Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (574)

plakát

Tajemství staré bambitky (2011) (TV film) 

Pohádka jako politická satira... to se často nevidí. K tomu příjemní herci a uměřený scénář a príma pohádka je na světě.

plakát

Vzhůru dolů! (2008) (pořad) 

Zajímavý cyklus, ve kterém lehce nahlédneme do jeskynních komplexů Čech a především Moravy. Jak už vím z podobně zaměřeného, o 8 let staršího seriálu Podzemní Čechy, naše země je doslova provrtána různými podzemními prostory. Proto je jasné, že se do sedmi dílů všechno nevejde a seriál si tak vybírá spíše ty nejznámnější a nejrozsáhlejší jeskyně. Na průvodcovskou dvojici jsem byl už celkem zvyklý z Hub, takže mi jejich vzájemné špičkování ani nijak zvlášť nevadilo. Ovšem na zasvěcený výklad pana Cílka to ani zdaleka nemá.

plakát

Na houby (2011) (pořad) 

Při sledování tohoto cyklu si člověk uvědomí, jaký je houbařský břídil a jaká je škoda, že nechává ležet v lese tolik jedlých a pravděpodobně velice chutných hub. Na druhu stranu nejsem sebevrah, abych po zhlédnutí pár dílů začal sbírat každou "žabinu", jak říká kluk. Co se týče informační hodnoty, tak si myslím, že jde o celkem zdařilý seriál. Divák není nijak zvlášť zahlcen a přesto má pocit, že se něco dozvěděl (fajn jsou i recepty na konci každé epizody). Jednu hvězdičku strhávám za některé slovní výměny mezi oběma aktéry. Ne že by mi to vyloženě vadilo, občas jsem se i zasmál, ale místy bylo medle vzájemné špičkování taty a kluka už za hranou dobrého vkusu.

plakát

Majestic (2001) 

Příjemný retro snímek odehrávající se v období mccarthysmu. Tahle skutečnost zde hraje důležitou, nicméně nikoli hlavní roli. Příběh se totiž točí především kolem hlavního hrdiny, který ztratil paměť a je obyvateli malého městečka mylně považován za válečného hrdinu, který zázračně přežil WW2 a nyní se po deseti letech vrací domů. Scénář, herci, hudba a celková retro stylizace... to všechno bylo fajn, ale přišlo mi, že se děj chvílema dost táhne. Myslím, že by fimu prospěla minimálně o půl hodiny kratší stopáž. Proto jdu tentokrát - u Darabonta poprvé - s hodnocením o jeden stupínek dolů.

plakát

Rozchod Nadera a Simin (2011) 

Zajímavé nahlédnutí do íránské kultury, která se nezdá být v hlavních obrysech až tak vzdálená od té západní. Děj by se v podstatě mohl odehrávat kdekoliv, jenomže by to nebylo tak zajímavé/exotické. Otázka je, jestli je předložený obraz vcelku kultivované společnosti realitou, nebo jde, jak naznačuje verbal, o pouhou propagandu. Podle toho, co mi o Íránu vyprávěl kámoš, který tam byl, tak bych spíš vsadil na první možnost. Potom je ovšem potřeba se ptát, kdo nás vlastně krmí propagandou?

plakát

Ukřižování (2008) (TV film) 

Velice zdařilý dokument, který se detailně zabývá ukřižováním z historického, náboženského, technického i lékařského hlediska. Ačkoliv největší část pojednává o ukřižování Ježíše Krista, dokument se zaobírá i vznikem tohoto neobyčejně krutého způsobu popravy (cca 3000 let před Kristem) i jeho používáním potom (nacistické přibíjení Židů na kůli, ukřižovávání v Súdánu v 21. století, dobrovolné "festivalové" ukřižovávání na Filipínách). Vše je navíc hezky technicky zpracováno a hrané pasáže vhodně doplňují vědecký výklad. Skutečně zajímavý dokument!

plakát

Paranormal Activity 3 (2011) 

Určitě nejlepší a nejstrašidelnější film ze zatím třídílné série. Začátek měl opět pomalejší rozjezd, což mě trochu otravovalo, ale pokud si vzpomínám, tak v předchozích dvou filmech to bylo ještě horší. Přesunutí děje do minulosti, do období zrodu zla, se ukázalo jako dobrý nápad a jsem zvědavej na to, co nám holky a Tobym ještě všechno ukážou :-)

plakát

Nedotknutelní (2011) 

Příjemná komedie/drama, ale že by to byla taková pecka, jakou značí zdejší hodnocení ("8. nejlepší film"), to si nemyslím.

plakát

Sherlock Holmes: Hra stínů (2011) 

Po dokoukání druhého Ritchieho Sherlocka jsem byl tak znaven, že jsem ani nebyl schopen napsat komentář a rovnou jsem odpadl do postele. Nebylo to tim, že bych při sledování filmu podával závratné sportovní výkony, nýbrž nudou. Takže jsem měl co dělat, abych se udržel při smyslech až do konce. Pomalý rozjezd, nesrozumitelně podaný příběh a nepříliš fungující, rádoby vtipné dialogy. To jsou atributy, které v mých očích srážejí Sherlocka na průměrné hodnocení. Na druhou stranu je tu několik zábavných momentů a také povedený vizuál s příjemnou dobovou stylizací. Co se týče herců, tak mě kromě hlavní herecké dvojice potěšil Stephen Fry, naopak mě zklamala Noomi Rapace, která pro mě byla hlavním lákadlem. Resp. nezklamal mě její herecký výkon, jako spíš to, že nedostala moc prostoru a její role byla taková unylá (je tu spoustu scén, kde je Noomi v záběru, ale nemá žádné repliky, pouze přihlíží). Guy Ritchie se z mého žebříčku top režisérů pakoval už po zhlédnutí Revolveru, ale kdyby se to nestalo, myslím, že po průměrných Sherlocích by k tomu stejně došlo.

plakát

Peklo na talíři (2012) (pořad) 

Jasně, stručně a výstižně. Tak by se dalo shrnout heslo tohohle 3-5 minutového pořadu, kterým provází šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Ten vtipnou formou rozebírá jednak kulturu stolování, obsluhování, vaření, ale také složení některých potravin, které lze zakoupit v českých supermarketech. Zejména doporučuji díly o mražené šunkové pizze, grónské pomazánce a kečupech :D