Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (1 347)

plakát

Škola hada (1978) 

Jackieho Chana jsem objevil až v jeho (a ve svém) pozdním věku, takže zpětně doháním jeho filmografii. Škola hada je klasická chanovina prošpikovaná nápaditými choreografiemi a laděná do jemu typické komedie. Jarreho hudba ladí film do klasických osmdesátek. Dokonce nechybí ani training montage. Bylo sice zvláštní, že v dabingu (FilmBox) se jim nějak úplně vytratila jedna postava (musel jsem si pustit anglickou verzi, abych si ověřil, že postava opravdu má mluvit), ale to byla jenom neškodná perlička - měl mít jen pár nedůležitých vět. Je vidět, že na filmu dělali špičkoví kaskadéři, a to včetně staříka v roli učitele i tlouštíka v roli zbohatlického synka. Pokud bych měl někomu Jackieho Chana představit, tak tohle by byl určitě vzorový kousek.

plakát

Vládci vesmíru (1987) 

Tři a půl guilty pleasure hvězdičky za ultimátní (patrně nechtěnou) parodii na osmdesátá léta. Nevím, jestli jsem to už neříkal o jiném filmu, ale Vládce vesmíru bych tímto pasoval na nejosmdesátkovější film všech dob. Klávesy jako hudební nástroj spásy? C'mon, co může být víc 80's? 😁 Vizuální efekty samozřejmě na dnešní dobu srandovní - až si říkám, jestli to létání staticky vyfocených bojovníků a He-Mana nedělali parodicky schválně. Na druhou stranu vizuál jako takový naprosto excelentní - nebáli se pořádně šlápnout na plyn a dovést všechny lokace a kostýmy do absurdních komiksových detailů. Ostatně všechny přítomné postavičky ve scénáři po tom přímo volaly. Lundgren, obsazený pro svůj fyzický zjev, neměl moc co hrát. Langella věděl, v jakém je filmu, takže si Skeletora náramně užíval. Parťačka ve zbroji Chelsea Field držela celou dobu svůj paprskomet typicky holčičím způsobem ve svých skrčených ručkách, což taky vypadalo parodicky. 🙂 Perličku tvoří romantické duo Moniky Gellerové z Přátel a Toma Parise ze Star Treku Voyager. Mno a korunu tomu všemu nasadil geniálně zvolený ostravsko-hanácký dabing (ČT1) vědce Gwildora. 😂 Přitom v originále postava žádný zvláštní anglický přízvuk nemá. Tak už teda konečně vím, kdo je to ten He-Man a Skeletor, kteří se čas od času objevují v memech.

plakát

Citizenfour: Občan Snowden (2014) 

Je to celkem důležitý film, jen samozřejmě neobsahuje akční sekvence, takže lze snadněji ztratit pozornost. Pokud jste sprše fanoušky dobrodružných filmů, bude lepší hraná adaptace Snowden. Pokud však pozornost udržíte, zajímavější asi bude tenhle dokument vidět první a nikoli v opačném pořadí, jak jsem to viděl já.

plakát

AlphaGo (2017) 

Na to, že je to "jenom" o vývoji jedné AI a stručně o sérii pěti zápasů proti mistru Evropy a pak obšírně o druhé sérii pěti zápasů proti nejlepšímu světovému hráči Go, tak ten příběh dokázali maximálně zdramatizovat, přestože tam jenom dva pánové pokládají kamínky na hrací plochu. Film je přístupný i lidem, kteří Go v životě nehráli (tak jako já), protože se celou dobu vede řeč ve velmi obecně rovině "špatný tah / dobrý tah". Film také přidal vtip k dobru: "Jak se pozná, že je programátor extrovert nebo introvert? Extrovert se při hovoru s vámi dívá na vaše boty, introvert na svoje." :-)

plakát

Pěsti ze železa (2012) 

Tři a půl hvězdy za krvavou komiksovou akční jízdu. Je smutné, že asijský film potřebuje západní tokeny (Crowe, ještě ne tak známý Bautista a sám RZA), aby se na to Západ vůbec koukal (podobně jako třeba 47 róninů, Velká čínská zeď nebo Duch ve stroji). Mně osobně by to přišlo poutavé i s plně asijským obsazením - ostatně největší dojem na mě udělal záporák v podání Byrona Manna.

plakát

Sexmise (1983) 

Tak jsem se teda konečně dostal ke zhlédnutí tohoto legendárního východoevropského osmdesátkového skvostu. :-) Ano, film je napěchovaný nahými mladicemi, takže jsem ho měl správně vidět jako puberťák na VHSce, abych to maximálně docenil. Nestojí (hehe) to však jenom na tom - je to k mému překvapení opravdu dobrá komedie. Je to samozřejmě východní sci-fi, takže si autoři šikovně vystačí s útrobami jednoho studia. VHSkový feel je kromě samých plastových rekvizit zcela podporován také všudypřítomným dobovým přírodním lens flare, za který by se rozhodně nestyděl ani J.J.Abrams. A celou dobu jsem se nemohl zbavit pocitu, že koukám na Jana Krause.

plakát

Ledově ostří (2007) 

Klasický Frat Pack v plné síle (Ferrell v hlavní roli a Stiller jako producent) - komu se líbila Tropická bouře, Zoolander (i dvojka) nebo Starsky & Hutch, ten si smlsne i na tomto. Ferrellovu roli prý původně zvažoval sám Stiller, ale údajně byla příliš podobná jiným jeho rolím. Osobně si už nikoho lepšího než Ferrella představit nedokážu, spíše bych Stillera hodil do Hederovy role. Poznámka stranou - Jenna Fischer je roztomilá holčina.

plakát

Mizerové: Na život a na smrt (2024) 

Marně přemýšlím, proč nedat i tu pátou hvězdu, a nic mě nenapadá - má to drajv, je to vtipné, chemie postav funguje, záporák funguje a jako bonus se kameraman pouští do neotřelých vizuálů, které mohou spustit novou éru, podobně jako překlápĕní záběru spolu s překlápějícím se hercem.

plakát

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024) 

Nemám co bych tomu vytknul - akční jízda s komiksovými postavičkami, přesně na to jsem šel. V tomhle kontextu vůbec nechápu, jaktože jeden z mých nejoblíbenějších filmů Vodní svět byl takový propadák - přitom je to jenom Mad Max na vodě. Ve Furiose musím více pochválit dětskou představitelku, ta dospělá neměla moc co hrát. Místo Hemswortha, který hrál skoro tzv. comic relief postavu, bych asi raději byl představen nějakému novému noname herci.

plakát

Hon na čarodějnice (2011) 

Ano, je to ukázkové béčko. Vizuální efekty jsou na dnešní dobu již na hraně únosnosti (nicméně v případě nákazy i na hraně nechutnosti). Film také ušetřil na výpravě tím, že se víceméně celou dobu cestuje vozem po lesích. Na druhou stranu postavy jsou dobře napsané a jejich chemie funguje, takže nakonec se to béčko dá v klidu jednou dát.