Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní
  • Krimi

Biografie (5)

František Černý (herec)

09.06.2018

Divadelní historik František Černý je označován za jednu z nejvýznamnějších osobností české teatrologie druhé poloviny dvacátého století. Svou mnohostrannou činností – výzkumnou, publicistickou, pedagogickou a organizační – se významně podílel na konstituování tohoto oboru, určoval jeho směřování a zasazoval se o jeho rozvoj.… (více)

Pavel Jiras (herec)

22.03.2010

Narodil se 17. června 1940 v Rakovníku. Jeho estetické cítění se utvářelo především spoluprací s Jiřím Trnkou, grafikem Zdeňkem Seydlem a hercem a režisérem Václavem Špidlou. Vybaven touto zkušeností působil do poloviny sedmdesátých let jako divadelní herec a pomocný režisér. Po životních peripetiích, které ho donutily milovaný… (více)

Pavel Taussig (herec / scenárista / režisér)

19.01.2010

Narodil se 2. července 1949 v Olomouci, kde po maturitě také absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého. Po roce 1989 v této instituci mimo jiné přednášel. Profesí a zájmem je filmový historik a publicista. Řadu let se podílel na tvorbě několika televizních pořadů České televize, z nichž nejvýznamnější je patrně… (více)

Ondřej Suchý (herec / scenárista)

18.01.2010

Filmový publicista, moderátor, hudební textař a bratr Jiřího Suchého se narodil 16. září 1945 v Praze. Původně se vyučil uměleckým truhlářem a nějaký čas působil jako aranžér a reklamní výtvarník. Od šedesátých let spolupracuje s Českou (Československou) televizí, nejprve ve funkcích asistenta scény, režie a produkce. Jako… (více)

Jan Reiter (scenárista / herec)

03.10.2008

Vyučil se typografem, ale brzy upoutala jeho pozornost kinematografie. V době, kdy působil jako redaktor časopisu Tělocvičný ruch, se zároveň úspěšně prosadil o znovuotevření kina Lido-Bio. V roce 1912 se stává jeho ředitelem a později vzpomínal na chvíle, kdy ředitelská funkce obnášela i pozici lepiče plakátů, uvaděče a… (více)

Reklama