Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

Satan 

všechny recenze uživatele

Všechno dobré, ani ty vyloženě "kecací" pasáže mě v obzvláště historicko-dobrodružných snímcích nevadily. Ale sakra něco mi tu nesedí. Velkofilm a hodinu a půl ? Ano, skvělé scénky, bojové i jsem se někdy zasmál. Chtělo to podle mě více těch komerčních a bechderoucích scének typu 1000 lodí na oceánu, velké bojiště atd. Celkově ale tento snímek neodsuzuji, i když pravda, moc do nebes ho také nevyzdvihuji. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Hudba a atmosféra zachraňujú ABSOLÚTNE nevýrazného Banderasa. Už chápem prečo to "premenovali" z 13. bojovníka na Vikingov. Nevyužitý potenciál...___Keď sa na to pozriete s odstupom (ako ja po pár rokoch) a budete to krok za krokom študovať ako "cover verziu" klasickej legendy o Beowulfovi, získava film ďalší rozmer (len ten Banderas je tam stále navyše)... ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

S zděšením srovnatelným s tím, které pocítí neozbrojený jedinec při pohledu na wendola řítícího se jeho směrem, jsem zjistila, že jsem při hodnocení ťukla vedle a dala Vikingům tři hvězdičky. Zasloužila bych od Buliwyfa naplocho mečem přes hlavu, ale jako by se stalo (soudě dle následků). Tímto to napravuji a veřejně hulákám do světa, že se mi to líbilo! Smažte mě, škvařte mě, mučte mě, bijte me, zabte mě, nasaďte mi španělskou botu, nakazte mě francouzskou nemocí a pusťte na mě německé myši, ale neodvolám to. Protože najděte mi nadupanou a svižnou historickou (no dobře, historickou odvolávám, ale to je to jediné) fantasy s herci, kteří vypadají, jako by se oháněli mečem pod zamračenou oblohou odjakživa, hláškují jako o život, krev se mísí s bahnem a dešťovou vodou v nedigitálních řežích, bojuje se i žije s neúprosným fatalismem prosyceným neméně hlubokou vírou a odhodláním položit život nejen proto, že je to třeba, ale proto, že tak se to patří, a celé se to odehrává na chladném severu. Jsem si jistá, že nenajdete. Já pro změnu uznám, že logických kiksů tam je nemálo a jazykový rychlokurs je jedním z nich, ale dobrý film se podle mě pozná i podle toho, že nad chybami mávneme rukou a uvědomíme si, že filmy mají kromě jiného i bavit a dát zapomenout na okolní svět. Na což jsem s Vikingy zapomněla rychle a ráda. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Antonio Banderas v historickém výpravném snímku? Ano. I takové anomálie se čas od času objeví. Ale nutno podoknout, že Banderasovi role sedla náramně. Arab, který zavítá mezi Vikingy se kterými následně pojede na vandr.. to tu ještě nebylo. Atmosféra vytváří v místnosti chladno a šero, jakoby každou chvíli měla na dveře zaklepat sama ohnivá saň. Až na triky, díky kterým strhávám jednu hvězdu dolů se mi vše líbilo. Potěšila i role Vladimíra Kulicha, který Banderase hravě přehrál :D Vikingové se nemůžou rovnat spektáklům jako Statečné Srdce, Gladiátor či Rob Roy. Ale i tak stojí za to je shlédnout. Nic tím nezkazíte. Kéž by všechny výpravné historické "velkofilmy" dopadly alespoň takto. Snad se to zlepší. Uvidíme... ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Podivná fantasy slátanina, která vůbec nefunguje jako film, ale jen jako série několika soubojů. Vypadá to, že film byl původně asi zamýšlen jako televizní seriál, neboť jinak si neumím vysvětlit takovou levnou televizní produkci, která byla z celého filmu cítit. Souboje, na kterých celý film stojí jsou natočeny neskutečně fušérsky. Buď není nic vidět, protože je černočerná tma nebo je jako v poslední bitvě světlo a potom se režie vyžívá ve zpomalených záběrech, což nechápu, protože ještě více je tím zdůrazněna nemohoucnost některých zúčastněných. Ještě bych dodal, že český distribuční název Vikingové je dost zavádějící a více by se hodil jen čistý překlad originálního názvu, tedy Třináctý válečník. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Podle zápisků skutečného ibn Fadlāna (ve filmu Antonio Banderas) byli oni severští bojovníci Rusové, nejspíše tedy Varjagové - to jest švédští Vikingové, kteří se postupně při svých kupeckých výpravách mísili s obyvateli navštívených zemí, Slovany a Anglosasy. (Rawen616)
  • Ačkoliv byl král Hrothgar (Sven Wollter) králem Dánů, ve filmu hovoří norsky. (Conspi)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama