Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (3 089)

plakát

Šógun (2024) (seriál) 

Na seriál jsem těšil, Japonsko můžu a i když tu historii znám zejména z hollywoodských (historických) filmů a nikdy jsem nečetl knihu o japonské kultuře, vlastně mě tam z těch kulturních propriet nic nepřekvapilo a nějaká osvěta pro diváka na západ od Japonska mi přijde spíše dost smutná. Co je však pro mě osobně smutnější, tak je ta přehypovanost Shoguna, samozřejmě chápu, že na západě seriál oceňují za to, že si jako vždy výborný Hirojuki Sanada z pozice producenta pohlídal, aby kniha a v ní obsažené japonské zvyklosti nebyly sesumírovány do obvyklé americké vyprázdněnosti...ale za mě to bylo na úkor zábavnosti a čekal jsem něco asi jiného. V prvních dílech jsem ještě měl tu naději, že nás čeká něco velkolepějšího (příslib tu je) a ačkoliv jsem utvořil pěkný vztah k hlavní dvojici postav (hlavně Júka Kóri je úžasná), v druhé polovině jsem však místy i nudil. Překvapivě mě zklamala i vizuální stránka seriálu, ačkoliv výprava byla nepochybně velkolepá a exteriérová, na velké televizi to na mě na rozdíl od některých jiných seriálů působilo přespříliš cgi a špatně barevně filtrované se silným filmovým zrnem (což jako purista nemám rád a dávám si velký pozor na nastavení zobrazení televize). Nejspíš si i doženu nějaké behind the scenes, abych se dozvěděl, co byl záměr a co bylo jen trikově přestřelené. 90% je za mě moc, spíš taková fajn sedmdesátka.

plakát

Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška (2024) 

Snyderův opus dokončen, jsem však zvědav, jestli u Netflixu dostane ještě nějakou šanci, na těch pět dílů Rebel Moon se však jistojistě nedostaneme. Oba filmy se logicky natáčely zároveň a sdílejí ty samé neduhy. Příběhově ještě jakžtakž, téma však není úplně nosné a už vůbec ne originální, u Zacka bych však čekal lepší vizuální stránku. Jednotlivé věci a efekty před plátnem jsou akurátní, ovšem ta vyblitá paleta barev z patrně zeleného pozadí, opravdu kazí jakýkoliv dojem z efektní akce, zpomalovaček a bombardování vesnice, čehož je tu samozřejmě opět dostatek. Zlobit se podruhé na druhou půlku postrádá smysl, nikdo ani nemohl čekat nějaké výrazné zlepšení, naopak je tu méně slavných herců a o to je druhý díl patrně slabší, první už jsem vesměs vytěsnil.

plakát

Strážci zákona: Bass Reeves (2023) (seriál) 

Sheridanovka už je dnes takový svůj vlastní žánr a mě jako fanouška nesmí nic pod tímto štemplem ujít. Na Bassu Reevesovi (výborný David Oyelowo) se pravděpodobně nijak kreativně nepodílel, i tak lze ale cítit jeho styl, jakým natáčí své projekty a ačkoliv je tato minisérie naprosto standardním a ničím nepřekvapivým shrnutím jedné významné postavy 19. století, bavilo mě sledovat každý díl a nemůžu říct, že bych se u nějakého extra nudil. Možná i tak spíš výplňovka katalogu Paramount+ (u nás SkyShowtime), která není úplně must-see, ale pokud vás ještě neomrzely westerny o štvancích a šerifech, tak si seriál dejte.

plakát

Vychováni vlky (2020) (seriál) 

Raised by Wolves měl být konečně ten velký must see seriál HBO MAX, už jen kvůli tomu, že jméno Ridley Scott pořád ještě něco znamená. Nepřekvapivě to tak úplně nedopadlo, ačkoliv se samozřejmě najde početná skupina stoupenců seriálu. Já jim to přeju, ale rozhodně jím nejsem. Vlastně jsem se až do konce nemohl rozhodnout (první sezónu jsem sledoval s velkými přestávkami půl roku), jestli koukám na skutečně drahý a velkolepý seriál, nebo to celé natočili komorně v kulisách se zeleným plátnem, s rozdílem pokročilých filmových kamer, které kabelovky nepoužívají. Ale co vím jistě, že jsem se minimálně půlkou řady citelně pronudil a zpátky do sedla mě vrátil až poslední, pravděpodobně nejpovedenější, díl, který samozřejmě zásadně láká na dvojku...                                                              S02 : některých seriálů jsem rád, že se neprodlužují do nekonečna. Sice mají otevřený konec, ale Ridley prostě musel čekat, že u Maxu mu už delší pšenka nepokvete. Musím přiznat, že po té dlouhé pauze jsem druhou půlku série sjel docela rychle a místy mě docela bavila, ba jsem se nakonec ani příliš nenutil k dokoukání, což se dělo před pár lety a proto jsem seriál opustil. Doufám, že Travis Fimmel bude i nadále dostávat takové výrazné a velké role a prokáže svůj talent, tady hraje zase Ragnara.                    |  S1: 3/5 | S2: 3/5 |

plakát

Vychováni vlky - Série 2 (2022) (série) 

U některých seriálů jsem rád, že se neprodlužují do nekonečna. Sice mají otevřený konec, ale Ridley prostě musel čekat, že u Maxu mu už delší pšenka nepokvete. Musím přiznat, že po té dlouhé pauze jsem druhou půlku série sjel docela rychle a místy mě docela bavila, ba jsem se nakonec ani příliš nenutil k dokoukání, což se dělo před pár lety a proto jsem seriál opustil. Doufám, že Travis Fimmel bude i nadále dostávat takové výrazné a velké role a prokáže svůj talent.

plakát

Rozhovor dekády (2024) 

Na film jsem byl celkem zvědavý, jelikož jako fanoušek seriálu Koruna mám rád tyto příběhy z královské rodiny a seriál se této kontroverzi v podstatě nevěnoval. Tak nějak jsem očekával podobný průběh jako Frost vs. Nixon, ovšem na to mě zřejmě svedl jen český název (Scoop/Sólokapr mi teda přijde ještě debilnější než Rozhovor dekády, leč je přesnější). Z filmu je patrné, že účel byl film vystavit jako velký novinářský úspěch (některé patetické scény budiž důkazem), ideálně z ženského pohledu - my jsme ty ženy, které odhalily dalšího prasáka a uvrhly jej v nemilost. Všichni takoví by samozřejmě měli být po zásluze potrestáni, leč tuhle rovinu jsem příliš nevnímal a chtěl jsem spíš nasát okolnosti, které rezonovaly společností v tehdejší době. Ač se nejedná o žádný master-class, na který si za rok vzpomeneme mezi nejlepšími filmy, přijde mi to hodnocení až příliš přísné a zapříčiněné patrně i tím, že jde o Netflix originál. Ale za mě mohu opatrně doporučit.

plakát

Bastardi: Reparát (2023) 

Neviděl jsem předchozí trilogii, minimálně ne celou a už je to dlouho. Možná i proto jsem se ztrácel v mnoha dějových dírách, kdo ví. Ovšem facepalmoval jsem bohužel často; věděl jsem však do čeho jdu a nikterak zhlédnutí nelituji, ale dobré to zkrátka není. Hrozně by mě zajímalo, co by ve filmu dělal Van Damme, zřejmě neodhalený hitman s kapucou? To mě mrzí, že to nevyšlo. Stále na Netflixu.

plakát

Medvěd - Série 1 (2022) (série) 

Jsem rád za menší labely typu FX, kteří sází na nekompromisní kvalitu. Lidi to ocení a v tomhle případě dokonce hodně lidí. Zasloužený fenomén plný hektických situací a skvělých dialogů i hereckých výkonů. Tak šup dohnat druhou řadu ať jsme ready v červnu na třetí.

plakát

Godzilla x Kong: Nové impérium (2024) 

Člověk, co viděl předchozí díl(y) nemůže očekávat změnu v přístupu k látce (myšlen ten americký přístup, japonská Godzilla si žije svým životem) a po úspěchu v kinech tu máme za pár let další přírůstek. Adam Windgard a další tvůrci si dali záležet při dalším prozkoumávání toho, co se nachází pod zemským povrchem, aby bylo vše hezky vědecky podloženo a aby nabídli ještě větší atrakce a nesmyslnosti, než u předchozího covidového dílu. Godzilla X Kong je skutečně výplach mozku, který ale v Imaxu má neskutečné grády a kdyby mi bylo 12, je to můj nejoblíbenější film všech dob. (Bohužel) jsem již za život pár filmů viděl, i přesto mě tenhle monstr-kousek poměrně dobře bavil a pokud máte racionální očekávání, dostanete přesně to samé. Nic víc, nic míň. Přišlo mi, že důraz na lidské postavy je ku prospěchu bitek upozaděný (ta část, co byla vždycky nejvíc kritizovaná) a skutečně se ve střídmé stopáži od začátku freneticky jede po jedné akci za druhou, přičemž jsem si odpočinul od zběsilého tempa až po náskoku titulků. A to je také to, co chtěl film přinést.

plakát

Neporazitelný - Série 2 (2023) (série) 

Člověk na tom hltá každou minutu, každý dialog, nepřestává ho fascinovat do jakých směrů se ještě seriál rozvine a kdy konečně posune tu nejhlavnější zápletku. A nejbolestnější je na tom to čekání. Dva a půl roku na první část dvojky a další 4 měsíce na ty zbylé 4 (!) díly. Nebude to prdel animovat, ale s takovou tady ten seriál bude tak 15 let než se ho podaří dovyprávět. A já věřím, že budu furt u toho a bude ho bavit ten nespočet brutalit a totálně nezfilmovatelných bitek. A doufám, že se tvůrci budou pevně držet komiksů ať zas neslyším brblání. :) PS : příště by mělo být zase více J.K. Simmonse, tak snad se to neprotáhne na tři roky.