Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (518)

plakát

Duna (2021) 

To takhle přijde producent za režisérem a nabídne mu tři sta míčů s tím, že musí natočit jen půlku knihy a musí to utratit všechno. A ten druhý samozřejmě kývne.. Takže se dočkáme tří hodin megalomanské, digitální nudy..Velkolepé záběry na všechno, ty dolary jsou znát. Jo,jo. V kině ok... Navíc se to celkem věrně drží předlohy, asi víc než původní film z osmdesátek. Herecký ansábl příjemně překvapil, hlavní hrdina ok a Jason Momoa se opravdu výborně!! zhostil role válečníka Duncana Idaha, lepší než dobrácký strejda z Lynchova filmu. Ale dál? Rozvleklé, poloprázdné, místy záběr za záběrem kopírující Lynchův film !, bitvy možná podle knihy, ale natočené stylem pouliční demonstrace rozháněné policisty někde na Národní (dvě skupiny vytáhnou obušky či co a jde se na věc, ještě horší než směšné bitvy z původního filmu). Navíc ani nechci vědět, kolik stála digitální přeměna bílého doktora Keynese na černou doktorku Keynsovou...jasně. Zaměnitelná hudba pana Průměrného k tomu. Přestat lynčovat Lynche za původní film, se čtvrtinovým či třetinovým rozpočtem natočil mnohem lepší film skoro ve všech ohledech (a to bez práva na finální podobu filmu), a navíc celý.

plakát

MEG: Monstrum z hlubin (2018) 

Dá se k tomuto vůbec něco normálního napsat? Statham dobrý, triky skvělé, Bingbing Li kočka. A asi poprvé jsem měl možnost vidět predátora, lovícího v čínských vodách ťamany. Ten průnik Číny do Hollywoodu je vskutku velkolepý (osobně mi nevadí). Jinak další z naprosto nekonečné řady naprosto průměrných a zaměnitelných filmů, z 90 procent tvořených digitální animací..

plakát

Tomb Raider (2018) 

Z mého pohledu mnohem, mnohem lepší, než ty filmy s Andělínou z přelomu tisíciletí. Ruku v ruce s restartem herní série se změnila i Lara samotná a volba Alicie Vikander není vůbec špatná, naopak. Na roli se výborně hodí. Navíc je to celé Tomb Raider mnohem víc než ty výše zméněné filmy. Z mého pohledu asi nejlepší herní adaptace. Devadesátky byly super, ale dvoujehlanová Lara mi fakt nechybí. Jeden z mála případů, kdy preferuji nové pojetí před starým, to se vskutku nestává často.

plakát

Power Rangers: Strážci vesmíru (2017) 

Jeden z nejbizarnějších výdobytků televizních obrazovek, morfující parta teenagerů, se vrátil. A tentokráte s velkou pompou na plátna kin, s velkofilmovým rozpočtem v zádech. Tato původem japonská série (Super Sentai frančíza) je tu s námi již nějakých třicet let, tak proč to nezkusit znova, pro moderní mladé diváky, zvyklé již na jiné společenské pořádky. A tumáš. Máme tu opět pětici barviček, každá příslušící jednomu strážci. A jména si bere rovnou z nejslavnější, původní party. Jenže ouha. Místo sympatické pětky čtyř bělochů a jednoho černocha tu máme sraz tří bělochů, jednoho míšence a jednoho černocha nevyjasněných sexuálních orientací, nedej bože na někoho zapomenout či někoho urazit. Takže i když mi to s filmem příjemně uteklo (pardon, k ději se moc nevyjadřuji, ale kdo zná seriál, zná i tohle - bum bum, zordi, bum bum, megazord, bum bum, vyhráli jsme, jde se domů) taky tyto hollyúdské tendence sociální progrese a genderového liberalismu mi fakt vadí čím dál víc. A čím víc to do filmů budou cpát, tím víc mi to bude vadit.

plakát

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) 

Tak se nám i DC Universe probralo z letargie, a s velkou pompou vrhlo do našich kin duel dvou nejznámějších cosplayerů komiksového světa. A hraje skutečně vabank, na tuhle maškarádu vyčlenilo nějakých tři sta milionů dolarů a je pravda, že výprava a triky jsou skutečně spektakulární, na filmu je vidět každý mizerný utracený cent. Něco takového už jsem v kině dlouho neviděl. Plus teda k tomu pár dobrých akčních scén, z nichž ta s Bat - vozítkem hraje prim. Tady ovšem pozitiva ve skrze končí...Tahle bitka mezi Supergayem, Netopýřím schizofrenikem, k nimž do trojky posléze přibude ještě Divoženka v podání Gal Gadot totiž sice nenudí, ale zároveň jsem kdoví jak nadšený neodcházel. Postavy se místy chovají dost nelogicky, zápletka na mě působila uměle, zároveň má divák pocit, že toho ve filmu hrozně moc chybí. Má to celé dvě a půl hodiny, a stejně se tam evidentně půlka věcí nevešla. Emocionálně byl na mě film nevýrazný. O hereckých "výkonech" asi nemá smysl moc mluvit, stačí když řeknu, že největší překvapení byla Amy Adams. Benovi nejvíc sedí, když má netopíří cosplay a sveřepý "výraz" k tomu, jinak se de facto střídají jeho dva až tři mimické projevy, známé už od Pearl Harboru. Za zmínku stojí ještě Jesse a jeho Lex Luthor, nebyl špatný, ale přišlo mi, že dost přehrával. Celkově lehké zklamání, ale je asi fakt pravda, že když film stojí 250 mega a dalších 100 padne na propagaci, tak to prostě propadák být nemůže. Každý je zvědavý, jak to dopadlo, mě nevyjímaje. Doufám ale, že v příštích filmech DC se už studio pochlapí a pošle nám pořádnou filmovou nálož. I tak začínám mít pocit, že by bylo lepší tyhle komiksové zombie ze třicátých let nechat tam, kam patří, a opustit tu zoufalou snahu je resuscitovat za každou cenu.

plakát

Kingsglaive: Final Fantasy XV (2016) 

Japonci jsou jiní - to víme. Protože natočit tak neskutečně precizní technikou animovaný film, sehnat na dabing hollywoodské herce, a pak to hodit rovnou na Blu-ray a mít z toho takříkajíc kulový, to chce skutečný srdcaře. Nemluvě o tom, že rozhazovali kde mohli, sehnali nejlepší animátory pod sluncem (minimálně pod tím vycházejícím), ale jaksi zapomněli najmout příčetného scénáristu a režiséra. Takže ve výsledku pro****li rozpočet průměrné banánové republiky sice pompézně, ale tak nějak bez hlubšího smyslu - alespoň tak se to může jevit nám tady. Nu, jsem fanoušek, tak to máme za 3*. Na hru se těším jak malej Mitsubishi, doufám, že to letité čekání stálo za to ! Jo, a SPOILER na konci : Sean Bean je sice jenom dabér, ale to ho před jeho filmovým údělem nezachrání. :)

plakát

Sedm statečných (2016) 

Tun - tuntudun - tuntudun - tuduun...přicházejí. Černoch, Korejec, Indián, Mexikánec, a nějaký drobný. A tak napůl, ještě jedna statečná navrch. Takže vlastně tak 7 1/2 statečných. Koukat se na to v zásadě dá, je to plné efektních přestřelek, akčních scén. Denzel Washington jako Černý jezdec Chris dejme tomu. Chris Pratt jako bizarní kombinace Eastwooda a McQueena taky fajn (proč mu ale poněkud trapně říkají blonďáku, to opravdu netuším), Ethan Hawke výborný jako vždy. Jinak ale - řada věcí tam nedává moc smysl, postavy nejsou řádně představeny (třeba o Indiánovi se dozvíme zhruba jen to, že má rád krvavý bifteky)..záporák divnej, na Calveru nemá ani náhodou. Je to zkrátka moderní, genderově a etnicky téměř vyvážený (říkám téměř, chyběli ještě homosexuál, lesba a transka..), výpravný digitální film, na který se dá dívat. Nikdo ale nečeká, že by se klasice ze šedesátých let byť jen přiblížil, že..?

plakát

Tygr a drak: Meč osudu (2016) 

Vzhledem k faktu, že nejsem fanouškem původního filmu Tygr a Drak, nejsem v zásadě ve výsledku tak zklamaný jako příkladně někdo, kdo původní film miluje. Mě se Tygr a drak líbil, to zase jo - na naše poměry to bylo něco neotřelého, byla to velkolepá filmová poesie. Jenže Ang Lee je prostě Ang Lee, když něco točí, tak každý jeho záběr šilhá po Oscarech...a mě ten kalkul vadil. Druhý díl byl fajn, až na to, že zmizelo vše, co dělalo jedničku jedinečnou pastvou pro oči. Pryč jsou velkolepé scenérie určené pro velké plátno, pryč je melancholický příběh i krásná choreografie. Teď tu máme formu jen o něco málo lepší než televizní, hromadu celkem slušných soubojů, a takový americký závěr...divák má zkrátka pocit, že sleduje úplně jiný film. Ale celkem jsem se bavil, Michelle i Donnie jsou pořád sakra dobří. Říkám si ale, že se bratři Weinsteinové moc nevytáhli, mohli se přeci jen plácnout přes kapsu trochu víc..

plakát

V.I.P. vraždy (2016) (seriál) 

Jen tak, abych nebyl úplně mimo, cože to teď frčí, jsem zhlédnul pár dílů tohoto "skvostu". Jsou na to všude reklamy, tak proč ne. No nic, nebudu psát stránkovou esej na téma "co všechno je tady špatně" a rovnou přeskočím na závěr. Jaroslave Dietle, kde jsi...Vždyť ten pitomej Pitaval nebyl zase tak špatnej..

plakát

Warcraft: První střet (2016) 

Svět Válečného řemesla mi dnes již mnoho neříká, ale jako řada dalších, i já jsem u těch několika dílů toho videoherního universa nějaký ten pátek kdysi strávil. Film natočený podle hry většinou aspiruje na titul propadák roku, no, s odřenýma ušima - není to tenhle případ. Celkem mizernej film, emocionálně naprosto plochej, obsazenej vymydlenejma nehercema, zachraňuje totiž vizuál, který produkci stál nějakých bratru 160 mega šustivých Washingtonů. A je to vidět. Orkové obecně jsou udělaní skvěle, obzvláště vydařeným dojmem na mě působil černokněžník Gul'Dan. Některá místa na Azerothu, jako město Bouřný vítr či trpasličí Železná kovadlina působí spektakulárním dojmem a dělána očividně pro fanoušky, nejeden pamětník starého WoWka setře slzu z vlhkého oka. Jenomže k čemu to je, když psal dialogy nějaký umělec, kterému nejspíš po sepsání jednoho dvou blogů svěřili rovnou velkoprodukci?? No nic, kouzelník Medivh mě potěšil, stejně jako černokněžník Gul'Dan a velkolepý vizuál. Ale dialogy, výběr "herců", emocionální plochost a nuda obecně to prostě zazdily. Mělo to na mnohem, mnohem víc. Za ty peníze.