Reklama

Reklama

„Já už budu hodný, dědečku!“

  • Slovensko Já už budu hodný, dědečku!
TV spot 2

Obsahy(1)

Pražský herec Theodor Bergner, zvaný Dóďa (M. Kopecký), dostal v divadle roli Misantropa. Je to postava, která mu dokonale sedne, protože Bergner sám je nesnášenlivý, konfliktní a škodolibý člověk. Kde může, tam dělá škodu, a zásadně se přitom neomlouvá. Sám sebe ovšem v televizi vydává za vzor slušnosti. Jednoho dne ve vlaku potká tajuplného dědečka (L. Pešek), který ho nabádá, aby své chování změnil. Bergner staříka ignoruje. Netuší však, že měl co do činění s opravdovým pohádkovým dědečkem. Brzy poté se kolem Bergnera začnou dít věci… Pro začátek ho omylem zmlátí žárlivec Bambas (F. Peterka). Nepříjemnosti však nabírají na obrátkách a neberou konce. Přicházejí zásadně od lidí, kterým Bergner předtím hulvátsky ublížil… Oblíbená česká komedie scenáristy a režiséra Petra Schulhoffa byla inspirována televizní sérií Trapasy, kterou tento tvůrce natáčel koncem šedesátých let a ve které, stejně jako ve filmu, exceloval Miloš Kopecký. Po jeho boku stanula Alena Vránová. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (206)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

869. hodnocený film: Tak Miloš Kopecký byl vážně kádr a to se mu nedá upřít. Jeho smysl pro detail a skvělé pochopení snad každé role, to je mu vlastní. Nebylo filmu, kterému by on nevtiskl svůj osobitý styl a díky jeho přístupu a talentu dokázal se svou rolí divy. Tohle byl další dobrý počit československých tvůrců, ve kterém Miloš Kopecký zazářil, když jej v něm strašil kouzelný dědeček a způsoboval mu nemalé trable. 4* jsou dostatečným ohodnocením hereckého talentu tohoto velikána i docela zábavného filmu. 4* ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Komedii specialisty na společenské a mezilidské vztahy Petra Schulhoffa samozřejmě mistrně táhne Miloš Kopecký v roli egoistického, namyšleného, cholerického hulváta, ale podle něj dokonalého herce Bergnera. Toho potká opravdu pořádná smršť trapasů, omylů, nedorozumění a hádek, které si vlastně způsobil nebo zavinil on sám svojí nedůtklivou povahou. Je to velice vtipná a nápaditá komedie. Od setkání s kouzelným dědečkem (Ladislav Pešek) v kupé, dokonce nabere velký spád. Možná právě jen ten kouzelný dědeček do nepohádkového děje až tak nezapadl. 80% ()

Reklama

Figu 

všechny recenze uživatele

One man show mr. Kopecký! Ano, Miloš byl obrovskou osobností hereckýho světa! Určitě se řadí do nejvyšších pater našich herců a coby člověk cholerik - plnej výbuchů je na samé špici topky! Tahle nesmrtelná zábavná story s dědečkem panem Peškem, role Miloše vystuhuje v podstatě i v jeho reálným životě. Asi to s ním nebylo jednoduchý. Každopádně já tyhle typy lidí můžu a rád se nad tím pousměju, stejně jako u téhle československé komedie! 70% ()

ZorkaJ 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký mě herecky zaujmout nijak neumí a u tohoto filmu to bylo právě tak. Vztekající až explozivní lidi vůbec nemusím a hnusí se mi a v této roli se o to snažil dvojnásob. Alespoň jsem se ve filmu těšil na legendy českého filmu jako Ladislav Pešek, Darja Hajská, Svatopluk Beneš, či František Filipovský. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Někdy mi přijde až neuvěřitelné, jak režisér, který natočil noirovou sérii s majorem Kalašem pak mohl dělat takové komunální satiry jako je například Já už budu hodný dědečku. Ne, že by to byl úplně špatný film, ale vzhledem k tomu, kdy byl natočen, z něj tak nějak cítím tu normalizační pachuť. Jinak celý tenhle film jednoznačně stojí a padá s Milošem Kopeckým. Mám k němu docela ambivaletní vztah a jsou filmy, kde ho nemůžu ani vystát - převážně právě ze sedmdesátých let. Ale tady je prostě boží a role misantropa mu sedne jako ulitá. Nezklame ani František Peterka jako žárlivý manžel a Josef Větrovec v roli ředitele divadla. Lehčí komedie, která neurazí ani nenadchne. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (18)

  • Ve scéně, v níž teta Dita (Nelly Gaierová) odchází od Bergnerů, vezme s sebou japonský magnetofon. Když ovšem vyjde před dům, už ho nemá. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Dóďa (Miloš Kopecký) říká: „Ten sdružený telefon nám byl čert dlužen.“ Domácí linka totiž často nebyla tak úplně soukromá. Dvou- a vícelinky pod společným telefonním číslem byly před rokem 1989 obvyklé. Telekomunikace tím šetřili náklady a kapacitu sítě. Dovolat se na takové číslo, nebo si z něj zavolat, bylo tréninkem pevných nervů. (sator)
  • Původně měla hrát Dódovu (Miloš Kopecký) manželku Stella Zázvorková. Mezi herci, kteří byli současně i manželé, však právě panovalo velké napětí, a proto byla vybrána Alena Vránová. [Zdroj: Aha] (carott)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama