foto

John Lurie

  • nar. 14.12.1952 (68 let)
    Worcester, Massachusetts, USA

Biografie

John Lurie se narodil 14. prosince 1952 ve Worcesteru, státě Massachusetts v USA a je známým všestranným a nezávislým umělcem. V roce 1978 založil se svým bratrem Evanem skupinu The Lounge Lizards, kteří hrajou dodnes a pro svět jazzu objevili několik talentů.

V osmdesátých letech se objevil v několika filmech Jima Jarmusche jako PERMANENT VACATION, kultovním STRANGER THAN PARADISE nebo DOWN BY LAW, kde hrál po boku Toma Waitse a Roberta Benigniho. Zároveň je podepsán pod soundtrackem Jarmuschových filmů MYSTERY TRAIN a tří právě zmíněných.

V roce 1991 byl režisérem seriálu FISHING WITH JOHN, který se stal kultovním, přestože měl pouhých 6 epizod. Každý díl byl totiž se vzácným hostem (Jim Jarmusch, Tom Waits, Matt Dillon, Williem Dafoe a ve dvojdílu Dennis Hopper) se kterým John Lurie vyrazil na ryby do různých oblastí (Jamajka, Thajsko...) a rozprávěl o všem možném. V letech 2001 až 2003 hrál pro HBO v seriálu Oz.

V polovině devadesátých let onemocněl, ale o jeho nemoci se moc neví, o diagnóze se vedou spekulace (hepatitida, borelióza...). Lurie se v té době uzavřel před okolním světem. Později, po účasti v seriálu Oz se začal věnovat malbě, která jak sám řekl, mu dovoluje žít. Jeho práce jsou vystavovány v galeriích v New Yorku, Amsterdamu atd.

ra1n

Skladatelská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2000 Sleepwalk
1998 Lovci mozků
1996 Just Your Luck
1995 Smoke
Vztek
1990 Zběsilost v srdci
1988 Il piccolo diavolo
Poslední pokušení Krista
1986 Mimo zákon
1985 Hledám Susan. Zn.: Zoufale
1984 Paříž, Texas
Podivnější než ráj
1983 The New World
1981 New York Beat Movie
Subway Riders
1980 Offenders, The
Trvalá dovolená
Underground U.S.A.

TV seriály

2003 Oz (TV seriál)
Exeunt Omnes (S06E08)
A Failure to Communicate (S06E04)
Sonata da Oz (S06E03)
další epizody (5)
2002 Oz (TV seriál)
Impotence (S05E08)
Good Intentions (S05E07)
Variety (S05E06)
další epizody (7)
2001 Oz (TV seriál)
Famous Last Words (S04E16)
1999 SpongeBob v kalhotách (TV seriál)

Dokumentární

2021 Malujeme s Johnem (TV seriál) - prův.
Finding Rudolph (E06) - prův.
The Disappearance of Chicken Man (E05) - prův.
Fame Is Bad (E04) - prův.
další epizody (6)
2010 Blank City
2006 Wanderlust (TV film)
2005 Face Addict
TV Party
2003 Veterinární policie: Houston (TV seriál)
2002 Veterinární policie: Detroit (TV seriál)
1992 John Lurie and the Lounge Lizards Live in Berlin (koncert)
1991 Na rybách s Johnem (TV seriál)
1988 Location Production Footage: The Last Temptation of Christ
1986 The Kitchen Presents Two Moon July

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Tvůrcovská filmografie

Host

TV pořady

1988 Sunday Night (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(38)