Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Thriller

Zajímavosti k filmům (24)

Třicet případů majora Zemana - Bestie

Třicet případů majora Zemana - Bestie (1975) (epizoda)

Při záběrech v okolí spáleniště hájovny Kiliánka (natáčelo se v Mníšku pd Brdy) je zřetelně vidět listy a květenství zajímavé invazivní rostliny Bolševníku velkolepého. Potřísnění pokožky šťávou z této rostliny způsobuje puchýře podobné účinkům Yperitu. Tato rostlina se vyskytuje v ČR hojně na západě republiky, zejména na Plzeňsku a Karlovarsku.

Svatý rok

Svatý rok (1976)

Na začátku filmu, při útěku z ošetřovny vězení, přepilují trestanci dvě tyče mříží zcela zbytečně. Pro útěk by pohodlně stačila pouze jedna.

Jára Cimrman ležící, spící

Jára Cimrman ležící, spící (1983)

V době uvedení do kin v části „Cimrman inspirující“ zněla replika: „Zkuste to bez drátů Popove!“ Po roce 1989 byl však zařazen postsynchron: „Zkuste to bez drátů milý Marconi (Ivan Lukeš).“

Krajina ve stínu

Krajina ve stínu (2020)

Je úplný začátek války, přijíždí wehrmacht a budoucí odbojář dostává „deku“ a celá vesnice se jde podívat, jak sedí na dvoře, pomazán výkaly a zamotán do sovětské vlajky. Zde by bylo velmi s podivem, že by měl v této době někdo (kdokoliv) v Čechách doma sovětskou vlajku.

Mrazivá pomsta

Mrazivá pomsta (2019)

V čase 01:26:27, kdy přicházejí Indiáni do foyeru horského hotelu, sedí v křesle dívenka s rouškou a snaží se přes ni napít.

Irčan

Irčan (2019)

Ve filmu se mihla i postava Davida Ferrieho (Louis Vanaria), kterého ztvárnil ve slavném filmu JFK (1991) Joe Pesci. Byl to člověk, který se údajně zůčastnil vyzbrojování jednotek pro nasazení v „zátoce sviní“ a který byl později obviněn ze spiknutí a účasti na vraždě JFK.

Le Mans '66

Le Mans '66 (2019)

Hned na začátku filmu, kdy jede Caroll Shelby (Matt Damon) LeMans 1959, oznamuje komentátor z amplionů, že do konce závodu zbývá několik minut. Při tom je ale tma jako v pytli a závod v LeMans se přitom startuje a končí vždy v 16 hodin.

Smrt mouchy

Smrt mouchy (1976)

Motocykl, použitý při natáčení, je vzácná ČZ 250/988, která se doma v Československu prakticky neprodávala. Drtivá většina produkce šla do USA. Toto je jediný hraný film, kde lze tento motocykl vidět v akci.

Diamantové meče

Diamantové meče (1994)

Během natáčení v Brně se stal incident, kdy se uzavřenou ulicí Kudelova řítila jakási individua ve zřejmě kradeném voze, pronásledovaná policií. Štáb nestačil uskakovat. Režisér potom jenom nevěřícně kroutil hlavou.

Samuraj

Samuraj (1967)

Rok 1967 není pouze rokem vzniku tohoto filmu. V tomto roce sjel z výrobní linky v USA první model Chevroletu Camaro. Za povšimnutí tedy rozhodně stojí, že se si v tomto filmu stihly zahrát hned dva. Jeden bílý v první půli filmu a druhý černý (v majetku klavíristky).

Veterán

Veterán (2020) (TV film)

Záběry, pořízené na chátrajícím stadionu, jsou pořízeny za Lužánkami v Brně, což je v době vyzniku filmu nadále největší fotbalový stadion v Česku i Slovensku s kapacitou 50 tisíc diváků.

Nejmladší z rodu Hamrů

Nejmladší z rodu Hamrů (1975) (seriál)

V osmé epizodě, která se odehrává v roce 1965, mají studenti na zdi koleje obal alba „Návštěvní den 3“ Šimka a Grossmanna, který byl vydán až v roce 1972.

Nepodepsaný knoflík

Nepodepsaný knoflík (2003) (TV film)

Hajný našel na místě činu nábojnici. Má to být nábojnice z vražedné zbraně – revolveru. V revolveru však po výstřelu vždy zůstává nábojnice uvnitř bubínku.

Paša

Paša (1968)

Ve filmu používají policisté modré coupé Matra M530 s motorem V4, umístěným před zadní nápravou.

Svět pod hlavou

Svět pod hlavou (2017) (seriál)

V seriálu můžeme vidět řadu dobových vozidel, ale ne všechna odpovídají realitě. Například v epizodě Orchidej na smetišti (2017) používá náměstek povrchového dolu ruský UAZ 469. Toto vozidlo ale v té době nemělo homologaci pro silniční provoz. Jedinou institucí, která je mohla využívat, byla výhradně armáda na základě výjimky. V civilním sektoru se proto používaly zastaralé Gazy 69 a rumunská vozidla ARO.

Trhala fialky dynamitem

Trhala fialky dynamitem (1992)

Ve filmu má krátkou repliku také jeho producent, kontroverzní brněnský podnikatel Rudolf Hošna, který nakonec skončil ve vězení.

Akce Bororo

Akce Bororo (1972)

Motorový člun na Amazonce byl zřejmě zapůjčen od oddílu SNB z Orlíku, či jiné přehrady. Jedná se o typ, hojně používaný těmito jednotkami a v záběru je jasně vidět modrý maják před čelním sklem.

Reklama