Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (719)

plakát

Valentin Dobrotivý (1942) 

Zkušenost a životní poučení za milion korun československých. V tomto filmu se Valentin Dobrotivý neformuje jen pomocí situací, ve kterých se ocitá, ale hlavně díky osobám, které potkává, a pocitům, které prožívá. Martin Frič mne snad ještě nikdy nezklamal.

plakát

Snídaně na Plutu (2005) 

Ta lehká ironie a klouzání po povrchu tvoří největší problém filmu, ve kterém tak nic není vážné ani důležité, ale jen rozmarné a fragmentované, a lze tedy s lehkým srdcem zapomenout na vše, snad kromě dvou červenek, které milují mléko v láhvích. Když se mi po půlhodině okoukal styl filmu, bavila jsem se sledováním neustalých jízd kamery, ale to je poněkud málo na vyšší hodnocení.

plakát

Velká země (1958) 

Žádná země není dostatečně velká pro lidi, kteří nikdy nemají dost moci a majetku. ___ Jeden z nejlepších z těch nemnoha westernů, co jsem zatím viděla. Poznávací znamení – nezapomenutelné hlavní hudební téma (skladatel Jerome Moross).

plakát

Cesta na západ (1967) 

Pastorální obraz statečných osídlenců, které vede nový americký Mojžíš do země zaslíbené. Putování na divoký západ je vykresleno v malebných a ušlechtilých barvách a pravda a láska vždy nakonec vítězí, což je příznačné nejen pro americké filmy předpostmodernistického období – podobný výchovný duch klasické morálky lze vidět i v jiných tehdejších národních kinematografiích. Tento western, obhajující kolonizaci Ameriky civilizovanými (= technicky vybavenějšími) utečenci z Evropy, určitě povinně ukazují žákům amerických základních škol v hodinách dějepisu. Jiný důvod pro sledování tohoto filmu, než za účelem seznámení se se starými pověstmi americkými, nevidím.

plakát

Kinematograf (2009) 

Lepší než Hugo a jeho velký objev, protože není o slávě, ale o lidských citech, nevědomosti, zaujetí, prioritách života, obětech, pomoci, pochopení a poťouchlosti světa.

plakát

Důvod k rozvodu (1937) 

Vedle Falešné kočičky a Hotelu Modrá hvězda třetí povedená komedie s prvorepublikovými poměry. Konflikt neboli fabule – láska versus peníze, peníze versus umění. "Moderní hudba nesmí mít ani melodii, ani cit, ani srdce, jinak to není moderní hudba" a velkému mistrovi, který by hrál sentimentální odrhovačky, zhasla by svatozář. Zdá se, že tuto věčnou otázku, zda dělat čisté umění pro umění, nebo dělat to, co se líbí publiku, dnešní velký Hollywood vyřešil stejně, jako hrdina filmu.

plakát

Únosci (2000) 

Je vždy dobře si řádně rozmyslet, co a hlavně komu brát. ___ Dnešní Butch Cassidy a Sundance Kid.

plakát

„Já už budu hodný, dědečku!“ (1978) 

Nervozita a choleričnost dnešních lidí v určité míře plyne ze zrychlení mozku, které je důsledkem zrychlení života. Molièrův Misantrop by dnes byl ještě otrávenější.

plakát

Velký šéf (1969) 

Spíše než komedie je to prostoduchý film s pár zdařilými gagy. Chtěla bych si zapamatovat nápis na městském vězení "Volnost, rovnost, bratrství", animovaný plán vyloupení vlaku a hlavně sochu svobody, plnou symbolů svobody, které se dostaly na svobodu.