Reklama

Reklama

Citizenfour: Občan Snowden

  • Česko Citizenfour (festivalový název) (více)
Trailer 2

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (121)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velmi mě překvapuje překvapení ostatních. Vždyť dokument nehlásá přece vůbec nic nového. Kdekdo tu ES vnímá jako reinkarnaci samotného Ježíše. Kolem každého z nás je taková hromada jednoznačných podnětů, že si snad každý mohl vydedukovat, že takhle to na světě už mnoho let funguje. Vlastně to takhle funguje od nepaměti, jen se metody s nástupem techniky zdokonalují. Kdo má informace, má moc! Dnes už je zjištění všeho o každém naprostá rutina. Lidé se zbavují svého soukromí zcela dobrovolně, když u kdejaké aplikace zatrhnou to magické políčko, kterým souhlasí s několika set řádkovým dokumentem, který pochopitelně nečetli. Prostřednictvím Facebooku ještě příjemnějším způsobem sdělují, kolikrát se dnes byli vykat a že si večer dají zmrzlinu. Dnes už člověk nepotřebuje ani nějaké hluboké IT dovednosti, aby se o každém dověděl vše podstatné a nějakým způsobem to zužitkoval ve svůj prospěch. Nepřestává mě udivovat a fascinovat, jak se George Orwell ve své brilantní knize 1984 trefil. Pár let jsem tuto knihu považoval za vizi blížící se budoucnosti. To jsem býval mladší a jednodušší. Dnes už si uvědomuji, že v, knihou nastíněné situaci, žiji prakticky celý svůj život a jiné to nebude. To by bylo asi tak vše z filosofického okénka na téma: "Sbohem soukromí, sbohem svobodo" Na dokumentu mě nejvíce zaskočilo to, že člověk, který složí maximální bezpečnostní prověrku a dostane tak přístup k mnoha citlivým datům, vše veřejnosti vykecá. Nějak mi to nedává smysl. Vzhledem k důležitosti situace na podobných pozicích slouží výhradně lidé, kteří nevykecají nic. Tohle mi smrdí nějakým podvodem s mnohem hlubším a zcela odlišným podtextem. Na dokumentu neshledávám nic, co by mě jakkoli obohatilo, probudilo, nebo mi nějakým způsobem otevřelo oči. Nesděluje absolutně nic nového. Spíše jsem měl naopak pocit, že dost věcí úmyslně mlží. Na druhou stranu je fajn, že se snaží pootevřít oči těm, kteří je měli doteď zavřené. Podobně orientované dokumenty nejsou škodná. Člověk by měl tušit, v jaké situaci a době skutečně žije. Člověk by měl rozlišovat co je skutečný problém a co je umělý problém, který se snaží od toho skutečného odvrátit pozornost na sebe. V životě to s největší pravděpodobností vůbec nijak neuplatní. Naopak, mu to za jistých okolností, pokud se bude projevovat příliš hlasitě, uškodí. V lepším případě bude třeba jen prohlášen za debila. To se týká většiny lidské populace, která má jen zanedbatelnou společenskou váhu. V tom horším případě vás nemilosrdně odstřihnou od všech zdrojů nutných k přežití. Troufnu si říct, že tento pojem se dá dnes shrnout do slova "peníze". Až budou za pár let zrušeny ty papírové a peníze budou výhradně reprezentovány daty ve vzdálené databázi, tak to půjde stisknutím jediného tlačítka. Ale třeba jednou přijde ten den, kdy zúčtujem spolu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Užívateľ Traffic už stihol medzi prvými povedať takmer všetko podstatné, no pridám ešte niečo aj ja. Ako dokument sa to tiahlo a preto neviem ako by som reagoval, keby som o tom nič nevedel, ale vzhľadom na závažnosť som celý čas bol nedočkavý a možno aj trocha tŕpol, čo nastane a ako sa to vtedy vyvinulo a veľmi som sa sústredil najmä na štúdium konania a rozmýšľania Snowdena v daných chvíľach, pritom celé to bolo tak šialené, že ten dokument vôbec nemusel vzniknúť, keby tam vtrhlo nejaké americké komando a vystrielalo ich. Má to rôzne psychologické momenty, rôzne hravé a napriek tomu, že po konci mám dojem, že viem všetko a vlastne nič, aj tak ma ten štýl zaujal a je vidieť, že to bolo robené s rozvahou. Snowdenovi na záver iba pomyselný klobúk dole. ()

Reklama

echo 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument hlavně tím, že se režisérce podařilo dostat přímo k hlavní postavě dokumentu a natočit události, přesně tak jak byly připravovány a následně aplikovány. Bylo krásné sledovat změnu osobnosti hlavního aktéra v průběhu času. Na začátku čilý,svěží a odhodlaný změnit svět, na konci k smrti vyčerpaný svojí vytvořenou a dá se říct oprávněnou paranoiou. Oscar určitě zasloužený, podobný realtime dokument o osobnosti která ovlivnila svět, tu zase dlouho nebude. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to tak zajímavý dokument nebýt hlavního "hrdiny" Ed se pustil do ohromného boje a furt nechápu, co ho k tomu vedlo. To že velký bratr je, se ví hrozně dlouho a až na pár vyjímek (jako je Kevin) na to nikdo moc prstem neukazoval. Prostě s tím žijeme, Ed se však rozhodl dodat k tomu i materiály. Taková sebevražda. Kdo z nás by to udělal ? Navíc kam to vedlo ? vůbec nikam. Lidi si nezačali plošně instalovat Tor, nebo nepřešli na šifrovanou komunikaci možná s malou vyjímkou Jabbera. Stále se používají zdrama cloudové úložiště a nikoho nesere, že do telefonu říká slova jako "prdel", "chcípni" nebo "policajt" v jedné větě. Takže milý, Ede ať byl tvůj projev jakkoli hrdinský, jediné co změnil, je tvé bydliště. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Dokument s ohromnou silou, která tkví ve vědomí, že sledujeme přímý záznam dění před vypuknutím bouře, která zahýbe světem. Ed Snowden, mladý infrastrukturní analytik NSA, dospěl k závěru, že občanská neposlušnost je jeho občanskou povinností, a rozhodl se s pomocí pečlivě zvolených zástupců médií informovat veřejnost o rozsahu, v jakém tajné služby celého světa monitorují životy nás všech. A zbořit mýtus o tom, že "oni" mohou cokoli, a že nemá smysl proti krádeži soukromí a svobody projevu protestovat. Chvílemi fascinující podívaná, bezmála thriller, odehrávající se po hotelových pokojích, v napětí, paranoie, v očekávání velkých věcí... Je těžké se zbavit nepříjemného pocitu, obavy, že protagonisty osobně nemůže čekat happyend. Což jen dokazuje, kolik pravdy na Snowdenově postřehu o přehoupnutí rovnováhy vztahu mezi voliči a jejich zvolenými zástupci ve vztah - mocných vs poddaných. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Dve inštrumentálne skladby, ktoré je možné počuť v dokumente, pochádzajú z albumu "Ghosts I–IV" od americkej kapely Nine Inch Nails. (Real Tom Hardy)
  • Laura Poitrasová musela tento film editovat v Berlíně, protože se bála, že by její dokument byl zabaven americkou vládou. (Leopard105)
  • Názov dokumentu vychádza z prezývky, ktorou prvý krát v roku 2013 Snowden kontaktoval režisérku Lauru Poitras. Štvorka odkazuje na predchádzajúcich troch mužov, ktorí sa pred Snowdenom pokúšali odhaliť praktiky NSA. Ich mená sú Thomas Drake, William Binney a J. Kirk Wiebe. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama