Reklama

Reklama

Šógun

(seriál)
Trailer 2
USA, 2024, 9 h 56 min (Minutáž: 54–71 min)

Předloha:

James Clavell (kniha)
(další profese)

Epizody(10)

Seriál Šógun produkční společnosti FX je originální adaptací románu Jamese Clavella a odehrává se v Japonsku v roce 1600 na prahu občanské války, která rozhoduje o osudu celého století. Lord Joši Toranaga bojuje o život, protože se proti němu spojili jeho nepřátelé v Radě regentů. Když je v nedaleké rybářské vesnici nalezena záhadná opuštěná evropská loď, připlouvá její anglický lodivod John Blackthorne s tajemstvím, které by mohlo Toranagovi pomoct vychýlit misky mocenských vah a zničit obrovský vliv Blackthornových vlastních nepřátel – jezuitských kněží a portugalských obchodníků. Toranagovy a Blackthornovy osudy jsou neoddělitelně spjaty s jejich překladatelkou Todou Mariko, tajemnou křesťankou a poslední šlechtičnou ze zneuctěného rodu. Zatímco Mariko slouží svému pánovi v této napjaté politické situaci, musí skloubit své nové přátelství s Blackthornem, oddanost víře, která ji zachránila, a povinnost vůči zesnulému otci. (Disney+)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (94)

ilemas 

všechny recenze uživatele

Neprve jsem v dětství viděl v kině Zajatec japonských ostrovů, což byl vlastně hodně sestříhaný seriál Šógun. Pak jsem četl rozsáhlou knihu, na kterou jsem po dočtení myslel ještě 2 roky. Knize se prostě žádné filmové zpracovaní nevyrovná, přesto nový seriál je svojí výpravou velkolepý, na příběhu se mě nejvíc líbí střet rozdílných kultur což je nejlépe vystiženo v knize. ()

ROCK,THE 

všechny recenze uživatele

Naprosto unikátní a jedinečný seriál který vás ztrhne ať už zatraceně silným příběhem či absolutně dechberoucím vizuálem nebo excelentně složenou hudbou, skvělými herci, výpravou, nádhernými kostými a masky a mnohé dalšího a to vše dohromady spojené dělá ze seriálu SHÕGUN jeden z nejlepších a nejepičtějších seriálů jaký kdy vznikl. Shlédnutí je téměř povinností každého jedince. 10/10 ()

Reklama

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Jak praví klasik: "Je to hezký ale k hovnu". Žebříček, ani to hodnocení si to nezaslouží. Prvních pár dílů tě zaháčkuje (protože ty úvodní cca 4 díly jsou vyloženě vydařený) a ty to následně chceš dokoukat do konce, jenomže ani né v půlce se to zlomí a najednou se nám příběh posouvá malými krůčky, kdy se vždycky snaží naznačit důležitost každého dalšího dílu, který ovšem opět a znovu padá do průměru. Ale! Japonsko je nám sympatické, stejně jako celá tématika kolem Šoguna a samurajských hodnot. Navíc se na to hezky kouká, protože se vizuál povedl a herci to táhnou ale ve finále, o čem to vlastně bylo? A skutečně si to zaslouží takový hype? I Dont think so. ()

slord 

všechny recenze uživatele

Veľkolepé, no zároveň intímne, drsné a bez príkras, no zároveň krásne. Dialógy sú ostré ako čepeľ katany, no zároveň pohľady a výrazy tvárí vedia rezať do ešte hlbších miest. Historická mňamka, ktorá ma okamžite uhranula a s ľahkosťou preniesla do vtedajšieho Japonska, no dať tomuto seriálu zbohom je pre mňa naopak veľmi ťažké. ()

Gallienus 

všechny recenze uživatele

Bylo to dobré a trochu závidím těm lidem, co nečetli knihu, protože ať jsem se snažil být po celou dobu nestranný, musel jsem prostě seriál a předlohu srovnávat. Nyní, když jsem viděl celý seriál, bylo by pro mě lepší, kdybych předlohu nečetl, přesto mé hodnocení je maximální. I přes určité věci, které se mi úplně nelíbili, to bylo velmi příjemné sledovat. Tím, jak je příběh odlišný jsem si vytvářel trochu jiný pohled na události v knize. Některé okamžiky v poslední epizodě jsou opravdu skvělé, pro mě osobně to rozloučení mezi Andžinem a Fudžiko, když on ví, že ona mu lže a snaží se jí zastavit a ona přesto odmítá jeho pomoc... V tomto ohledu je z mé strany trochu povzdech, proč scénáristé v této scéně nezměnili děj oproti předloze, když už udělali tolik věcí jinak. Alespoň něco mohlo skončit hezky, ne tím chladně krásným koncem, který má Clavell tak v oblibě. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (6)

  • Předobraz Johna Blackthorna (Cosmo Jarvis), William Adams (1564–1620), připlul do Japonska v roce 1600 na lodi De Liefde (Láska nebo Milosrdenství). Původní název této lodi byl Erasmus, podle učence 16. století Erasma Desideriuse Rotterdamského. Na zádi nesla jeho dutou dřevěnou sochu. Tato socha je jediná část lodi, která se dochovala (aktuálně v Národním muzeu v Tokiu). K přejmenování došlo z důvodu souladu se jmény ostatních čtyř lodí flotily. (Jirka_Šč)
  • Nattō, pokrm se slizkou strukturou, který Mariko (Anna Sawai) večeří a John Blackthorne (Cosmo Jarvis) projeví zájem ochutnat, se vyrábí z vařených sojových bobů fermetovaných bakteriální kulturou Bacillus subtilis. (Jirka_Šč)
  • Hatamoto byla důstojnická hodnost, přeložitelná jako „strážce vlajky“ nebo „muži shromáždění kolem vlajky“. Člověk s touto hodností měl právo osobní audience u šóguna. (Jirka_Šč)

Související novinky

Minisérie Shōgun našla obsazení

Minisérie Shōgun našla obsazení

09.06.2021

Očekávaná minisérie Shōgun od stanice FX (Takoví normální Američané, Atlanta) konečně našla hlavní představitele. Minisérie, která bude podobně jako předchozí televizní adaptace vycházet ze… (více)

Reklama

Reklama