Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Drama
  • Animovaný

Recenze (308)

plakát

Dunkerk (2017) 

Asi desetkrát mi naskákala husí kůže, dvakrát mi dojetím vytryskly slzy. Žádná efektní kouzla a laciné triky, žádné patetické fráze nebo směšné proslovy. Opravdová filmařina, podbarvená skvělým (a jednoduchým) hudebním doprovodem, která nepotřebuje šokovat brutalitou, ale vystačí si pouze dokonalou atmosférou beznaděje a prostupujícího zmaru. Je to skvělý film, promyšlený a dalo by se říci – přízemní. Díky fenomenální gradaci děje má útok jednoho obyčejného Messerschmittu sílu o jaké se jiným filmům ani nezdá. Divákovi to nejde moc naproti. Není to klasický válečný film, je to civilní a depresivní obraz války samotné, aniž by bylo třeba si vypomáhat utrhanými končetinami. Při sledování obletů stíhaček, scén na pláži a těch pár dialogů jsem si říkal, že tohle „je ono“. Nic víc nechci, prosté, jednoduché a na 200 %. Nevím, kdy se na to podívám znovu; je to vysilující. Mám pocit, že mě někdo sežvýkal a vyplivnul. Byt Britem dmu se pýchou.

plakát

Spider-Man: Homecoming (2017) 

Svižná a lehká komiksovka. Je to Spider-Man a přece je to dost jiné než původní filmy. Provázanost s dalšími filmy a postavami Marvelu, filmu svědčí. Tomu Hollandovi ta role sedne a Michael Keaton si toho nejednoznačného záporáka strašně dává. Spider-Mana v tomhle duchu s Hollandem v hlavní roli, klidně dám i v dalším filmu znovu.

plakát

Svět podle Putina (2017) (seriál) 

Český název dokumentu „The Putin Interviews“, plně odpovídá tomu, o čem je. Putin sedí, chodí, bruslí, směje se, mračí se a přitom má pořád ten samý výraz v obličeji. Celých 200 minut je předkládán Putinův pohled na věc. Putin v klidu vysvětluje, argumentuje, čaruje s čísly, jmény, daty a žongluje s fakty, diplomaticky řeční a nevyhýbá se odpovědím. Problém je, že ruskému prezidentovi nikdo neoponuje. Žádná konfrontace s fakty, s kritickou opozicí, názory odborníků apod. Na Stoneovi bylo vidět, že je mu Putinovo vidění světa blízké. Kolikrát mu nadhazoval a přihrával, a v podstatě i lichotil. A tak si Putin jede to svoje a Stone se tváří, „že mu rozumí“. Na druhou stranu je evidentní, že Stoneovi o tohle nešlo a jednoduše si natočil to, co chtěl (jestli je to dobře, nebo špatně, je věc jiná). Slyšet názory Putina není samo o sobě nic špatného. Přiblížení jeho osobnosti je určitě zajímavé, i když si myslím, že to z velké části bylo jen divadlo. Putin tu roli hraje prostě už hodně dlouho a umí v tom chodit. P.S. Jeho supermístnost, kde má obrazovku přes celou stěnu a ve které může přepnout snad na každé místo v Rusko a mluvit s každým generálem 24 hodin denně je jak z nějaké bondovky. :-D

plakát

Vetřelec: Covenant (2017) 

„A Darwinovu cenu v kategorii Vesmír získává… posádka lodi Covenant! Gratulujume!“ Ano. Je to tak. Mentální nedostatečnost této posádky překonává pověstný Prometheus. A to je co říct. Představuju si toho Scotta jak na svém režisérském křesle rezolutně odmítne návrh hlavního rekvizitáře, že by profesionální astronauti měli při své první návštěvě cizí planety mít na sobě skafandr. Přeci jenom musí dodržovat bezpečností předpisy, že… Scott vstane, vezme hlavního rekvizitáře kolem ramen a s laskavým úsměvem ve tváři mu řekne: „Johne, to není dobrý nápad. Lepší bude, když budou všichni na sobě mít jen outdoorový komplet, jako když jdou na tůru na Mount Rushmore. Dáme tím najevo, jak jsou skvěle vycvičeni, takže žádné skafandry nepotřebují. Chápeš?! Divák to ocení, a to je nejdůležitější!“ Nevím, kolikrát jsem se držel za hlavu, ale bylo to hodně často. Důvod proč dávám 4* je ten, že v polovině jsem vypnul a rezignoval nad chováním posádky a jen jsem sledoval Fassbendera, jak hraje na píšťalku a xenomorfa, který měl v tomto filmu hodně lehkou práci. A světě div se, začalo mě to bavit. Objektivně je to pastva pro oči, krásné scenérie a hard sci-fi prostředí vždycky baví, a Scott to prostě umí. Napínavé scény fungují, tak jak mají. Všudypřítomná klišé byli berličky, díky kterým jsem se cítil v bezpečí a neměl dojem, že se dívám na něco výjimečného. Bylo to až osvěžující. Ke konci jsem byl spokojený. Jo, je to blbé, ale v té blbosti je to tak nějak krásné a plně funkční. Už nikdo ten film asi neuvidím (tedy dokud nebude venku i třetí díl, pak si dám maraton), ale v dané chvíli musím jednoduše uznat, že mě to bavilo. S až škodolibou radostí musím říct, že se mi líbí, jak Scott dělá na vetřelčí fanoušky dlouhý nos, a točí si to svoje. Dovedu si představit, že zpětně začnu možná oceňovat Promethea. Prostor tady je, záležet bude, co z toho Scott ještě dokáže vyždímat.

plakát

Strážci Galaxie Vol. 2 (2017) 

Asi nejvtipnější klasická marvelovka (Deadpool se nepočítá), jakou jsem kdy viděl. Ty vtipy jsou jedna bomba za druhou. Skvěle to rozvíjí první díl, a suveréně si to jede svou. Kam se hrabou Avengers.

plakát

Sedm statečných (2016) 

Povedené, dobří herci, spousta střílení, klaďasové jsou správně kladní, záporák je správně záporný. Jen je to jen spíš taková blbina, než něco ambicióznějšího. Líbilo se mi to, ale že bych to musel někdy vidět znovu.. To zase ne.

plakát

Hercules (2014) 

Kdyby se z toho vystříhalo těch 20 minut nejlepších akčních scén, tak by to bylo zábavné. Když se tam ale mluví (a to je většinu času), tak je to prostě nuda.

plakát

Vikingové (1999) 

Dechberoucí špinavá a temná atmosféra + skvělý historický dobrodružný film.

plakát

Astérix a velký boj (1989) 

Nemůžu si pomoct, ale to temná a bezútěšná atmosféra mi k Asterixovi moc nesedí.

plakát

Bohové Egypta (2016) 

Blbost - ale podlehnul jsem, nedokážu si to moc dobře vysvětlit...