Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (409)

plakát

Avatar (2009) 

Řekl bych, že to, co je na Avatarovi deklarováno jako silné, mi přišlo silné až úžasné - grafické vizuálno Pandory je opravdu zážitek, Cameron si to vypiplal přes horizont i v detailu, mraky drobných nápadů, navíc bylo kde brát, protože 3D rozšiřuje prostor pro invenci... pokud ji tedy máte :-). Zkrátka - jakmile se přemístíte do simulovaného světa Pandory, rozprostře se před vámi pohádka...To, co bylo dopředu deklarováno jako slabé (příběh, poselství, jednoznačně vyhraněné postavy) nebylo o nic horší než v jiných Cameronových filmech, navíc tam, kde to hrozilo přílišným patosem to chytře překlopil do nadsázky (dal nám šanci, abychom to jako nadsázku brali a je pouze na nás, zda tuhle možnost přijmeme, nebo ho za to odsoudíme), jako celek mě tyhle očekávaný slabý stránky ve filmu nijak nepotkaly. Mírným minusem, který ta nádhera nepřehlušila, byly bojové akce ze strany narušitelů, jejich mechanika byla jen slabým odvarem prokreslenosti živých protivníků, bylo vidět, že se Cameron soustředil jinam než na věci pozemské. Zkrátka.. jakmile se překlopíte do "reálné" části filmu, do ubikací, lodí, bojových prostředků pozemšťanů, nejste na sto procentech, viděli jste v jiných filmech lepší (po pestrých leteckých kreacích draků vám prostě ty rakety z pancéřovaných vrtulníků přijdou strašně humpolácké, aspoň tříbarevný ohňostroj to chtělo). Big bonus navíc jsou ovšem domorodci, ti byli pojati zcela úžasně a hlavní "dívčí" role (skvělá, skvělá mimika) se mi strašně zamlouvala... a vůbec, byla to sakra pěkná mimozemšťanka. Asi bych na tý Pandoře taky chtěl zůstat. Skorem žádný film tohoto druhu nedrží tempo celou dobu, protože by diváka uškvařil a vyčerpal. Avatar není výjimkou a taky obsahuje pár scén, kde váš tep naroste o pár desítek za minutu... a nemusí to být nutně očekávaná závěrečná bitva, mně osobně se strašně líbil "první výlet do přirody" a pak scéna prvního zalétávání, ta je asi na filmu nejlepší. Slabinou, a možná pro mne jedinou skutečnou scénáristickou slabinou byla scéna "milostná až sexuální" - proč si ji tak inteligentní režisér jako Cameron ksakru neodpustil?! Kdyby byla na csfd hodnotící stupnice detailnější, Avatar by maximum nedostal (pár dalších drobností ho malinko sundá - třeba hudba, po většinu filmu nevtíravá a proto velmi dobrá, ale ve scénách smutných až protivná, ale je tohle podstatné, když za tenhle film dám peníze ještě jednou?) A doporučuji Avatara i mírně filmově přeintelektualizovaným holčičkám na různých diskusních filmových fórech, tu čirou krásu, která na vás občas vyjukne, stojí za to vidět, i když vás to ostatní otráví, protože je to hlavně "pro chlapy".

plakát

Star Trek (2009) 

V rámci možností a očekávání naprostá, naprostá spokojenost. Pár dílů Star Treku jsem viděl, ale ke skalním fanouškům se rozhodně nepočítám, přesto mám atmosféru seriálu v sobě a ve filmu jsem ji vnímal a prociťoval (i když tam možná tak úplně nebyla :-)). Jenže po předchozích zkušenostech s nepřehlednými patetickými megavelkofilmy z budoucnosti jsem konečně mohl slintat z úlevy - všechno bylo rychlé, akční, ale současně přehledné, oddechově uvolněné a přitom docela hezky udělané a pár vrcholů (zejména když se na plátně rozvíjel vztah ústřední dvojky) ve mě vzbudilo i příjemné záchvěvy emocí. Tenhle film si asi nehraje na to, že bude za 100%, ale těch 80% ode mne oprávněně očekává s naprostou jistotou.

plakát

Mikulášovy patálie (2009) 

Nene, tohle není rodinný film, tohle je opravdu film hlavně a především pro děti, jenže ne pro ty dnešní, ale pro ty před čtyřiceti lety, které mají nakoukáno stokrát méně a na počítači napařeno nula, nula nic. To, o co se autorský tým strašně a ze všeho nejvíc snažil - přenést ducha originálního, neskutečně laskavého a vědoucího nadhledu předlohy - prohrává s duchem dynamické současnosti, která je již v naší mysli a mysli našich dětí příliš zakotvena, aby mohla pro slibovaný zážitek nahrazena časem minulým. Mikulášovy patálie jsou úžasným a jedinečným literárním dílem, jehož zfilmování na takové úrovni, aby vám zprostředkovalo a třeba ještě zesílilo pocity z četby, by pro mne bylo stejným zázrakem jako zfilmování Duny nebo Pána prstenu. A zázrak se nekoná - přes velké sliby a očekávání dostáváte jen mírně nadprůměrnou komedii s pár velmi dobrými scénami, kterou vám, milé děti, ve vašem dalším filmovém životě přebijí desítky jiných.

plakát

Dokonalý únik (2009) 

Film se od počátku až někam na začátek poslední třetiny odvíjí jako vcelku příjemný, ale jinak nic moc komorní thrillerově zabarvený další pokus/rébus na téma "A nebo B .... nebo snad jiné písmeno v abecedě?" a šťávu mu z velké části dodává úžasná exotická havajská příroda a vcelku zajímavé herecké typy, které nám casting naservíroval pro hlavní hrdiny tentokrát. Já bych si s tím vystačil a pokud by mi tvůrci v přirozeném souběhu věcí přidali ještě nějakou malou pointu jako bonus (Ani A, ani B, ale třeba F), byl bych úplně spokojen. Jenže pak je najednou s pohodou konec, z ničeho nic se na pár minut rozjede natempovaná ujetá hra s divákem, ve které se nejsem schopen zorientovat, a ta bez varování přechází do frašky, při které ti z mírně zaujatého kina, kteří mají víc nakoukáno, začnou řvát smíchy a já řvu s nimi. Rozhodně nečekejte klasický dobře vypointovaný thriller, spíše se připravte na asi originální, ale ne moc dobře stravitelný pokus o něco dost nového. Pokud ale vezmete poslední třetinu spíš v duchu velmi originální brutální komedie (takovej o dost slabší a dost jinej Tarantino), asi tam najdete pár okamžiků, které vás nadchnou a rádi přihodíte hvězdičku. Ale myslel to scénárista opravdu takhle??

plakát

Pozdě k večeři (1991) 

Nic zázračného, ale příjemná a milá variace na neočekávané cestování časem. A nápad s lehce mentálně nedostačivým "strýčkem" drží film nad průměrem....

plakát

Valkýra (2008) 

Po zkušenostech s Mission impossible, kde Cruise hrál taky a kde Amíci museli dotvořit pro mne snad nejúžasnější středověké panoráma Staroměstského náměstí obřím akváriem, jen valím oči, v jak střízlivém, neakčním a přitom dynamickém a poutavém tónu dokázali pojmout tenhle skorem dokument. Nádherná hudba, výborná kamera, střih, výprava vás opravdu pošle do válečného Německa, mezi tamní vojenskou (a současně politickou) elitu, perfektně zahranou plejádou překonávajících se herců (nevěřil bych, po "The boat that rocked", v jaké skvělé roli tady najdu Billa Nighy). Jedinou slabinou filmu je tak pro mne hlavní hrdina - Cruiseho mám - jako herce(!) - docela rád, vím že o tu roli stál, a je vidět, že se strašně snažil, ale v řadě scén prostě není Němcem, ale jen výborným americkým hercem. Asi měli tuhle roli obsadit někým s německou krví.

plakát

Terminator Salvation (2009) 

Neměl jsem včera chuť koukat na filmy a o tomhle dost lidí tvrdí, že nic moc... ale padl na to můj zrak, tak jsem si film pustil. A byl dost překvapen - hlavní dvojka charismatická, akce velmi dobrá a vcelku vynalézavá (mnohem zajímavější než třeba monotonní nepřehledné mlácení Transformerů), atmosféra slušná a - hlavně - nepřišlo mi to kupodivu dementní jako řada akčních a katastrofických filmů z poslední doby - scénář měl svou logiku a detaily občas překvapily, i když hlavní pointu jsem uhádl asi po půlhodině (ale ani mi to nevadilo). Pod vlivem některých komentářů jsem pořád čekal, kdy se film zvrhne do shitu, a najednou byl skorem konec.. a mně se to pořád líbilo. Salvation samozřejmě nemá ani zdaleka magický náboj prvních dvou Terminátorů a zadýchaně běží tak o dvě hvězdy za nimi, na druhou stranu ho stěží mohu hodnotit stejně jako poloshitní District 9 (který by nakonec i na ty Terminátory dosáhl, kdyby trval 30 minut) nebo 2012 jako příklad kombinace nejdokonalejších efektů s nejimbecilnějším scénářem, jaký si dovedete představit. Vlastně ty 4/5 docela sedí, protože rozmezí pro 5/5 sahá až do nekonečna a zmínění Terminátoři jsou na cestě k němu hodně daleko.

plakát

Ptačí svět (2001) 

Na počátku nápad a pak už jen pohledy z perspektivy pro nás lidi nedostižné. Dynamická, nicméně poklidná symfonie krásy, občas proťatá dramatickou linkou. Asi první přirodopisný snímek, který mě v částech věnovaných ekologii nedráždí, ale ohromuje krásnem, které my, lidé, dobrovolně bortíme. Fantastické!

plakát

Gran Torino (2008) 

Silné a dost uvěřitelné, Clint je namaskován a hraje úžasně. Ústřední motivy - tolerance odlišnosti těch druhých, boj o mladou lidskou duši a tragika hrubého, primitivního tupého násilí se ve filmu dobře prolínají. Občas Clint tlačí na pilu až trochu moc (rady mladému, jak má sbalit holku) a celé je to trošinku až příliš jednoznačné, navíc se mi zdá, že některé vedlejší postavy herecky hlavnímu hrdinovi nesahají po kotníky (možná za to mohl dabing, u Clintovy postavy megaskvělý, u tragické dívčí role, například, hodně divný). Myslím si, že ten film je v hodnoceních dost přeceněný, skutečný objev pro mne byla jen úplně první scéna na pohřbu, která je ostrá jako břitva a ke které se zbytek filmu nepřiblížil, ačkoli jsem na to pořád čekal.

plakát

Oko bere (2008) 

Vcelku dobře naočkovaná atmosféra Las Vegas (tak jak ji pamatuji z roku 1995), vizuálně vychytaný frmol u hracího stolu, nepříliš dynamický a velmi předvídatelný scénář a speciálně závěr, pravděpodobně nejhorší role pro Kevina Spaceyho, jen průměrný herecký výkon v hlavní roli a ukradená skvělá matematická hříčka s třemi auty ve třech garážích, bohužel totálně zmrvená jednak už v anglickém originálu a pak ještě dabingem, který evidentně vůbec netušil, o co jde. Čistý průměr posouvám nahoru, protože se mi jako ženská moc líbila Kate Bosworth. A povím vám něco k té hříčce, stojí to za to. Jste přivedeni ke třem garážím A, B, C s tím, že v jedné stojí auto, máte jednu možnost výběru, pokud uhádnete, je auto vaše. Vyberete jednu garáž, třeba A a žádáte o otevření. Váš společník namísto toho otevře jinou garáž, třeba C, ve které žádné auto není. Nyní vás znova požádá, abyste si vybrali některou ze zbylých garáží a uhádli, ve které je auto. Jaká je správná strategie - zůstat u předchozí volby (A), změnit volbu (na B) anebo je to jedno a obě možnosti dávají stejnou šanci na výhru? Řešení: Na první pohled je volba mezi zachováním předchozího výběru a jeho změnou fifty-fifty, 50%-50%. Podívejme se ale na problém z jiné stránky - jaká je optimální strategie ve druhém kole, pokud jste v prvním kole uhádli správnou garáž? Zůstat při své volbě, ovšem! A jaká je pravděpodobnost, že v prvním kole garáž uhádnete? Jedna třetina. A jaká je optimální strategie ve druhém kole, pokud jste v prvním kole správnou garáž neuhádli? Změnit volbu! A jaká je šance, že v prvním kole správnou garáž neuhádnete? Dvě třetiny. Změna volby tak v poměru 2:1, tj. na 67% (!) povede k uhádnutí garáže a získání auta. Překvapivé, ale zcela korektní. A český název pro tuto legraci, který v dabingu samozřejmě nezazněl, je - princip omezeného výběru.