Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Drama
  • Akční

Recenze (1 545)

plakát

Hop - a je tu lidoop (1977) 

Krystalicky čistý příklad ambivalence. Představte si, že vám někdo řekne, že budete hrát jednu z hlavních postav ve filmu (juchů!), která ovšem bude celou dobu říkat jen jedno jediné slovo (cože?), ale zato mnohokrát (hm...) To i ten Ota Šimánek coby pan Tau na tom byl líp. Kemr se tedy snaží tu svou roli vylepšit aspoň tím, že předtím, než řekne to svoje jedno slovo, kroutí očima a hází ksichty na všechny strany, jak když národní divadlo uspořádá zájezd do Horní dolní. Jinak jasně nejméně sympatickými postavami, kromě Kemra, jsou Hálek a Lábus, to jejich dětinské chování, ech bóže.

plakát

Profesionálové - Kde končí džungle (1978) (epizoda) 

Aneb kterak Bodie zařídil, že valná většina kriminálních činů v Anglii bude v budoucnu vyšetřena. Kdyby nedal Krivasovi v závěru takovou nakládačku, ten by se i nadále snažil prosadit fyzickou silou, nezačal by používat mozek a Agáta Christie by neměla koho oslavovat ve svých knížkách.

plakát

Na tý louce zelený (1936) 

Film překypuje tolika hláškami, zejména Járovými, že si je tu poznamenám, páč by byla věčná škoda, kdybych je někdy zapomněl: "Nechci ti lichotit, ženo, ale máš za muže fešáka!" "Ne aby ses dneska vrátil až zítra!" "Čím má žena méně zubů, tím je kousavější!" (takže bych fakt nechtěl být Boženou Němcovou, to to její dětství muselo vypadat - její babička měla v padesáti jen dva zuby) no a jako zlatý hřeb "Jaký drž hubu? Doma nesmím kouřit, co uvaříš, se nedá jíst, tak mi řekni, na co tu hubu mám?" Ona "Na tohle ji máš!" a vlepí mu facku. Jinak jsem byl u vytržení ze Schránila, v pozdějších filmech hraje milovníky, většinou mírně slabošské typy, zato tady si od začátku nenechá nic líbit a vytáčí Bušovou takovým způsobem, že se mu na konci dostane nezasloužené odměny - padne mu do náruče. Noo a Lamač taky překvapil. Rozhodně né svým "hereckým" projevem, který zůstává příšerný jako ve všech filmech s ním, ale tím, jak po Schránilově způsobu vymetl s Ferbasovou (ona: "na lásku je pro mě ještě příliš brzy!" on: "dobře, tak já přijdu až večer v 9!")

plakát

Profesionálové - Hrdinové (1978) (epizoda) 

Díl, ve kterém padouši opět dokládají, že mají daleko lepší schopnosti než profesionálové s celým policejním aparátem. Nedělá jim problém vypátrat nepohodlné svědky, ať jsou kdekoli, a "pomáhat a chránit" tak jezdí všude pozdě, doslova po funusech, byť coby nevěřící bez křížku. Ale kralického klenota Láďu Křížka s sebou vzít mohli, pozvedl by pozůstalým náladu některou ze svých krásných písní, třeba "Ještě chvíli hřej". Jinak stejně jako ostatní mě vzal konec Tommyho, ale hned jak jsem ho poprvé viděl, bylo mi jasné, že to s ním špatně dopadne. Byl totiž mnohem víc kůl než duo B&D a přes tu patku nemohl pořádně vidět.

plakát

Profesionálové - Zabiják s dlouhou rukou (1978) (epizoda) 

Tentokrát prozradím konec celé detektivky ne ze škodolibosti jako obvykle, ale naopak z dobrosrdečnosti, aby příští diváci nebyli tak zklamaní jako já. Podle názvu jsem čekal, že si v profesionálech konečně zahraje i naše republika, že totiž duo B&D provedou výsadek v Ostravě a zneškodní Pastrňáka z Buty, třeba tím, že mu urazí chlebíček od pusy, což je to nejhorší, co mu můžou provést. Ale né, vono se jednalo vo nějakýho normálního zabijáka z Řecka. Jinak doufám, že už je trio BCD po smrti, páč až tenhle díl objeví feministky, už si nikdy na plátně neškrtnou.

plakát

Profesionálové - Starý pes se novým kouskům nenaučí (1978) (epizoda) 

Na tomhle díle mě zaujala Kauliho stížnost na bolest v noze, že prej tam má z války kulku. Prý ze španělské, to by mě zajímalo, byl na straně fašistů nebo komunistů? Že by se jednalo o španělskou válku za nezávislost 1808-1814 zcela vylučuju, protože za tak dlouhou dobu by už kulka v těle zrezivěla a rozpadla se. A vůbec, taková kulka v těle má parádní výhody, člověk nemusí utrácet za doplňky stravy se železem, při pronásledování padouchů má munici na jeden výstřel navíc, nemluvě už vůbec o možnosti předělání nohy na kulomet. Ale vraťme se ke Kaulimu, ještě mě zaujalo, že v pozdějších dílech, pokud si pamatuju, už si na tu bolest nestěžuje. To mu kulka dala sama od sebe pokoj, nebo si ji nechal po čtyřiceti letech konečně vydloubnout? Jinak díl ukazuje, jak je i pro padoucha důležité, aby si pamatoval, jak vypadají ministři. Samozřejmě, pokud na tom postě sedí nějaká šedivá myš, má problém, ale třeba u nás si toho hlavonožce Hamáčka musí pamatovat prostě každej. Jinak jsem nepochopil, k čemu Bodie ukrýval zbraň, když nakonec stejně zdrhnul, aniž by ji použil, zato chápu, proč se Kauli hnal do té léčky - zkrátka si chtěl rozšířit sbírku kulek v noze. No a tím jsme se hezky vrátili na začátek. PS: Zajímavý je, jak je český název epizody naprostým opakem názvu anglického.

plakát

Profesionálové - Šílenec (1977) (epizoda) 

Na prvním díle profesionálů je nejlépe vidět, jaký pokrok v průběhu času tento seriál prodělal. Počínaje znělkou, kde režisér natočil výsadek dua B&D z auta zrychleně, veden dobrým úmyslem, aby působili mužně a energeticky, ale ve skutečnosti to vypadá jak scéna ze zlaté éry němé grotesky. Taky Kauli není ještě tak rozhodný a nemá takovou autoritu, oba dva pánové si z něj dělají prču a častokrát neuposlechnou jeho příkazů, což by se v pozdějších dílech zkrátka nemohlo. Dost možná, že svou drzost ztratili poté, co jim Kauli vyměnil služební vůz. Kam se hrabe ta jejich prdlavka z pozdějších dílů na tu formuli 1 z dílu prvního! A první díl se také vyznačuje tím, že si v něm scénárista vystřílel jasně nejlepší fór, co se kdy v profesionálech vyskytl ("Nechová se ten člověk nějak divně?" "Nevím, já ho vidím poprvé!").

plakát

O Nesytovi (1994) (TV film) 

Pohádku nehodnotím, neb jsem z ní viděl pouze cca pět minut, přesto mi dala spoustu podnětů k přemýšlení: a) všichni tu mluví o vykrádání pohádky S čerty nejsou žerty, já tedy podle Zounarovy trvalé vidím spíš inspiraci Rambem, popř. dělal večer konkurs na člena the Cure a začal se líčit už od rána, a/nebo byla režisérka zamilovaná do toho komunisty Dolejše. No a za b) jak vidět, už v r. 1994 jely tetovací salóny naplno, jenom tak lze pochopit to princeznino zděšení na konci. Kdyby ty šmouhy nebyly natetované, tak snad aspoň jednoho z dvojice chytrých hlaviček Zounar-Rybová napadne umýt je, a Zounar by nefilozofoval, že si princeznu vezme i ošklivou, ne?

plakát

Profesionálové - Muž jménem Quinn (1983) (epizoda) 

Jako vždy byl v Profesionálech pokus o psychologii na škodu, naštěstí nestačil zkazit dobrý díl. Pořád mě vrtá hlavou, proč onen padouch nezastřelil Kauliho, i když ho měl na mušce? Chybu ve scénáři samozřejmě vylučuju, takže zbývá za a) že vraždil podle abecedy a nechtěl přeskakovat. V tom případě ale musel postupovat podle abecedy odzadu, páč už si to nepamatuju, ale silně pochybuju, že by ti Cowleyho kolegové měli jména jen od A nebo B b) jednoduše Kauliho nepoznal, uvědomil si až potom, na kohože to mířil. A proč ho nepoznal? Já sázím na tu pleš, tu v mládí určitě neměl. Chachá, a pak, že má ztráta vlasů jen nevýhody, přitom nahradí leckteré maskovací plastické operace!

plakát

Chlap na střídačku (2020) 

Škoda, že si Langmajer nezašel k psychologovi, aby se mi osvětlilo, co chlapa, co má doma starou škebli, nutí najít si někde jinde druhou škebli stejných kvalit, jen mírně mladší. Logičtější by bylo nabrnknout si nějakou svou studentku, ne? Jinak se jedná samozřejmě o film z jiné dimenze než je náš reálný svět, minimálně já nikdy nezažil, že by někdo vyřizoval rodinné problémy na přednáškách, vykřikoval oplzlosti v prostředcích MHD a restauracích, či se zamilovaně točil kolem lampy, a to jich v blízké ulici a parku máme požehnaně. Skoro až k závěru to byl jasný odpad, ovšem pak nastal výrazný zlom téměř na pět hvězdiček, kdy se Langmajer měl dostat do výlučné péče třetí ženské, jisté Pepky. Jééžiš, lámal jsem se smíchy pod stolem, no ten to hraje taaaak blbě! No a konec ukázal, že to skutečně akorát blbě hrál, takže tvrdé zklamání a za ty tři minuty smíchu dávám jednu hvězdu.