Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (459)

plakát

Život (2017) 

Jé, bubák! Utečte! --- Nesci-fi horůrek, ve kterém se postavy chovají jako po lobotomii a celé je to předvídatelná nuda. Potěší jen ISS a prostředí, kde se film odehrává, tedy jakési sci-fi kulisy. "Příběh" je milionkrát vymlácená prázdná sláma. Na sci-fi zatraceně málo.

plakát

Ztracené město Z (2016) 

A zase po roce jsem dostal chuť na něco dobrodružného, něco ve stylu skvělého Kon-Tiki (2012). A s Městem Z jsem se nespletl, opět podle skutečné události, opět výprava, tedy hned několik, útrapy a nástrahy, dokonce se tam podařilo vměstnat záporáka Murraye a ještě ho historicky věrně potrestat. Vypadá to celé úžasně, kdyby se to podařilo zkrátit na dvě hodiny, možná by zmizely i protahované nudné pasáže. A teď nemám na mysli dohadování v Royal Geographical Society, to naopak považuji za jeden z vrcholů filmu.

plakát

Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho (2016) 

Konec boskovického festivalu 2017. Neděle. Ráno film, Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho. Finský film o boxerovi z 60. let mě nepřilákal ani tak svým námětem jako tím, že Oli (skutečná postava) pocházel z Kokkoly. Tak, jak měl Rocky přezdívku "italský hřebec", tak se Olimu říkalo "pekař z Kokkoly". No a právě v Kokkole jsem před pár lety byl na 14 dní na návštěvě. A upřímně jsem si nedokázal moc představit, jak by se tam dal natočit film. 99% katastrální výměry toho města tvoří les. A taky že jo, úvod filmu se odehrává v lese (asi málokterý divák pochopí, že to je ta Kokkola). Film je černobílý, ale tak strašně nenáročný, že se k nedělnímu dopoledni a jako rozloučení s pohodovým festivalem náramně hodil. Děj by tak tak vydal na kratší povídku, nebo sloupek v novinách, z finské přírody nevidíme nic, protože černobílá kamera snímá málo a navíc v noci. Nic pořádného nevidíme ani z Helsinek, žádné vybíhání schodů k helsinské katedrále á la Rocky se nekoná, běhá se dokolečka po pláži. "Pointa" celého příběhu z filmu trčí jako sláma z bot, tvůrci ji do diváka ostatně tlačí hned v názvu filmu. No a co, že je to vlastně o ničem? V boskovickém kině mají pohodlné sedačky...

plakát

Měsíc nad řekou (1953) 

Šrámkova impresionistická divadelní hříčka (1922), přenesená na stříbrné plátno 30 let po svém vzniku, je do dnešní doby koukatelná - a to především díky strhující Daně Medřické. Viděno na festivalu v Boskovicích, červenec 2017, a velké plátno filmu slušelo.

plakát

Už vám není dvacet, paní Bláhová (1980) (TV film) 

Jízda herecké smetánky v něčem, co by mohlo být dalším dílem Takové normální rodinky. Dana Medřická posilněná 20% výčepní lihovinou táhne tuhle mikrokomedii s poloprázdným scénářem, ovšem herecky naplněnou až po okraj.

plakát

Příchozí (2016) 

Zvláštní film. Především v tom, že jde vlastně o úplně komorní příběh o dilematu jedné ženy. To se ale člověk dozví až na konci. Ten zbytek, to okolo, to je navíc. Včetně onoho "fyzika", který vůbec nic nedělá, ale musí tam být, aby bylo s kým počít. Od sci-fi čekám víc, než že bude kulisou náhodného příběhu, který by se mohl stejně dobře odehrávat jako drama pod halucinogenní drogou, či fantasy v čarodějově dílně. Mírné zklamání.

plakát

Traded (2016) 

Tak to se jen tak nevidí. Ze scénáře někdo vytrhal ke konci celé stránky, naprosto beze smyslu a nelogicky (zřejmě nějaká akutní příhoda střevní). Možná to byl nějaký art záměr, aby divák zapojil představivost a ty chybějící scény si domyslel, možná dlužili střihačům peníze, tak si některé scény odnesli domů, nevím... ale něco tak strašně strašného jsem snad neviděl. A přitom se příběh coby westernová kopie Taken odvíjí slibně. Čekal jsem, že se po dvaceti minutách urve řetízkáč a taťka si trochu zablbne, ale spíš než utržený vlak to připomínalo supící, pomalu se rozjíždějící parní lokomotivu. Po hodině jsem si ale pořád šmakoval a těšil se na tobogán. Ten asi přijít měl, ale jak řečeno, někde se ztratil a do filmu se nedostal. Mohla to být oddechovka na nedělní odpůldne s intenzivním koncem, takhle to budí nechtěné zdání, že konec svěřili Davidu Lynchovi.

plakát

Pasažéři (2016) 

To je taková TAKOVÁ škoda! Tak ostudně promrhaný potenciál jsem dlouho neviděl. Dokonale připravené prostředí, po všech stránkách, i z hlediska námětu, vše připravené na galaktickou pecku - a oni do toho vpíšou "drama" na úrovni průměrné epizody Beverly Hills 90210. Obsadit to šlo taky o hodně líp, ty dva krásné lidi z továrny na sny komentovat nebudu, Sheen se vrací do jemu sedící polohy štěkajícího epizodaře, Fishburne dohrává. A hraje tam i Andy Garcia, ale nesmíte mrknout!

plakát

Víla z jeskyně zla (1991) (TV film) 

Herecky nabitá pohádka s hláškujícím Vetchým, provařeným příběhem a kulisami tak papundeklovými, že má člověk strach, že se to celé na mistry Racka s Rösnerem zřítí, pokud někdo bouchne dveřma.

plakát

Kleopatra (1963) 

Brilantní historický velkofilm, s důrazem na VELKO, ve kterém se je pořád na co dívat, s krásně patetickými herci a dialogy, prostě film - událost. Kleopatřin příjezd do Říma je, jak tady ostatně někdo píše, dechberoucí. Filmové obžerství pro gurmány, hostina, vjemová žranice. Hollywoodský pohled na historii v ryzí podobě. Tak je to celé třeba brát.