Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vybraní vojáci základní služby v 50. letech v malé pohraniční jednotce střeží oddaně západní hranici, bojují s narušiteli a odhalují síť jejich pomahačů... (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (52)

mchnk 

všechny recenze uživatele

No, tomu já říkám, podřezat si pod sebou vlastní režisérskou větev. Skvadra druhořadých, převážně předabovaných herců, zde sehrává naivní story o boji o čáru. Hrdí a nebojácní pohraničníci, dostávající za zabití člověka opušťáky, proti zlým, chamtivým a nebezpečným převaděčům, agentům a kdo ví, co na tom západě ještě strašilo. Korn v uniformě byl snad špatný vtip, stejně tak Zahajský bez plnovousu. Nic pro mne nezachránila ani překrásná, pobožná Andrejka, která taktéž nechala svůj hlas na Barrandově. Maximálně tuctový scénář a stejně laděná režie. Chlapci a chlapi v celovečerním provedení, nicméně seriál je u mě za 4. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Je to tak nesmírně blbé a komunisticko-militantní, že se na to jako na komedii dívat dá. Luděk Munzar nakonec není zločinec, Andrea Čunderlíková nakonec není fanatická křesťanka, Oldřich Vízner geniálním způsobem odhalí narušitele hranic pomocí řecké filosofie. Velitel posádky miluje svou ženu nade vše. Doprdele, že já nežil na hranici jako voják v r. 1950. Tolik splněných ideálů a spravedlivých socialistických lidí....kteří navíc milují Zvířata! Svou kobylku si přivedu až do hotového, to dá rozum. Kde teď tyto skvělé lidi v nepovedené demokracii vzít? ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pod scénářem je podepsaný Drahoslav Makovička, který má na kontě už pěkných pár kousků (Muž z Londýna, Anděl s ďáblem v těle ...) na režisérském křesle Ivo Novák, který natočil řadu velice pěkných filmů (Maratón, Poklad byzantského kupce, Zločin v dívčí škole). Vznikl příjemný film na víkendové odpoledne s patřičnou dávkou napětí a humoru (leckdy i nechtěného, třeba ve vidění katolíků) a vyváženými hereckými výkony. Byť je příběh zasazený mezi pohraničníky je prostředí použito spíš jako kulisa, zachyceny jsou celkem věrně skutečné lidské charaktery a rozhodně není přesoudruhováno. O působivé exteriéry se postaral bývalý cínový důl v Přebuzi. Dabing: Bronislav Křižan: Radoslav Brzobohatý, Andera Čunderlíková: Jorga Kotrbová, Gustav Opočenský: Lubor Tokoš ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Do restaurace v hranicnim pasmu na podzim roku 1950 prichazi novy hostinsky a mistnim pohranicnikum zacina poradna prace.Uvodni pisen Zdenka Rytire nazpival Jiri Korn,ktery mimochodem ve filmu i hraje.Dostal roli jednoho z vojaku a krom drzeni sluzeb ho muzeme spatrit i ve vojenske putalce, bud za basou ci bicimi. Celkove mel vice prostoru nez v uplne epizodni roli hrajici Josef Somr.Velitele posadky,porucika Koudelu si zahral Bronislav Krizan,kteremu hlas propujcil skvele pan Brzobohaty. Film ,jenz neni ani trochu ideologicky (spise naopak,jeden z vojaku "dokonce" uvazuje o uteku pres hranice) prekvapi svym humorem a dialogy.Ani jsem necekal tak mnoho vtipnych situaci a prilezitosti k smichu. Svobodnik Maryska latinar,rectinar a doktor fylosofie jenz "o pedagogicke praci zatim neuvazoval" v podani Oldricha Viznera nema chybu. Atmosfera filmu je neuveritelne odlehcena az mi prislo ,ze si tvurci delali legraci v roce 1975 z nasich chrabrych ochrancu hranic v letech padesatych. Herecky potencial filmu je fantasticky. Srovnavat s Kralem Sumavy si vsak nedovolim. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Zprvu som sa trochu zhrozil hlavičky u názvu filmu ,,dobrodružný film z pohraničí 50. let. ,,. Očakával som ,,Krále Šumavy,, a jeho podobných agitiek a som rád, že ma snímok vyviedol z omylu. Film je hlavne psychologickou sondou do duše policistu - vojaka, ktorý sám premýšľa na skoro až Hamletovský patos o prechode za kopečky. Výborné herecké role sú okerenené vtipom a dielo presvedčuje, že patrí trochu neprávom do škatuľky zapomenutých filmov. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo na nádraží Vysoká pec, Přebuzi a v Karlových Varech. Natáčelo se také v cínovém dole Sauersack mezi Přebuzí a Rolavou a také na Vysokém kameni nedaleko Kostelní na Kraslicku. (M.B)
  • Předabované role: Bronislav Križan - Radoslav Brzobohatý, Andrea Čunderlíková - Jorga Kotrbová (offlineman)

Reklama

Reklama