Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (2 959)

plakát

Poslední souboj (2021) 

14 století, Ridley Scott, minut jako na kostele……..to krčisko, ty nožiska…….to je historický velkofilm, ne? Jako druhý Gladiator se určitě nekoná, ale celý svět už dlouhé roky ví, že Scott prostě umí. Umí pracovat s tématem, umí si vybrat herce a následně je vést (v tomto případě bych vyzvednul především pro mne neznámou Jodie Comer), umí realizovat představy své i scénáristů. Spektakulární bitva doby dávno minulé s dalo by se říct současným woke tématem, viděna třemi pohledy hlavních protagonistů, z které nelze vyjít s vyloženě čistým štítem. Pokud vezmeme v potaz komorní dobová dramata o znásilněných manželkách rytířů za Stoleté války, za rok 2021 mne nenapadá kvalitnější snímek :D

plakát

S tebou nikdy (2023) 

Když se budeme bavit čistě o žánru romantická komedie, tak já od obrazovky odcházel spokojený. Zápletka sice frčí na otřepaném, co se škádlívá, to se rádo mívá, ale romantika v tomto případě není princeznovská, spíš taková ta lehce buranská…..a to já rád. Navíc tam je několik povedených fórků, sympatické postavy, pozitivní feeling, božská figura  Marilyn Monroe jednadvacátého století Sydney Sweeney….taky tam je Glen Powell……ten mi teda moc neseděl, osobně bych uvítal většího zevláka…..ale zase na duhou stranu je tam božská figura Sydney Sweeney (nevím jestli jsem to už psal :D). S tebou nikdy je svěží záležitost a tak když chcete chlapa utáhnout na nějaké lovestory, tak na to musíte jít minimálně tímto způsobem.

plakát

Otec Stu (2022) 

Atraktivní příběh (navíc podle skutečných událostí) s atraktivním hrdinou (ať chcete nebo ne, Wahlberg je jedním z nejvýraznějších herců své generace). Dramatický životopis živený sarkazmem a sílou okamžiku…..každý prozřel, každý dosáhl vykoupení…..nakonec bohužel trochu nuda a bože odpust, i přes silné téma lehce zapomenutelný film.

plakát

Závodník (2020) 

I my laikové, kteří k obrazovce usednou jenom při Tour de France nebo Mistrovství světa víme, že je cyklistický peloton mraveniště, kde má každý své určené místo i o neblahých letech kdy jsi bez zakázané podpory mohl jezdit tak maximálně pro nákup do jednoty. To je prostě daný a už o tom byly nějaké snímky natočeny. Závodník je takový…..jak to říct…..zároveň jo, ale taky vlastně vůbec nic. Napůl romance, napůl drama, trošku taky komedie, hodně sportovní a hlavně jalové a dost nerealistické (především samotná cyklistika). Neokoukané tváře (samozřejmě vyjma Karla Rodena) jsem kvitoval, ale atmosféra, nebo nějaká hlubší sonda do problematiky dopingu, vztahů, chemie v týmu…….tak to bohužel :(

plakát

Bez polevy (2024) 

Inteligentní snídaňová komedie s obsazením a produkcí, kterou by mohl lecjaký blockbuster závidět. Trochu mi to připomínalo časy, kdy se kolem Mela Brookse motali Marty Feldman, Gene Wilder nebo třeba Dom DeLuise. Jenom ta poleva opravdu chyběla, protože některé věci dokáží pochopit pouze fanoušci výstupů pana režiséroscénáristy.

plakát

Něco jako líbánky (2024) 

Béčková romantická komedie je žánrový šuplík, v kterém jsou si většinou všechny kousky podobné jako vejce vejci. Má ho ráda – nemá ho ráda – má ho ráda – the END. V tomto případě jsou jenom herci lehce snědší než Petra Hřebíčková nebo Jiří Langmajer.

plakát

Přišla v noci (2023) 

Noční přepadovka prodavačky z legendárního Kurvahošigutntag je pro mne tuzemským filmem roku…..a dost možná nejenom tohoto. Základem je originalita. Dal bych jako další příklad třeba Vlastníky (r.2019) nebo dejme tomu Pelíšky (r.1999)……je to prostě na první pohled jiné, než současná česká komedie. Stejně tak mne bavilo, že neokoukaní byli i zvolení herci….. Simona Peková to dokonce „odskákala“ Českým lvem. Bavila mne zápletka, bavila mne její presentace, bavily mne postavy, bavila mne černost humoru i jeho další barvy, bavila mne dramatičnost i absurdita situace….zkrátka mne to bavilo. Sice moc nerozumím zdejšímu označení „horor“……ale to už by jsme se zabývali prkotinami.

plakát

Kniha přežití (2010) 

Postapokalyptické akční podobenství???? Výprava, herci, atmosféra…..dejme tomu…..ale příběh byl za mne až moc jednoduchý. Kniha přežití má oscarové Denzela Washingtona s Gary Oldmanem, krásnou Milu Kunis, štědrý rozpočet, ostříleného kameramana, atraktivní kulisy, režisérskou dvojici, která „maturovala“ na mysteriózním thrilleru Z pekla (r.2001)…..ale nemá dostatečně silný nosný příběh.

plakát

Zmenšování (2017) 

Alexander Payne se nám snaží sdělit něco hlubšího (dokonce mám pocit, že i vím co) a tak žánr sci-fi je v tomto případě jenom kulisou, s kterou se navíc nepracuju moc šikovně. Především v druhé půli začíná Downsizing lapat po dechu a z prvotního nápadu se časem stane zdlouhavé kavárenské kázání…..navíc až příliš okaté. Škoda, Payne umí lépe.

plakát

Tlustý pradědeček (1984) (TV film) 

Několik generací tuzemských herců ve studiové pohádce pro pamětníky na motivy Josefa Čapka. Takový malý Československý televizní western, kterak prostorově výraznější senior kovboje (loupežníky) přechytračil. I když se před (vlastně i za) kamerou sešla slušná společnost, nejde o žádnou díru do světa dětské zábavy. Písničky jalové, někteří herci nevyužiti, zápletka tak na poloviční čas a do toho Kokotička, která by v dnešní přecitlivělé době, jen těžko prošla. Archív České televize disponuje spoustou kvalitnějších televizních pohádek, ale na druhou stranu je fajn, že se jich dříve točilo tolik a je kam stále kam šáhnout.

Časové pásmo bylo změněno