Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (416)

plakát

Margrete - královna severu (2021) 

Velice silný příběh pravda, trošku možná více televizního a komornějšího ražení, než by si zasloužil. Přiznám se, že nejsem nijakým znalcem historie severských zemí, proto nahlédnutí do této krátké, byť fiktivní, etapy dějin bylo pro mě příjemné osvěžení a poznání toho, jak tomu bylo i v zemích pro nás trošku více smýšlením vzdálených. Dánové tyto politické věci zkrátka umí., je to takový drsnější Borgen své doby.   Trine Dyrholm je ve své roli nádherná,  Søren Malling takřka démonický. Velice příjemná hudba. S klidným svědomím musím říct, že na tu bídu, která se točí na pozadí historicky dávných událostí v průběhu několika let zpětně, je to rozhodně jeden z těch opravdu dobrých počinů.

plakát

Tvář pod maskou (1970) 

Přiznám se zcela bez okolků, z filmu jsem moc moudrý nebyl, a to jsem myslím velký fanda podobenství, lyriky i poetiky 60 let československého filmu. Ale zkrátka v některých případech mě ta umělecká filmařina moc neoslovuje. A upřímně, je mi líto těch studentů, kteří mají jako povinnost do škol sledovat i taková díla, protože ne vždy se vše úplně povede. Ačkoliv je sakra dobrý výběr herců, zaručující prakticky vždy excelentní filmový zážitek, jsou přesně bijáky, které úplně známé nejsou, jako je např.tento, které je zkrátka lepší nechat odpočívat i nadále ve filmovém archivu.

plakát

Mrazivá past (2021) 

Je to tedy chvílemi strašná pitomina, obzvlášť bitky a přežívání padoucha, ale na druhou stranu biják je svižný a akce frčí od začátku až do konce. Takže doporučuji vypnout, nepřemýšlet a užívat si tu ledovou jízdu společně s Liamem, chvilku Lawrencem, Holtem a zbylým ansámblem.

plakát

Seveřan (2022) 

Je nutno podotknout, že Seveřan není vůbec tím jak se tváří, není to žádná řezníčina, potoky krve tu také nelze očekávat. Celý příběh, ač je postaven na pomstě a takřka banálním příběhu , ukazuje běžné zvyky Vikingů, spousty rituálu, snových vidin a celkovou silnou víru v jejich božstvo, což se projevuje i ve vizualizacích, samozřejmě to neznamená, že by se člověk akcí nudil, jen brutalita zde není záměrem.. Jsem velkým fandou seriálových Vikingů, a potěšilo mě, že tam kde v seriálu opustili právě klasické tradice a rozjeli akci, zde u filmu se udrželi meze až do úplného konce . Biják rozhodně není pro každého, nebojím se i tvrdit, že někomu přijde divný, ale za mě jednoznačně ano. Výborný hudební podkres včetně zpěvů + nádherné lokace, dělají z této mytologické tragédie velkolepý zážitek.

plakát

Dům na samotě (2022) (TV film) 

Chvílemi mi byla navozována myšlenka toho, že se objeví pán s dýmkou za stolem a oznámí mi: Nyní màte dostatek důkazů k tomu, abyste mohli vydedukovat jak to celé bylo doopravdy, všechny indicie byly vyjeveně, po krátké pauze kterou výplní písnička .... Atd. Pak jsem si ale řekl, nene. Ty detektivky onehdá byly přeci jen o poznání chytřejší a k tomu se sympatickými postavami, kterým jsem jejich postavy věřil víc, než zde. Na druhou stranu ne vždy se vše povede. Zapomeňme rychle a pojďme dál.

plakát

Karel (2020) 

Pocítil jsem potřebu k tomuto osvětovému dokumentu také něco napsat. V první řadě Karel byl jednička a se ctí se hlásím k jeho fanouškům, jeho písně i jeho jako člověka mám moc rád a moc si jeho osobnosti vážím. Toto dílo se ale moc nepovedlo. Rozdělil bych jej na tři fáze. První, která obsahuje dobové záběry z koncertů a mapuje jeho kariéru je bohužel dost upozaděna, čekal jsem nové ještě neviděné záběry, na délku filmu toho bylo velmi skromně. Druhá, ta se přiznám mě bavila nejvíc, vzpomínání Karla a rozhovory s jeho kolegy a spolupracovníky.. A třetí, nejtragičtější část, kde si dělala promo jeho choť, snažíc se dokázat, jak to vlastně s Karlíkem bylo v závěru jeho života těžké. Rodinné záběry z chaloupky, z domu a z nemocničních oddělení a rozumování Karla, kde to vypadá, že si to zkoušel 5x nanečisto, než to řekl + lékařské zprávy, opečováváni lékařů a věčně zkroušený záběr na Ivančin obličej, ukazující, jak to vše vlastně celé dopadne. Připadalo mi, jako bych koukal na Manželskou etudu o ,,krásce,, a již bohužel senilním staříkovi a jejich soužití, Karlově lásce ke zpívání a vztahu k dcerám, se kterými to evidentně moc neuměl. Chtělo by to stejně jako v případě dokumentu o Karlu Svobodovi, který natočil jeho syn, víc objektivity, méně depresivních zàběrů a více faktů z jeho života. Myslím, že kdejaký dokument o Karlovi natočený v TV za jeho ùčasti je rozhodně větší sondou do jeho života, než tento. Z úcty k mistrovi, protože on je zde hlavní hvězda, dávám hvězdy tři.

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Filmu příšerně ublížila délka. Neustále omílající se scény na téma ,,nezájem,, postupem ztratili šmrnc. A chvílemi se film extrémně táhne. Nic méně nápad, provedení i obsazení je dobré. Satira pojatá na USA velice slušné, i když bych přidal osobně špetku britského pohledu. Ale jinak proč ne, za jedno podívání to určitě stojí.

plakát

Tlusťoch (2020) 

Fatman je neskutečnej úlet. Je to hodně netradiční vánoční biják. Hodně krve, hodně černého humoru, hodně střílení, zabaleno v tématice kolem Vánoc a nadělování dárků to vše podbarvené tematickou country music. Herecký ansámbl vybrán dobře a za mě musím říct, proč ne. Vydržel jsem do konce, který mě i překvapil.

plakát

Old Henry (2021) 

Být film ještě o něco vygradovaný, finální přestřelka na stopáž filmu byla zbytečně krátká, bylo by to za jasných pět. Hodně dobrý western, byť komornějšího ražení s překvapivým koncem, který tady zbytečně někteří vycancali do komentů. Doporučuji o filmu nic nečíst a nejdříve se podívat. Suché drsné, nekompromisní, takové, jako to bývalo v dřívějších dobách. Děkuji za kvalitní westernový zážitek.

plakát

Síla psa (2021) 

Tak předně fandové westernového žánru, tomuto bijáku se vyhněte, krom ranče, prostředi a Benedicta pobíhajícího v kovbojském, je to jediné, co western připomíná. Jedná se o těžké rodinné drama, s dlouhými záběry a pomalou hudbou. Přees vražednou délku ale i film v celku utíká. Atmosféra houstne postupem děje a chvilkama má člověk pocit, že se buduje vyloženě Alfredovska atmosféra. Bohužel nebyl by to Netflix aby si nevybrali opět jeden ze svých oblíbených sociálních témat, kterými poslední dobou cpou všechny své bijaky. Zlatá střední cesta.