Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (620)

plakát

Plechový bubínek (1979) 

Dost ujeté, místy nechutné až prapodivně úchylné. Člověk musí mít asi smysl pro zvláštní obrazy a výjevy, aby tohle skousnul. Vidět film s českým dabingem, s kterým jsem ho viděl já, je potom už jenom hřebíčkem do rakve. Všechny ty divný pazvuky a skřeky, nechápu, jak to mohl někdo takhle nadabovat - hrůza. Procentuální úspěšnost filmu zde, si pak vysvětluju jen jako touhu intelektuálů najít smysl ve všem, co se normálu vymyká a to za každou cenu pro pocit, že jsem to zvláštní pochopil a že to ujeté dává nějaký hlubší smysl. Mně to smysl dává i tak, ale stejně tak se mi film jednoduše nelíbí a nebudu ho hodnotit výš jen proto, jaký je to obrazový, zvukový a myšlenkový patos a chtěl bych se tak i já sám vymknout z řad obyčejného komerčního publika ;)

plakát

Světová válka Z (2013) 

Co napsat k filmu, který je dokonalou ukázkou toho, jak dobrý námět spolu s hvězdným obsazením pohřbí nudný scénář a režie. Pár dobrých záběrů a scén v celkově nudné podobě, dělají z tohohle dalšího zombie filmu až béčkově podprůměrnou slátaninu. Tři hvězdy pak možná za těch pár výtečných scén a snahu udělat film se zombíky trošku originálněji, než je zvykem, to je ale celé :-(

plakát

Chuckyho kletba (2013) 

Proč ne? Nostalgická vracečka k hororům mého dětství, kdy jsem se bál usnout i po zhlédnutí Planety opic :-D Je to naivně vtipné, trošku lekavé a překvapivě stravitelné. Pobavilo, neurazilo, ani extra nepotěšilo - musím ale uznat, že se na to pěkně kouká a Chuckymu novodobý kabátek sluší.

plakát

Adoration (2013) 

ADORE na mě působí hodně nezávisle, a i to mu dává výhodu před podobnými milostně psychologickými snímky. Nerad bych ublížil filmu, který není vyloženě špatný, ale co je tady nového a neokoukaného? Nijak nevím, ničím mě až tolik nepřekvapil. Absolutně čekená/nečekaná zápletka, kde dvě dlouholeté přítelkyně začnou postelovou jízdu se syny té druhé, mě nijak nedojala ani nepohoršila. Snad je to tím, že problém nebo spíš nezvyklý propletenec si dle mého zasloužil víc pošťourání do rány. Takhle, jak to Anne Fontaine natočila, mi to celé přišlo hodně povrchní a málo provokativní. Vždyť podobný milostný čtverec by měl být více emotivní, více provokativní, více sexuální. Výkony obou chlapců se mi pak moc nezdáli, ale to bude asi tím, že jsem chlap. Proto spíš oceňuju dvě hlavní ženské postavy, na kterých bylo vidět aspoň trápení a zároveň nadšení z lásky a milování se s mladými muži. Film také evokuje ke spoustě předsudků k něčemu co není zakázané, nezákonné, ani proti přírodě, ale přesto vytváří pocit něčeho „špatného“....Film evokuje mozek a názor nechává na každém z vás, zda vám přijde taková situace nechutná nebo přirozená, vše je věcí názoru a osobního vnímání. V tomhle má u mě film jedno větší + a dávám mu proto průměrné 3 hvězdy :-)

plakát

V zajetí démonů (2013) 

Trefa do černého! Horory či thrillery o excorsismu po nijak dobrých zkušenostech nemusím. Téměř vždy jde o patosy prolité lekavými momenty, které se opakují neustále dokola a nijak vás nepřekvapí další scéna, kdy posedlá osoba začne lézt po stropě aj. kýče těhle filmů. Téměř vždy je tu mizerná atmosféra a režisér neumí dát filmu potřebnou dávku napětí, strachu a stísněnosti. V ZAJETÍ DÉMONŮ je naprostý opak, atmosféra je tu přesně taková, jakou u podobných filmů požaduju. Nevím, jestli je to perfektním herectvím všech postav nebo režijní vyspělostí (i když mě zrovna Wanův SAW: HRA O PŘEŽITÍ nebo INSIDIOUS nijak neoslovili). Ani nevím, co dál bych chválil, takové horory prostě můžu, nic mi tu nechybělo. Po dlouhé době jsem cítil mrazení a stísněnost starého, vlhkého, zapáchajícího a neznámého, věřil hercům jejich role a na chvíli se odpoutal od světa kolem a ponořil se do temného osudu rodiny ve filmu. Patosy podobných filmů tu nejsou v takové míře, aby nějak vadily a i ty stávající jsou v únosné míře nebo použity přesně tam, kde mají být. Už nějaký čas jsem nedal 5 hvězd, ale tady nemám problém :-)

plakát

Po zániku Země (2013) 

Totální patos, který na sebe lákal velkolepým trailerem. Nudný klišé, které vás nemá absolutně čím překvapit. Will Smith v roli otce mladého adepta na lovce Kitaie, si třičtvrtě filmu odsedí s přeraženou nohou ve vraku vesmírné lodi (kde mimochodem všechno bezvadně fachá, i když je ten papírovej korábek na dvě půlky :-D). No a Kitai se pouští na 100km cestu, aby získal záchrannou světlici budoucnosti - jakýsi vysílač. No a pak už je tu jenom pár zvířátek, který chtěj chlapečka připravit o život a všechno další už je vám jasný ne??!! Takže, když říká otec synovi, že jediná komunikace s ním je přes nějakou hračičku na ruce, tak čekejte, že se rozbije. Když mu otec spočítá kapsle na nějaké zředění vzduchu s tím, že mu vydrží na cestu k druhé půlce vraku, tak čekejte, že se hned nějaké rozbijou a chudák Kitai bude muset vystačit s menším množstvím. Jestli je na počátku obava, že nebezpečná nestvůra URSA, která vycítí strach a vraždí lidi na potkání a která byla lodí převážena kvůli nějakému tréninku, pád poloviny lodi přežila, tak čekejte, že přežila. No prostě hovadina na entou. Nuda, předvídatelnost, nulové napětí a nějakou vizuální nálož Země budoucnosti, kde vše převzala do svých rukou zpět příroda, také nečekejte...v tomhle je to obyčejný průměr.

plakát

Pád Bílého domu (2013) 

Vzhledem k očekávání "pouze" tři hvězdy. Ne, že by to byl vysloveně zlý pokus o akční nářez, ale už mě nějak nebaví ty megalomanské trailery, reklamní boomy a pak jde ve výsledku jen o čistý průměr, i když zde o fous nad běžnou otřepanou novodobou rutinou. Butler i Eckhart jsou sympaťáci a tak i díky hereckému obsazení posuzuju tenhle film o něco výš. Proč mi to ale celé připomíná dobře zapadající zub do soukolí Smrtonosné pasti? Vždyť pokračování SP bylo natočeno nedávno a moc mi do celé série nesedělo. Obsadit místo Butlera, Bruce Willise, byla by to jasná Smrtonosná past 5 :-) Mimo příjemné herecké obsazení jde o pěkný vizuální nářez, nechybí akce, sarkasmus (mimo to vlastní také Johnu McClanovi) a pořádný happyend pro tak vlastenecké a patriotské americké občanstvo :-D Proč ten smích? Protože mi podobné projevy do amerických duší přijdou už hodně tragikomické a absurdní. Ale což, vcelku příjemná podívaná to byla ;)

plakát

Lesní duch (2013) 

Re-make který se sice povedl velmi dobře, ale i tak ve mě nic neprobudil. Pořád jsou to jen škleby a ksichtíky zapudrovaných tváří s kontaktními čočkami v očích a s ústy potřísněnými kečupem. Pár výborných záběrů (ona vůbec vizuální stránka je tu výborná) z toho ale bombu neudělá. Ano, je to v mnohém lepší, jak originál, místy strašidelné, ale nějak mě to až tak nevzalo. Potřeba scénáristů se odlišit od originálu tím, že v závěru nechají si na zápěstí narazit motorovou pilu ženu místo muže je jen výkřik do prázdna a v ničem to atmosféře nepolepší. Průměrný horor, vydařený re-make, ale nic víc.....ono snad ani nešlo udělat víc, abych zase filmařům nekřivdil. Vždyť on originál už tak stál po stránce děje za prd a vylepšit šly jen ty triky a posedlé tváře :-)

plakát

Kletba z temnot (2012) 

Průměrný horor, který má své hodně dobré momenty, které ale bohužel střídají okoukaná klišé. Milovníky žánru neurazí, protože jsou dle mého mnohem horší kousky, ale nic nového nepřináší. Herecky je film na vysoké úrovni, oba hlavní představitelé dávají svým postavám maximum. Nebýt z mého pohledu lacině pojatého konce, dal bych 4 hvězdy. Konec mi ale přišel moc utnutý, jakoby došel dech a nevědělo se, jak to celé ukončit. Průměrné 3 hvězdy budou tedy v tomto případě stačit, ale dávám k tomu takové malé "+" :-)

plakát

Mama (2013) 

Kvalitní temný mysteriózní thriller, který milovníky strašidelných příběhů určitě nezklame. Španělský styl je mi hodně blízký a obecně tyhle jejich temné kousky můžu. Španělská produkce je mnohem lepší, než ta americká. Jejich horory mají potřebnou atmosféru spolu s perfektní vizuální podobou. MAMA je svým způsobem originální a přirozeně děsivá. Nenutí nám laciné triky okoukané odjinud, neláká na potoky krve, či vehementně komplikovaný scénář. Příběh je celkem jednoduchý, atmosféra děsivě živelná a temná. Nám neokoukané tváře hlavních postav mi sednou mnohem víc, než vídat ty samé americké obličeje dokola. Nikolaj Coster-Waldau všem asi nejvíce známý ze seriálu HRA O TRŮNY tu má malinko odlišnou "tvář", než toho hajzlíka ze seriálu, jak ho mnozí známe :-) Film vznikal v produkci Guillerma del Tora a je to na něm v pozitivním smyslu hodně znát. Určitě doporučuji všem, kteří mají oblibu v temnějších filmech s napínavou zápletkou v líbivém audiovizuálním kabátku a okořeněném o španělskou dokonalost :-)