Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Horor

Oblíbené seriály (10)

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica (2004)

Neuvěřitelně skvělý seriál, na který budu vzpomínat snad do smrti. Pomalý rozjezd mi moc neseděl, ale nakonec se to tak rozjelo, že jsem si musel držet klobouk. Tenhle seriál se vyznačuje tím, že téměř žádná postava není stabilně na straně "dobra" nebo "zla". Postavy působí tak, že jsou skuteční lidé, co prostě někdy udělají dobré a někdy špatné rozhodnutí. S tím jsem se ještě nikde jinde nesetkal. O kvalitě herců se nedá nijak spekulovat, protože jsou prostě všichni skvělí a přirostli mi k srdci. Spousta lidí na tento seriál zanevřela právě kvůli jeho pomalému rozjezdu, ale také proto, že z toho nekouká Hvězdná Brána, kde se každý díl něco stane a ten samý díl se to vyřeší. Takoví lidé jsou pro mě barbaři a vůbec nepochopili myšlenku seriálu a ani to, že tenhle exemplář je prostě jiný. Celý seriál se snaží předat jakési poselství, nad kterým jsem musel přemýšlet asi tak měsíc a ani tak jsem se nedobral závěrečného vysvětlení. Pět hvězdiček nestačí, toto je "Pan Seriál". So say we all... (Ps.: Scéna se Starbuck, jak hraje na piáno, se stala málem mojí poslední, protože jsem při ní téměř na dvě minuty zapomněl dýchat. Doteď mi vstávají vlasy na hlavě, když slyším tu melodii. What the frak?! That's the song!) Edit 2019: Ano, ani po druhém zhlédnutí neztratila Battlestar Galactica nic ze svého kouzla. Postavy se vyvíjejí, všechno je uvěřitelné a inteligentně do sebe zapadá, Col. Tigh furt chlastá. Tenhle seriál je perla mezi seriály, kterou by zhltnul i řadový divák, avšak kvůli názvu se k tomu nikdy nedostane. Jen jsem ho zmínil a vysloužil jsem si pohoršené pohledy.

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Tento seriál je důkaz toho, že kniha se opravdu dá přenést na televizní obrazovky, aniž by výsledek ztratil větší část svého kouzla. Jako poznamenaný knižní předlohou se prostě nemohu vyvarovat častého srovnávání s knihami (a byla by hloupost nesrovnávat). Seriál určitě trochu trpí krátkou stopáží. Narvat tak obsáhlou story do deseti dílů po šedesáti minutách tak, aby to bylo srozumitelné a hezké, musí být těžké. Ale povedlo se! K tomu připočítáme pečlivě vybrané herecké obsazení, uvěřitelné prostředí, pořádnou výpravu, okořeníme to trochou sexu a krve, zamícháme a dostaneme pořádnou chuťovku, kterou zblajzne každý, kdo je unavený všemi kriminálkami a nemocnicemi a dynastiemi... a srdce mi vždycky radostí poskočí, když vidím, že se HBO nebojí těch věcí, ve kterých spousta lidí vidí tabu. Nemohu dát méně, než pět hvězdiček, protože seriálová dokonalost takových rozměrů se jen tak nevidí. Dějové linky propletené jako proutěný košík, epické záběry...prostě nádhera. Jen škoda těch bitev. A to, že se během odvysílání čtyř dílů stala Hra o trůny 18. nejlepším seriálem na čsfd, taky o něčem svědčí...no ne? Edit 25.6.2011: Pátý díl v závěsu s šestým tomu nasadily korunu! Edit 21.5.2019: Jak to dopadne, když geniální předloha nemá pokračování a všemocní scénáristi se začnou cítit jako spisovatelé? Pohodlně se usaďte a vychutnejte si zmršenou osmou sériii.

Lovci duchů

Lovci duchů (2005)

Velice nadprůměrný seriál, na který je radost se koukat. Protože se všechno nedá vysvětlit krátkou větou, budu hodnotit jednotlivé série. 1. Série: Rozpačitý začátek, o kterém si nahodilý divák může myslet leccos, jen ne, že bude příběhový. Téměř celá první série je epizodická, což mě moc nenadchlo. Nicméně jednotlivým dílům není co vytknout. Jde prostě o to, že člověk čeká něco hlubšího, než "přijedu sem, zabiju tohleto a zas jedu dál". Naštěstí se tento neduh s koncem série začal vytrácet. Hodnotím 4* 2. Série: Obrat. Nad nevýznamnými díly začínají pozvolna převažovat díly pro děj důležitější, což je rozhodně správný tah. Opět však ani díly dějově nevýznamné nebyly nijak odfláklé. Zazněla chytlavá old school písnička ve dvou posledních dílech. Dále se mi zdá, že dva hlavní představitelé jsou díl od dílu lepší - a to hlavně úžasně přiblblé výrazy J. Acklese, u kterých vždycky padám smíchy :). Hodnotím 4*. 3. Série: Jednoduše nářez. Hlavní dějová linka se konečně naplno rozjela a musím říct, že jsem neměl nejmenší chuť ji zastavit. Občas jsem zůstal sedět s otevřenou hubou. Obzvláště poslední díl se mi ohromně líbil. Touto sérií si mně Supernatural definitivně získal (to platí i pro písničku Carry on my wayward son od skupiny Kansas) . A nemůžu jinak, než upozornit na třetí díl série, u kterého jsem skutečně nemohl smíchy popadnout dech :)). Hodnotím 5*. 4. Série: Další nášup. Už k tomu nemám co říct. Dějová linie jede, jako splašená, a já jásám, protože dějově nevýznamné díly jsou téměř pryč. Jediné, co mi do této série nezapadlo, byl díl Monster Movie. To bylo tak divné, až to bylo prostě moc divné. Závěr série byl super - mám moc rád ty chvilky "celkového docvaknutí". Hodnotím 5* 5. Série: Super, Super a ještě jednou Super. Každý díl je promyšlený, všechno do sebe tak nějak zapadá a hlavně: moje scéna tisíciletí, když (v předposledním díle) Smrt jde po Chicagské ulici a hraje k tomu ta nejepičtější hudba, co jsem kdy slyšel. Tenhle okamžik se mi vryl do paměti do konce života. A závěr série? Ne, že bych to nečekal, ale mělo to koule a to pořádné. Hodnotím: 5* 6.Série: Zatím to vypadá velice rozpačitě. Hlavní dějová linka je fuč, ale mám takový zvláštní pocit, že autoři opět s něčím přijdou. Celkové hodnocení: Seriál má tendenci kvalitativně se zlepšovat a to se mi líbí. Příběh má neotřelé téma, které je mi velice sympatické a často jsem se v nějakých momentech vylekal. Co mi vadilo, to bylo neustálé kňučení bratrů, které vypadalo opravdu nepřirozeně. Ale to je jen detail. Všechno ostatní velice dobře funguje a i když je to dosti specifický seriál, který nemusí sednout každému, mě sednul, jako prdel na hrnec. Celkové hodnotím 5*. "Carry on my wayward son, There'll be peace when you are done, Lay your weary head to rest, Don't you cry no more..." :)

Firefly

Firefly (2002)

Abych řekl pravdu, na Firefly jsem hodně dlouhou dobu nechtěl začít koukat. Nevím proč - možná je to tím netradičním spojením westernu a sci-fi. Teď (po půl roce od první zmínky o tomto seriálu) jsem se tedy odhodlal a, co budu povídat, bylo to něco. Každý díl má neuvěřitelný náboj a to i přestože je třeba příběhová kostra na první pohled nezáživná (pouze na první pohled). Mohou za to totiž skvěle ztvárněné hlavní postavy. Každou vteřinu totiž z jejich úst padají úžasné hlášky, jimiž se většinou strefují do ostatních členů posádky. A co víc - ty hlášky nejsou stupidní. Možná se mi tolik líbí kvůli tomu, že mám moc rád podobný styl humoru. Za těch perfektních čtrnáct dílů mi byl představen uvěřitelný svět, kde se lidem podařilo osídlit další planety, kde neexistují mimozemšťané a kde poletuje loď třídy Firefly jménem Serenity s posádkou sympatických zločinců, jenž chce prostě přežít a vydělávat nějaký ten peníz. Hrozně mě zajímalo pozadí jednotlivých postav...myslím příběhové pozadí...tedy pozadí Kaylee a příběhové pozadí ostatních...celá roztomilá Kaylee a ...ano, zní to zvrhle, už toho nechám. Tenhle seriál měl obrovský potenciál, mohl rozvíjet tolik příběhů - minulost posádky, místní gauneři, Aliance, nadnárodní výzkumné korporace...mohlo toho být tolik! No a FOX to spláchnul kam? Do hajzlu. Abych řekl pravdu, nesnáším FOX. Od tohohle okamžiku. Právě teď. Doživotně. Pořád doufám, že Firefly někdo vzkřísí z mrtvých a ukáže těm nafoukancům, že udělali životní chybu. A abych nezapomněl: Firefly má jeden z nejhezčích úvodů, které jsem kdy viděl a slyšel. Burn the land and boil the sea, you can't take the sky from me...

Hvězdná brána

Hvězdná brána (1997)

Klasika, na kterou nedám dopustit. S každým dílem sice kvalita mírně kolísá, ale i to se dá vydržet. Zvyknul jsem si dokonce i na stále se opakující "zabili jsme záporáka, objevil se jeho silnější bratr" a "zabili jsme záporáckou rasu, objevily se dvě další, ještě zápornější rasy". Herci v hlavních rolích jsou mi velice sympatičtí, a to hlavně R.D. Anderson, bez kterého poslední řady už nebyly tím, čím měly být. Někdy si říkám, že tvůrci mohli točit ještě o chlup déle. No aspoň, že se pustili do Atlantis. Edit: Shodou okolností mi docvaklo, proč se mi Hvězdná brána tak moc líbí: Kvůli vývoji technologií i příběhu. I když jde o epizodický seriál, díly na sebe navazují a ty pozdější často vycházejí z událostí těch předchozích. Tento vývoj nastává jak v rámci technologií (proto na konci lidé bez problému létají vesmírnými loděmi, čemuž zpravidla předchází několik neúspěšných pokusů v jiných dílech), tak v rámci postav a vztahů mezi nimi.

Městečko Twin Peaks

Městečko Twin Peaks (1990)

Neuvěřitelný seriálový zážitek. Začal jsem se bavit až po shlédnutí snad třetího dílu, kdy jsem se smířil s tím, že se každá postava chová divně, nikdo to nemá v hlavě v pořádku a poklidné ústřední jazzové téma hraje i u naturalistického porcování končetin mimozemských pavouků (potřeboval jsem nějaké přirovnání). Twin Peaks si mě získalo jak komplexním propletencem vztahů mezi postavami, tak naprosto skvělým stylem humoru, díky kterému jsem častokrát musel seriál zastavit a vysmát se z dané scény. Herci měli určitě těžkou práci, ale přes jakousi počáteční křečovitost se jim povedlo vdechnout svým postavám charakteristické rysy...a obzvlášť D. Duchovnymu :)) Mnohým určitě nebude sedět poněkud rozvleklý děj (samotného mě to ze začátku štvalo), ale to čekání se pak zúročilo a to pořádné. Pak jsou tu také momenty, kdy jsem zůstal sedět s ústy dokořán a nemohl jsem uvěřit vlastním očím, co se to tam zase děje; co to scénáristi vymysleli? A přesně takovéto momenty jsou klíčové k rozeznání dobrého seriálu od dokonalého seriálu. Jediné chyby, které bych Twin Peaks přiznal jsou za a) otevřený konec, který mě neuvěřitelně navnadil na neexistující pokračování a za b) nestrašidelnost Boba...chvílemi až ubíjející. Zvláštní je, že ve Fire walk with me už trochu strach naháněl. Každopádně jsem rád, že jsem vydržel ten pomalý začátek, protože na Twin Peaks ani jeho hypnotický soundtrack se nezapomíná. "The owls are not what they seem..." Seriály už pro mě nebudou takové, jako dřív. Ps: Edovy nechápající, nevěřícné a udivené výrazy, trvající zpravidla 5 a více vteřin, mě spolehlivě dokážou shodit ze židle naprosto kdykoliv :)

Hvězdná brána: Atlantida

Hvězdná brána: Atlantida (2004)

O něco modernější a vytříbenější sourozenec Stargate: SG-1. Atlantis se mi zdá příběhově o mnoho atraktivnější, ale možná je to jen proto, že naše TV Nova do nás SG-1 hustila několik let. Každopádně jsou v tomto seriálu opět velice sympatičtí herci (David Nykl je skvělý a věty panikařícího McKaye jsou nezapomenutelné :) ). Na digitální triky je radost pohledět, zápletky jsou leckdy dokonce epické a i epizodické díly mají jakousi šťávu. Jediné, co mi tu trochu vadí, je Rachel Luttrell, která mi mezi ostatními připadá jako skutečný neherec...prostě taková hodná teta, co ve volných chvílích drží v ruce P-90. I tak je to ale seriál, na který v žádném případě nedám dopustit.

Hranice nemožného

Hranice nemožného (2008)

Tento seriál mně dostal. Pilotní film mi zrovna moc do noty nepadl, ale jsem rád, že jsem vytrval a shlédnul další a další díly. Fringe se tváří jako taková novější Akta-X a místy je mysteriózní až tak, že mi z toho údivu lezou oči z důlku. Co mám na tomhle výtvoru tak rád je to, že téměř všechny pokusy doktora vypadají docela reálně i když každý ví, že s mrtvolou se po smrti už opravdu mluvit nedá. Líbí se mi i obsazení hlavních rolí. J. Jacksona jsem si hodně dlouho nedokázal představit jinde, než v Dawsonově světě, ale ukázalo se, že i tady zvládá svou roli bravurně. A. Torv mi do role agentky Dunhamové také sedla, ale určitě nejlepší práci předvádí J. Noble. Výborná práce. Celý tenhle seriál je výborná práce.

Castle na zabití

Castle na zabití (2009)

Castle jsem začal sledovat hlavně díky Firefly, kde rovněž vystupoval Nathan Filion. Považoval jsem ho za takovou náhradu za zrušený Firefly. Čekal jsem nezajímavé detektivní příběhy, které budou prostě lehce okořeněny nějakými těmi komediálními prvky (jako ve Firefly). Několik dílů jsem si dokonce i říkal, že to prostě lepší nebude. Jak už to ale tak bývá, opak je pravdou. Castle je inteligentní krimiseriál, kde je každý úkon členů NYPD z 12. okrsku asi tak o 1523,3% uvěřitelnější, než v jakékoliv monstrózně přeplácané CSI. Hlavní postavy jsou neuvěřitelně sympatické, neustále se pošťuchují, dedukují, vychází pouze z důkazů, na které během vyšetřování narazí a hlavně NEPOUŽÍVAJÍ kosmo-detektory obličeje, Horstovy superprogramy na rozeznávání vražedných zbraní pod kabáty, nesledují atomová jádra pomocí megavýkonného elektrono-pozitrono-neutrinového mikroskopu a z rozmazané fotky nedokáží pomocí špionážních satelitů přesně určit, kde se mrtvola patnáct vteřin před smrtí rozhodla pomočit patník. Celý tenhle realistický proces je prokládán komediálními výstupy ústřední dvojice, popkulturními hláškami, nebo různými peprnými narážkami na cokoliv. Nathan Filion totiž s tím svým vážným ksichtem dokáže i z nejinfantilnější hlášky udělat vtip roku. Navzdory tomu však seriál Castle dokáže navodit i pořádně napjatou atmosféru (povětšinou ve dvojdílech), kterou by se kolikrát nemohl chlubit ani celovečerní thriller. Castle je jednoduše důkaz toho, že krimiseriál může být stylový a úspěšný i bez pofidérního zcvrkloksichta, co si neustále nandává sluneční brýle i za absolutní tmy. S českým dabingem si však lze odebrat tak tři hvězdičky.

Star Wars: Klonové války

Star Wars: Klonové války (2008)

Přestože film The Clone Wars, který bych spíše nazval pilotním filmem k seriálu, mě nijak extra nenadchnul, seriál udělal pravý opak. Splnil se mi dávný sen, že CGI animace (ač značně stylizovaná) je konečně využita k něčemu jinému, než k zobrazování srandovních postaviček. Přestože Star Wars: The Clone Wars mají svá, řekněme hluchá místa, jako celek působí nesmírně kvalitně. Boje, které ke Star Wars univerzu nedílně patří, jsou zde vybroušeny k naprosté dokonalosti a řekl bych, že v určitých chvílích i převyšují válečné pasáže z filmů a to jak dynamikou, tak vyšperkovanými lokacemi, ve kterých se odehrávají. Souboje mezi rytíři Jedi byly zpočátku zobrazovány velmi podivně (jaksi trhaně), ale postupem času už vypadají více filmově a dá se u nich skvěle bavit a zároveň pozorovat inspiraci ve skutečných bojových uměních. Hudba je mistrně vybraná a není problém tu vedle klasických SW melodií zaslechnout i jazz, nebo v pirátském prostředí něco gansterštějšího. Od prvního dílu jsem měl trochu problém zvyknout si na Ahsoku, protože mě nesmírně iritovalo její chování. S dalšími díly je ale vidět změna a nakonec mě začínaly štvát díly, kde se neobjevovala (nejvíce droidí čtyřdíl, který byl až nechutně nudný a vyloženě debilní). Celkově tedy tenhle seriál vidím jako perfektní sondu do vesmíru Star Wars, kde jsme opět svědky neomezené fantazie tvůrců a tamních politických úskoků všemi směry; najdeme tu však i zmínky o minulosti jednotlivých postav, nebo si prožijeme pár akcí s klony jako jsou Fives, Rex nebo Echo. Jsem moc rád, že jsem se nenechal odradit animací, protože jsem, ruku na srdce, shlédnul nejlepší animák v mém životě. Modlím se za pár zakončujících dílů...a doufám, že v nich bude Ahsoka.