Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Western
  • Dobrodružný

Recenze (577)

plakát

Příchozí (2016) 

Tak na takovouto filmovou Sci-Fi jsem čekal hodně dlouho. Sci-Fi, kde neútočí na Zemi nejrůznější uslintané latexové potvory, či obří hmyz, kde Zemi neohrožuje mega asteroid, který parta správných amerických hochů odstřelí v poslední vteřině a jiné a jiné béčkové stupidity. Ničeho podobného se nemusíte u Příchozích bát. Jedná se o filosofické dílo, které není ani tak o setkání s jinou vesmírnou inteligencí, jako daleko spíše o nás o lidech. Možná, že se s jménem režiséra setkáváte prvně, ale vězte, že se jedná o jednoho z nejlepších světových režisérů pocházejícího z Kanady. Na filmu mne, vedle jeho skvělé režie, výborné kamery a hudby, zaujalo, jak poměrně minimalistickými prostředky je docílena velká míra věrohodnosti. O to víc mne mrzí drobné pihy na kráse tohoto snímku. Hollywood holt určitým způsobem poznamená každého a chce-li v této Mece filmu uspět, musí dát něco na obětní oltář továrny na sny. Tou obětí jsou některá klišé, přes které zřejmě hollywoodský vlak nejede. A tak i tady, aby bylo vše vyvážené, zachraňuje svět pěkná a chytrá vědkyně, musí tu být malá holčička, černoch (pardon, Afroameričan) a taky láska. Ale pod vedením zmíněného režiséra jsou tahle obvyklá klišé namixována v míře únosné, tedy menší, než malé.

plakát

Koncert na konci léta (1979) 

Inu, co dodat k hereckému, scenáristickému a režijnímu koncertu? Dal bych pět hvězd, kdyby film nekončil tak nějak useknutě.

plakát

Bohéma (2017) (seriál) 

Prostě velikány Buriana, Štěpánka či Marvana nelze hrát!! Pokud to někdo zkusí nutně musí dojí ke karikatuře a pokud tvůrci přistupují k reálným velikánům navíc nepravdami tak se tisíckrát mohou vymlouvat na autorskou licenci, prostě je to čirý diletantismus! Navíc, jak se nechala slyšet Jana Štěpánková, nikdo s nimi nic nekonzultoval. Scénáristka Brdečková si tohle vše uvědomovala a původně chtěla, aby se jednalo o smyšlené postavy. Škoda, že s touto opulentností souhlasila a poškodila si tak své dobré jméno.

plakát

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) 

Kdyby Forman nenatočil nic jiného, tak tímto filmem by se i tak dostal do síně kinematografické slávy. Geniální, nestárnoucí a ojediněle lepší, než knižní předloha - to se také často nestává. Od Formana můj nejoblíbenější film.

plakát

Signál z neznáma (2014) 

Ve svém věku mám tu výhodu, že mi u mnohých filmů stačí pár minut a nemusím dále utrácet svůj drahocenný čas. Tenhle film spadá do popsané sorty. Klišé mnohokráte ztvárněno a lépe.

plakát

V zámku a podzámčí (1981) (TV film) 

Inu, když se propojí skvělá spisovatelka s dobrým režisérem, který pokorně ctí předlohu a k tomu přidáte plejádu špičkových herců, dostanete něco, co už dnes v TV moc nenajdete a to nemluvím o skvělé hudbě a kameře. Jen drobnou pihu na kráse bych viděl a to, že se pan Ráža, kterého mám jako režiséra velmi rád, nedokázal rozhodnout, v kterém momentě dílo ukončí a tak tu máme konců několik.

plakát

Vinnetou (2016) (seriál) 

Jistý klasik řekl: "Nekažte dobrý příběh pravdou." Absolutně mě otravují ty současné snahy o takzvané větší přiblížení realitě. Koho to zajímá? Romantický žánr je tu od toho, aby používal romantické prvky jinak se pohybujeme na pomezí dokumentu. Navíc mě iritují tvůrci, kteří si myslí, že se můžou zmocnit předlohy jak se jim zlíbí a totálně jí prznit. Ale jméno to ponechají na jeho slávě se přihřívají. Navíc při vší té snaze o jakoby reálnější atmosféru se dopouští pitomostí, jako indiánská šamanka a další zběsilosti. Kdyby byl takto natočen původní Vinnetou, byl by dnes hluboko zapadlý ve filmových archivech a neštěkl by po něm pes. Takhle bezesporu skončí tenhle pokus, který neví zda chce být Tančícím s vlky či Májovkou. Obojímu se ani nepřibližuje.

plakát

Westworld (2016) (seriál) 

Nemám rád propojování žánrů a to mi už zůstane. A také nemám, až na výjimky, rád seriály a s tím také nic neudělám. Tak přeji dobrou zábavu. Já to vzdal u poloviny prvního dílu. Tohle dílo mi nestojí za to, abych mu věnoval 10 hodin svého drahocenného času u vědomí, kolik opravdových filmových perel za celou éru kinematografie jsem ještě neviděl. Jdu se poohlédnout po něčem, kde najdu umění a ne jenom zábavu dobře řemeslně zvládnutou.

plakát

Slíbená princezna (2016) (TV film) odpad!

Škoda slov, mohu si jen zhnuseně odplivnout!