Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 9

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (CinemArt)

(více)

Videa (13)

Trailer 9

Recenze (581)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem vůbec nechápal, do čeho se ten můj oblíbený Matt Démon pustil tentokrát, ale nějaký důvod k tomu měl, jelikož on si své projekty rozhodně vybírat umí. No dneska už je na beton jasné, že injekcí byly krvavé čínské prachy, ba co víc, Velká čínská zeď je poměrně koukatelnou velkolepou fantasy, na které je vidět vysoký rozpočet a "Oberyn s Bournem" se vždycky postarají o nějakou efektní zpomalovačku, která zpravidla končí rozkrojením oněch podivných zelených monster. Je to krátké, úderné, sice trošku kýčovité (ale to já rád) a čínskou kulturu to moc neuctívá, jelikož z odvážných čínských bojovníků jsou vesměs jen karikatury vykřikujíc tu svojí hatmatilku a když přijde na lámání chleba, vždycky udělají to správné rozhodnutí. Upřímně jsem to po té marketingové masáži čekal mnoheeem horší, takže mě to už z principu mohlo jenom příjemně překvapit, což se také stalo. A kdo by to byl před projekcí řekl, já si tu dvojku rád dám PS : Z důvodu vlezných manýrů českého distributora jsme byli nuceni absolvovat český dabing (pro mě je furt 3D větší zlo) a musím konstatovat, že to bylo celkem ok, z části i proto, že mandarinštinu někoho napadlo nechat s titulkama a Démon měl svůj obvyklý hlas...7/10...[20.1.2017_Cinestar Černý most] ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost ujetý film. S realitou vážně nemá moc společného. Je to prostě jedna velká pohádka. Je trochu netradiční vidět čínský film s několika západními herci. Akce je sice super, ale ten děj trochu pokulhává. Co budu říkat, zápletka je dost jednoduchá. Matt Damon tu má trochu netradiční roli a jeho parťáka hraje Pedro Pascal. Willem Dafoe ve filmu skoro není. Čekal jsem, že aspoň těch monster bude víc neb,o že budou mít zajímavější pasti. Co už... "Hrozně smrdíte." :D ()

Reklama

vteco 

všechny recenze uživatele

Tato hollywoodsko-čínská koprodukce s poměrně mohutným rozpočtem 150 miliónů dolarů je velmi záhadná, neboť před divákem tyto prostředky skvěle ukrývá. Vizuální efekty nejsou nijak zvláště ohromující a opravdu neodpovídají rozpočtu. Co je ještě horší jsou toporné herecké výkony všech zúčastněných, nehledě na slavnější či méně slavná jména. Ještě bídněji je na tom příběh, jenž je opravdu primitivní, děravý, nelogický a okatě vykrádačský, přičemž je vyprávěn velmi předvídatelně a z větší části se jedná spíše o absurdní akci plnou vtipných momentů, které zřejmě vtipné být neměly. Na úplném chvostu tohoto „výtvoru“ je ale famózní scénář. Neuvěřitelně otravné dialogy, které konstantně opakují vše zjevné, díky koprodukci často i ve dvou jazycích, což v českém prostředí znamená akorát 2x stejnou větu pod sebou a uměle nataženou stopáž. Jedna hvězda je právě za ty stupidní dialogy a scény, které jsou často tak hloupé, až sou vtipné. Největší omyl v kariéře Matta Damona. [20%] | Kino ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že by to bylo vyloženě špatné, ale podprůměrné ano. Snímek ve mně nedokázal vyvolat ani špetku napětí či většího zájmu o osud hlavních hrdinů. Výprava a efekty stojí za pochvalu, podobně jako Matt Damon v ústřední roli. Co mě zaujalo asi nejvíce, byla hudba. Chyba: William v jedné scéně mluví o lovu velryb pomocí harpun, což dle jeho slov viděl ve Španělsku. To ovšem fakticky vzniklo až v roce 1469 sňatkem Ferdinanda Aragonského a Isabely Kastilské. Ve starověku a středověku se užívalo názvu Hispánie, který zastřešoval všechny země na Pyrenejském poloostrově. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

(C)hutný čínský ejakulát, který přistál na obličeji Matta Damona. Ten samým vytržením provolává Sláv(i)a. Představte si, že jste videoherní pařan, který se ocitl ve videohře, kde je z vás v mžiku elitní (evropský) lučištník, který spolu s místními musí odrazit stále šílenější útoky monster valících se na Velkou čínskou zeď. Sere čínský pes, že se to celé míjí s nějakým reálně vystavěným příběhem, ostatně se jedná jen o pověst, jak praví úvodní titulek. Film od prvních minut nabere dynamiku, v podstatě kašle na pořádné dialogy, hned, jak je možnost, se vytasí s dalším útokem monster. A vypadá to kurevsky dobře. Mnoho filmů před ním slibovalo řežbu, ale zůstalo jen u slibů. Co třeba nabídl Warcraft? Snad kromě zbytečných žvástů jen předražený pšouk. Naopak u tohoto filmu jsem tak akční a herní pojetí vůbec nečekal. Vím, že režisér Yimou Zhang oplývá talentem i režijními schopnostmi, nedá se ale o něm prohlásit, že by to byl vyloženě akční specialista, ovšem chyba trenéra Lavičky, po tomhle filmu může směle konkurovat všem Bayům, Linům a jiným opossumům, které dokonce může vyučovat v rytmu i dynamice, potažmo zábavnosti vyprávění. Přijde mně, že tvůrci filmů stále méně myslí na ženské publikum. Ano, jistě, pánové nebudou vědět, kam s očima, když se na scéně zjeví "latexová" velitelka v podání exoticky vnadné Tian Jing, jenže film je zase tak nějak určen primárně mužskému publiku, které hraje přece jen víc videohry, tudíž si celý film užijí pánové mnohem lépe. Jasně, zapomněl bych, že pro dámy je zde Matt Damon, prostě fešák k pohledání, který dokonce popustil hřívu, takže jeho vlas se lopatek dotýká. Viděl jsem skvěle natočený film, co odsýpá, na historická fakta hází slávistický Barák a komplexně baví. 10/10 ()

Galerie (107)

Zajímavosti (10)

  • Pre svoju rolu lukostrelca trénoval Matt Damon (William) s maďarským svetovým šampiónom Lajosom Kassaiom. (belinko)

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama