foto

Joe Cole

  • nar. 28.11.1988 (31 let)

Biografie

Joseph Michael Cole se narodil v londýnském Kingstonu jako nejstarší z pěti sourozenců. Jeden z jeho čtyř bratrů, Finn, se stal také hercem. Na střední škole ho herectví velmi bavilo a když se nedostal na univerzitu, bylo jasné, kam budou směřovat jeho další kroky. Než se Joe začal věnovat herectví, žádného herce osobně neznal. To se ale změnilo, když se ve svých devatenácti letech zúčastnil konkurzu do National Youth Theatre. Zde potkal režiséra Rikkiho Beadle Blaira, kterému pak každý týden psal, aby ho přesvědčil, že si zaslouží roli. Nakonec byl obsazen do noční show ve West Endu.

Následovaly menší role v seriálech Holby City, Pojďte se mnou létat a Injustice. Jeho nejvýraznější role ale přišla roku 2013 v seriálu Gangy z Birminghamu. Zde ztvárnil gangstera a bookmakera Johna Shelbyho, třetího z bratrů Shelbyových. Od druhé série se zde objevoval i vedle svého mladšího bratra Finna. Dále si zahrál v seriálech Pure, Gangs of London a Černé zrcadlo. Poslední zmiňovaný seriál mu vynesl nominaci na cenu BAFTA.

Ve své filmografii má také řadu filmů jako například Teď a tady (2012), Láska bez hranic (2017) a Děkuji za vaše služby (2017). Ve filmu Green Room (2015) si zahrál bubeníka punkové kapely. Aby byl jeho výkon autentický, začal chodit na hodiny bubnování a oživil si tak zkušenosti z dětských let, kdy se na bicí skutečně nějaký čas učil hrát. Ve snímku A Prayer Before Dawn (2017) dokázal, že se nezalekne žádné výzvy, když se začal věnovat thajskému boxu. Nakonec za ztvárnění postavy drogově závislého boxera Billyho Moora získal cenu BIFA.

ryccoly

Herecká filmografie

Filmy

2020 One of These Days
2018 Krásný nový rok, Coline Bursteade
2017 A Prayer Before Dawn
Děkuji za vaše služby
Láska bez hranic
Woodshock
2015 Green Room
Pressure
Tajemství jejich očí
2014 Dlouhá cesta dolů
Facka
Peterman
Ztrácení
2012 Offender
Teď a tady
Volume (studentský film)
2010 Assessment
Stanley Park (TV film)

TV seriály

2020 Gangs of London (TV seriál)
Episode 9 (E09)
Episode 8 (E08)
Episode 7 (E07)
další epizody (9)
Unsaid Stories (TV seriál)
2019 Pure (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (6)
2017 Gangy z Birminghamu (TV seriál)
Neznabozi (S04E02)
Oprátka (S04E01)
Černé zrcadlo (TV seriál)
DJ na odstřel (S04E04)
2016 Gangy z Birminghamu (TV seriál)
Epizoda 6 (S03E06)
Epizoda 5 (S03E05)
Epizoda 4 (S03E04)
další epizody (6)
2014 Gangy z Birminghamu (TV seriál)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
Epizoda 4 (S02E04)
další epizody (6)
2013 Gangy z Birminghamu (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
Playhouse uvádí (TV seriál)
Nevypočitatelnost (S02E07)
2012 The Hour (TV seriál)
Episode 6 (S02E06)
Episode 2 (S02E02)
Episode 1 (S02E01)
Skins (TV seriál)
Franky (S06E04)
Everyone (S06E01)
Je to soda (TV seriál)
Epizoda 5 (S04E05)
2011 Injustice (TV seriál)
2010 Pojďte se mnou létat (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 3 (E03)
1999 Holby City (TV seriál)