Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Horor

Recenze (255)

plakát

Transformers: Probuzení monster (2023) 

Konečně pořádný Transformeří film, smutné že jsme na něco takového musel čekat 16 let a snášet ty pubertální Bayovi rádoby vtipné nepřehledné karikatury. Animovanému filmu z roku 86 se to sice stále nevyrovná, nicméně je to společně s filmem Bumblebee (který tomu slouží jako prequel) pěkná fresh věc. Transformeři zde konečně hrají nějakou roli a jsou podstatní, mají i dost více prostoru na plátně (řekl bych že s lidmi se s ním dělí tak na 50%). A hlavně mají konečně nějaký charakter a projevují se, zázrak! Zbytečné lidské kraviny které Bayformers filmy natahovali jsou pryč (např. vojákův perfektní den, dobrodružství ve škole se sfetovanou matkou, balení holky na pláži). Zde máme dva hlavní lidské hrdiny, kteří jsou podstatní pro děj a zároveň i přínosní pro Aurobotí misi. Roboti jsou moc velcí a nemůžou tam? Pošlou lidi. Zároveň se tu tvůrce zaměřuje na vývoj postavy hlavního lidského hrdiny Noaha a Optima Prima, kteří se oba musí naučit starat i o ostatní a ne jen o svojí vlastní rodinu. Celková chemie mezi Noahem a Autobotem Miragem je dobře vykreslena a směle může konkurovat i Bumblebeemu s Charlie. Hudba též parádní, kooperace nového skladatele s Jablonskym funguje a ani hiphop není rušivý element, naopak 90tkový Brooklin dobře podkresluje. Steve Caple Jr. je možná na poli akčních cgi scén začátečník, ale zvládl to daleko lépe než ostřílený Michael Bay. Souboje a choreografie jsou přehledné a dinamické, transformace robotů též. Konečně je tu plno záběrů na celé transformujici se roboty, ne podobné Bayovi záběry kdy se kamera přiblíží zblízka, aby byli vidět jak se tam někde uvnitř točí kolečka a pak se oddálí na již složeného robota. Myslím že dosti tomu pomohl i onen faktor že samotní Transformeři jsou designy trošku jednodušší a ne tolik překombinovaní. Humor je sice stále přítomen, ale není tak přepalený, člověk nemá pocit že by koukat na pubertální film ve stylu Prciček. Hlavní záporak Scourge je velice dobře pojatý, má též svůj vlastní charakter (zázrak) a společně s jeho Terrorcony z něj de opravdu strach a respekt, který si dokáže na plátně několikrát obhájit. Za mě velká spokojenost po všech stranách a myslím že Bayformers mi opravdu chybět nebudou. Prakticky už nemám ani důvod si je někdy zpětně pouštět. Vystačím si s Bumblebee a Rise of the Beasts.

plakát

Moon Knight (2022) (seriál) 

Za mě asi zatím nejlepší a nejoreginálnější seriál od MCU. Oscar Isaac neskutečně válí a ukazuje jak umí parádně hrát. Psychologickou komiksárnu a rozpolceného hrdinu jsme v tomto universu ještě neměli a převedení z komiksu na obrazovky se jim povedlo na výbornou.

plakát

Peacemaker (2022) (seriál) 

Takové to když si říkáte proč James Gunn točí seriál zrovna o postavě z SS o jejíž seriál prakticky neměl nikdo zájem. A on je ve finále tak úspěšný že dostane zelenou na druhou řadu plus na seriál o další postavě z SS. Říkáte si jak je to možné? Jelikož Gunnovi říká něco jako vývoj postavy, vezme nesympatickeho magora, rozebere ho a ukáže vám proč se chová tak jak se chová a že má vlastně dosti traumata z toho co provedl v minulosti a ve filmu. Ano John Cena našel životní roli ve které exceluje. Plus tomu přidejte Gunnuv ujetý humor a hlášky od začátku do konce. Jo a režisér má pravděpodobně uchylku na stodoly a ovládání těl cizími organismy. Každopádně hodně milé překvapení, čekal jsem průměr a dostal jsem dosti povedené dílko. Plus jeden z mála seriálů u kterého prostě nepřeskakujete úvodní znělku :D.

plakát

Transformers: Války o Cybertron (2020) (seriál) 

První série naprostá paráda! V něco takového jsem doufal už dlouho dobu. Seriál který se odehrává na Cybertronu, je dospělejší, nebojí se tam zabíjet postavy a designy jsou ve stylu G1. Celkově příběh čerpá z toho nejlepšího ze světa Transformers co mají fanoušci rádi - G1, War For Cybertron a IDW komiksová série. Hudba je parádní a skvěle podkresluje atmosféru. V první půlce se primárně seznamujete z hlavními aktéry Siege série a rozjíždí se dějové linky, druhá půlka je potom ono klimatické vyvrcholení příběhu které postupně graduje. Líbilo se mi, že jsme tu mohli být svědky začátků hromady postav. Jsem velice zvědavý kam se bude další řada ubírat, jelikož Siege končí velice zajímavě. Jediné mínus co mě hodně štve a co bych seriálu vytkl je šetření na dabérech, všichni známí dabéři které svoje postavy dabují téměř ve všech inkarnacích byli nahrazeni levnými imitacemi které se snaží napodobovat jejich hlasy. Je zde vidět opět nízký rozpočet který do toho bylo Hasbro ochotno investovat. V minulosti na to též TF seriály doplácely a tenhle to odnesl právě dabingem. Co se týče animace, tak je to průměr někdy to vypadá dobře a někdy to bije do očí, opět stejný problém jako u dabingu - malý rozpočet. Koukat se na to ale dá, autoři se snažili do příběhu zakomponovat co nejvíce různých postav a modelů, což je super. Za mě hodnocení takových 80%.

plakát

Barva z vesmíru (2019) 

Tak tohle bylo neskutečné! Horor v tomto stylu mi už dlouho chyběl. Všichni točí samé vyvražďovačky nebo lekačky...tady jsem se nechal pohltit atmosférou naprostého psychadelického šílenství. Strach z neznáma a děs z toho co člověk uvidí zde funguje naprosto na jedničku. Na to že se jedná o nízkorozpočtový snímek, tak praktické efekty parádní. Zrůdy jak z Věci či Mouchy a do toho skvěle využita "Vesmírná barva" díky které věříte postavám jejich šílenství. Zvuková kulisa též famózní. Zvuky a jejich změny v průběhu filmu vás zde připravují prakticky na to, že něco přijde nebo je něco v nepořádku. Ano určitě by to šlo natočit bez Nika Cage, na druhou stranu mi přišlo že režisér zde schválně využil jeho přehrávání, aby nám sem naservíroval naprostého šíleného magora :D. Takže shrnuto vizuálně i zvukově naprostá paráda. Myslím že snaha přetáhnout Lovecrafta na obrazovky zde byla velice úspěšná. Ano, asi to nemá moc co společného s původní povídkou, ale film se netají tím že se jí jen inspiroval. A upřímně, ani mi to nějak nevadí, protože i bez toho jsem dostal slušný atmosférický horor.

plakát

Bumblebee (2018) 

Zapomeňte na pět předešlých Bayformers filmů. Bumblebee v podání Travise Knighta má konečně vše co předchozí snímky postrádali - příběh, spád, emoce, roboty kteří konečně mají nějakou důležitou roli v ději a nemají jen dva dialogy, přehledné bojové scény, uvěřitelné lidské postavy a odstraněné zbytečné charaktery a trapné scény. Film který potěší nejednoho fanouška původních animáků Generation 1, ale bude fungovat i jako rodinný film nebo pro lidi kteří se setkávají s Transformers poprvé.

plakát

Solo: Star Wars Story (2018) 

Na tenhle film jsme šel s celkem nulovým očekáváním s tím že jako fanoušek expandet universe ve star wars bych se měl údajně bavit. A skutečně se tak stalo. Jako byl Rogue One SW válečným filmem je Solo SW westernem. Herci kupodivu hrají dobře, dokonce i mladý Han, kterého se tak všichni báli. Ani jsem neměl potřebu ho nějak srovnávat s Fordem. Nejvíce bych ale asi vypíchl postavy Becketta a Landa, herci si je opravdu dávají skvěle. Naopak ženská hrdinka i když má skvělí vkus pro módu, její představitelka opět dokázala že kromě Daenerys ze Hry o Trůny nedokáže nic jiného zahrát. Hudba je fajn, je tu pár zajímavých motivů a vůbec nevadí že většinu z toho nedělal vyšťavený John Williams, možná je to i dobře. Film má oproti Rogue One větší spád a pořád se něco děje. Díky tomu se některé postavy na plátně ani moc neohřejí. Pro velké fandy Star Wars (do kterých se počítám), je to opravdu skvělí počin s hromadou odkazů jak na věci z původního kánonu tak na ty z toho nového. Mimochodem Solo je první film, který ukazuje že celé aktuální expandet universe je na stejné úrovni a že filmy nejsou víc než například komiksy. Takováhle propojení jsem chtěl již strašně dlouho, ještě za doby prequelů. Další Star Wars Story mě opět bavila více než nové epizody, za což opět může fakt že je to prostě točené jiným stylem a krapet to jinak rozšiřuje vesmír Star Wars. Jak již zmiňovali jiní ve svích dojmech, stejně jako například u Deadpoola tady mají velké plus znalci a fanoušci tohoto světa které film bude bavit asi víc jak normálního diváka. Do budoucna jsem jen zvědavý, jestli se někdy dočkáme Star Wars filmu kde by se vůbec neobjevil světelný meč...

plakát

Avengers: Infinity War (2018) 

Již v úvodu zjistíte že je asi něco v nepořádku, jelikož nehraje žádná akční nebo poutavá hudba u loga Marvel, ale je zde jen slyšet pár temných a hlubokých tónů. A poté následuje prvních pár minut díky kterým se snad každý divák začne bát o všechny své oblíbené hrdiny kteří se zde mají objevit. Na to se rozjede nervy drásající akce provázená občasným Marveláckým humorem, smutnými a temnými pasážemi a několika milými i nemilými překvapeními. Čekali jsme na to 10 let a MCU přišlo opravdu s pořádnou dardou pro klasické konzumní diváky, kteří si myslí že jdou na další sluníčkovou komiksárnu. Bratři Russové dokázali skloubit přes 20 postav v jednom filmu, aby to dávalo smysl a zároveň aby měli všichni dostatek prostoru se projevit. Je to taky tím že bráchové režiséři si je šikovně rozdělili do několika skupinek, které fungují a na konci se všichni setkají ve velkolepém finále. Zapomeňte na dlouhé představovačky, tady se hraje na to, že všechny znáte z minulých filmů - což je v tomto případě dobře, protože na toto vás ty předešlé snímky připravovali. Přeci jen se pár postav dočká nějakého vývoje, především u části Guardians of The Galaxy, kteří opět perlí, jako by jejich část režíroval opět James Gunn. Nejvíce prostoru tu má ale hlavní záporák Thanos, o kterém to prakticky celé je. Ano film by se klidně mohl jmenovat "Thanos: Infinity War" a možná by to k tomu sedělo i víc :). Závěr asi konzumního diváka nechá překvapeně sedět přikovaného na židli s vykulenýma očima, ale my našprtanci víme že bude následovat ještě jedná část, kde se teprve vše rozuzlí a pořádně vyvrcholí. Sami bratři tenkrát řekli že postavy na které se nedostalo budou mít více prostoru v druhé části. Osobně tedy nerad hodnotím pouze půlku díla, které se vás snaží přesvědčit že je ve skutečnosti plnohodnotný film - i když ono je to natočené tak dobře že to samostatně taky funguje. Takže co na závěr říci? Pokud se podívám na předešlá díla oněch dvou režisérů, tak po povedeném Winter Soldierovi a rozporuplné Civil War dostáváme mistrovské dílo, které si Marvel k 10 letům opravdu zaslouží :).

plakát

Thor: Ragnarok (2017) 

Tak to bylo naprosto luxusní! Po Guardianech asi nejlepší věc co jsem od Marvelu viděl. 80tkovy feel, stejně laděný hudební doprovod, výborné tempo filmu, narážky a propojení s předešlými marvelovkami a hlavně geniální spojení s mojí oblíbenou Planetou Hulk! Mimochodem konečně pořádný Hulk v marvel filmu co mluvý, hravě strčil všechny své předešlé filmy a štěky do kapsy...Co se týče herců tak nově příchozí podávají výborné výkony hodné jejich roli. Cate Blanchett si hlavního záporáka Helu opravdu užívá, stejně tak Karl Urban nedoceněného Scorge, či Jeff Goldblum svého šíleného vládce planety Sakaar.

plakát

Strážci Galaxie Vol. 2 (2017) 

Po dlouhém čekání jsem se konečně dočkal druhého dílu. Režisér James Gunn opět překvapil, nejede podle žádné šablony prvního filmu - tedy ano, stále je tu akce a spousta humorných scének a hlášek, ale tentokrát se tolik necestuje po planetách, ale spíše naši hrdinové řeší to čemu se říká "rodina". Víceméně přesně jak v rozhovorech sliboval. Film spoléhá že jste viděli první díl a že hlavní postavy znáte a proto jede vesele v příběhu dál a neráčí se je extra charakterově představovat, kromě tedy pár nových protagonistů, se kterými je v MCU určitě ještě hodně plánů. Hudba se stále drží klasických songů ve stylu prvního dílu a tak akční sekvence mají pořádné grády. Drax který se minule projevoval z party nejméně teď pomalu nejvíce perlí a dokáže zastínit i samotného Rocketa. Je vidět že novým Guardianům nedochází humor ani na konci filmu, jelikož je zde pět potitulkových scén :D. Menší upozornění pro cíti, připravte si na konci filmu kapesník, budete ho potřebovat.