Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (2 841)

plakát

Jak pejsek vyčmuchal darebáka (1972) 

Jak pejsek vyčmuchal darebáka je výchovným dílem ze zvířecí minisérie Hermíny Týrlové podle vizuální podoby výtvarníka Zdeňka Seydla pro nejmenší děti. Klukovské darebáctví je jednostranným zdrojem pobavení a ostatní trpí. Ovšem v hravé neposednosti zasloužený trest nemine svůj výchovný cíl. Autorem hudby je jako u většiny dílů série Miloš Vacek. Jak pejsek vyčmuchal darebáka je příhodnou výchovou ve vtipu animované tvorby Hermínina gottwaldovského studia.

plakát

Ukradené dítě (1972) 

Ukradené dítě je dalším kouskem pro malé dítka z animované zvířecí minisérie Hermíny Týrlové na základě kreseb Zdeňka Seydla. Autorem doprovodného rytmu byl Miloš Vacek a jde o výchovnou radu: je o zlomyslnosti, nespravedlivém osočování a nezištné pomoci, která se dokáže přenést i přes pocit ublížení. Příjemně hravé pobavení, určené dětskému publiku.

plakát

Pejskův sen (1972) 

Pejskův sen je ironickou anekdotou pro dospělé a malým uličnictvím i laskavým pohlazením malým dětem. Hermína Týrlová z maleb Zdeňka Seydla stvořila animovanou neposednost o skrytém přání a tělesných tužbách. Ale ani její rozjívená nálada nezapomíná na laskavost k dětem. Hudební doprovod je od Miloše Vacka. Pejskův sen je lehkonohou anekdotou.

plakát

Obávaná kačena (1972) 

Obávaná kačena je výchovnou radou nejmenším dětem. Hermína Týrlová a malíř Zdeněk Seydl si na paškál vzali hrubost s neurvalostí a těmto nehezkým vlastnostem vystavili lekci. Doprovodnou hudbu složil Miloš Vacek a stává se určující notou dalších dílů zvířecí minisérie. Nakonec tu nejde o ježka a jeho způsob života, ale o aspekty lidského chování.

plakát

Toulavé telátko (1971) 

Toulavé telátko je vkusným seznámením maličkých dětí s domácím a hospodářským zvířectvem. Hermína Týrlová na těch jednoduchých a rázovitých malbičkách Zdeňka Seydla uvedla začátek zvířecí minisérie. Na hudbě Jaroslava Celby je znát, že byl zkušeným skladatelem večerníčkových sérií. I zvířátka mají potomky a velkou hlavu s jejich výchovou a neposedností. Minisérie je pro nejmenší a svou skotačivou náladou je potěší.

plakát

Píšťalka (1971) 

Píšťalka je osobitě stylizovanou alegorickou poezií. Hermína Týrlová použila ke zvukomalbě v gejzíru inspirujících představ svérázné dřevěné loutky a již prověřenou duhovou kuličku, za vizuální podobou stál Hermínin nejvěrnější výtvarník Ludvík Kadleček, magickou moc hudby vysvobodil ze zajetí skladatel Svatopluk Havelka. Hermína ještě neztratila důvtipný nadhled, ani rozvernou náladu a radost ze života a vymodelovala pohádku o smutné a vztekající se princezně a laskavém a svobodu milujícím pastýři. Poezie se skrývá za všemi nezbednostmi alegorického podhoubí o despotismu moci. Píšťalka je osobitou loutkovou hříčkou a jedinečně stylizovanou poetickou alegorií.

plakát

Hvězda Betlémská (1969) 

Hvězda Betlémská je nostalgickou vzpomínkou na tradiční vnímání křesťanského vánočního období. Biblický příběh vychází z Matoušova evangelia, z vyprávění o mudrcích z Východu, které lidová slovesnost povýšila na Tři krále. Hermína Týrlová tu využila vánoční hudbu Svatopluka Havelky, výtvarník Ludvík Kadleček vtiskl příběhu svoji osobitou vizuální podobu, hlavním materiálem sice jsou vlněná vlákna, ale zdaleka nezůstalo pouze u nich. Vánoční čas je obdobím lásky a zázraků, Hermína oprášila svou rozvernou náladu a s hřejivou vzpomínkou na dětství vykouzlila zázračnou moc vánoční komety a spasitelovo narození. Hvězda Betlémská je stylově osobitou vánoční pohodou klidu a míru dle Hermínina inovativně hravého přístupu.

plakát

Korálková pohádka (1968) 

Korálková pohádka je potvrzením bohaté zásoby důvtipu a kreativity Hermíny Týrlové. V hlavní roli jsou barevné korálky a sklo z národního podniku Železnobrodské Sklo, vizuální podoba škádlivých hrátek a střetů je opět dílem Ludvíka Kadlečka, dlouholetého Hermínina výtvarníka. Hravost není předmětem pouze obsahu, ale je spolčena již v samotné myšlence, vždyť uličnicky hašteřivá Korálová pohádka se odehrává na korálovém útesu. Nápaditá to rozvernost!

plakát

Vánoční stromeček (1968) 

Vánoční stromeček je vlněnou pohádkou o láskyplnosti a přirozeném rozšíření skutečné vánoční nálady. Hermína Týrlová zapojila své bohatství fantazie a hravosti do služeb lásky vánočního času. Výtvarník Ludvík Kadleček si vzal již tradičně na starost vizuální podobu díla, Evžen Illín svými komponovanými notami šíří vánoční lásku po celé zasněžené krajině, laská duši člověka i zranitelnou nevinnost zvířátek. Vánoční stromeček je poetickým představením vlny, fantazie a zaručeně pravé vánoční nálady. Rozkošná to vlněná hravost.

plakát

Holčička nebo chlapeček (1966) 

Holčička nebo chlapeček je vlněnou ironickou hříčkou Hermíny Týrlové. Výtvarník Ludvík Kadleček dodal vlněným vláknům osvědčený styl tvarů života a Zdeněk Liška uličnickou rozvernost dokázal podepřít hudebním rytmem. Zavedená doručovací služba čápů pečlivě střeží svou pověst spolehlivosti, aneb i partnerské rozepře o pohlaví potomka může mít výhodné řešení pro obě strany. Holčička nebo chlapeček je hravostí ironického nadhledu režisérky.