Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (4 215)

plakát

Sharper (2023) 

Neskutečná nuda a největší letošní trápení. Bratříček Focus a Podfukářů ? Těžko. Místo heistů a podfuků se tu řeší mezilidské vztahy a převažuje drama, kde se fakt nic zajímavého celé 2 hodiny neděje. Postavy mě vůbec nebavily, dialogy yaaawn, o rychlém tempu, napětí či zábavě zde nemůže být ani řeč a celé je to takové chladné, odtažité a nezaujaté k divákovi. "Zvraty" mě tu nepřišly absolutně zajímavé ani šokující. Za mne ztráta času, nebavilo mě tam absolutně nic. 3/10.

plakát

Gyoseob (2023) 

Jížní Korea vs Taliban! Poměrně neznámá korejská režisérka natočila korejskou variaci na americké Zero Dark Thirty ( mnohem raději bych však viděl variaci na 13 hodin či Black Hawk Dawn), ale jde o netradiční námět, který u Korejců není úplně zvykem. Příběh pojednává o korejských misionářích, kteří jsou zajatí Talibanem v Afghanistánu a to má na svědomí korejský diplomat a velká herecká hvězda Hwang Jung Min, který se snaží s Talibanem dohodnout o propuštění rukojmích. Sekundovat mu bude Hyun Bin, takže o herecké hvězdy tu není nouze a produkční hodnoty jsou jak je zvykem velmi vysoké, ale stačí to ? Mně ne. Akční scéna je tu všehovšudy snad jen jedna, sice výborně natočená automobilová honička s fightem v autě, ale to je fakt málo. Celý film se soustředí jen na vyšetřování a vyjednávání až moc "krok za krokem" a chvílemi je to trochu nuda, někoho to však baví, já bych raději uvítal přestřelku s teroristy či mučení. Oceňuji však trochu něco jiného než příběh o hitmanovi či gangsterech, ale příliš mě to nenadchlo. 6/10.

plakát

Creed III (2023) 

Adrenalinová a testosteronová boxerská Pumpa! Michael B. Jordan debutuje a zároveň exceluje před i za kamerou a natočil pro mne nejlepší boxerské drama, co jsem kdy viděl. It had everything, included Heart, Rage and Power. Creed je už v důchodu a užívá si svůj rodinný život. Má skvělou ženu, roztomilou dceru, luxusní vilu, peníze, respekt, má vše, co kdy mít chtěl. Jeho idylický život však naruší starý známý, který se po 18 letech vrací z vězení a touží se stát šampionem. Jonathan Mayors, ukrutné zvíře a bezpáteřní hajzl, nejlepší záporák v boxerských filmech, co kdy byl tahá celou sérii i film na úplně jinéj level. Rivalita, nepříjemné atmosférické dusno mezi ním a Creedem je až mrazivá a všechny tyhle konfrontace v dramatické linii působí víc než skvěle, je to intenzivní, skvěle zahrané a divákovi se zatajuje dech. Fight ve středě filmu mezi Chavezem a Mayorsem je ten největší masakr v ringu, co jsem kdy viděl, krev tekla málem z nosu i mně na nachos. Fighty díky moderní technologii a kameře tu vyzní velmi dynamicky, drsně a autenticky. Veškeré údery cítí i divák a všechny zápasy mají atmosféru jak prase ( Nástupy- jsou legendary) a při finále, kde Jordan velmi originálně odstraní publikum a zaměří se jen na dva rivaly, tak to byla vizuální boxerská žranice, jakou svět filmů nezažil. Potil jsem se, fandil jsem, řval jsem, šílel jsem. Adrenalinem a testosteronem jsem byl narvaný víc než oba dva dohromady + ten nadupaný soundtrack mi vyvolávál mráz v zádech jak dlouho nic. Spokojenéj Evil!! 9/10.

plakát

Někdo klepe na dveře (2023) 

Shyamalan má nejlepší roky už za sebou a jeho další novinka je jen průměrnou podívanou. Knock at the cabin je spíše psychologickým Drama/Thrillerem, než hororem, který však postrádá tah na bránu, nedává moc smysl, chybí pořádný zvrat a násilí se zdržuje. První půl hodinka je celkem fajn. Má to nádech Home Invasionu, kde 4 ozbrojení lidé se snaží přepadnout 2 muže a holčičku a přichází s nepěknou nabídkou alá Sofiina Volba. Dave Bautista se do role vžil slušně a je na filmu asi to nejzajímavější. Zaujmou i katastrofy v televizi, což je jediná akčnější a zajímavější vložka. Průběh filmu je však velmi vlažný a pomalý, když dojde na vraždu, tak je mimo záběr, psychologie postav zde není vykreslena důsledně, tak aby to s divákem zamávalo a celé to bohužel nedává moc smysl bez pořádného Shyamalanovského Twistu. Atmosféra mě taky příliš nezaujala, napětí tu chybí taktéž, nenacházím tu moc superlativ proč někomu Knock at the Cabin doporučit. 5/10.

plakát

Kompromat (2022) 

Konspirace/Lov/Útěk. Výborný špionážní Thriller dle pravdivých událostí z Francie ala Uprchlík po Francouzsku od režiséra parádního Zulu. Gilles Lellouche se ocitne ve velmi nepříjemné situaci. Je falešně obviněn z pedofilie své dcery a prsty v tom má mocná organizace KGB. Přesunutí do Ruské věznice s paragrafem č.42 to nechceš. ( Škoda, že se ve vězení neodehrává větší část filmu, tam by to bylo správně syrové). Nárok na obhajobu žádný, francouzské úřady bezmocné, jediným východiskem je útěk a modlitba. Tohle mě bavilo. Gilles Lellouche podává jako obvykle svůj standardně kvalitní herecký výkon ( připomíná mi Liama Neesona), výborná je hudba a povedlo se i napětí, které je v pár scénách hmatatelné. Jeden z těch filmů, kde se otvírá kudla v kapse. Situace, ve které se nikdo ocitnout nechce. Kdo rád konspirační Evropské Thrillery, rozhodně doporučuji. 8/10.

plakát

Novembre (2022) 

Šikovný Cedric Jimenez má na kontě výborné La French a Severní Marseilles, takže na každý nový film se vyplatí těšit ( podobně jak u Oliviera Marchala, což bývá francouczská záruka kvality, co se týká chlapských a drsných filmů), tentokrát si však Jimenez vybral u mne slabší chvilku. Film sice těží ze silného a realistického námětu. Black Friday November rok 2015, kde v Paříži proběhly teroristické útoky. ( Nejvíce mne zamrzelo, že samotné útoky Jimenez přeskočil, takže to nejlepší ve filmu vlastně není). Chtěl jsem další Hotel Mumbai! Místo toho se režisér zaměřuje na protiteroristické složky, které během 5 denního nasazení se snaží dopadnout podezřelé z útoků. Je tu hodně vyšetřování, vyslýchání, ale přišlo mi to celkem nezáživné. Zaujalo finále, kde byla alespoň v akci Swat razie a byl tam cítit náznak napětí, ale jinak mi to přišlo zbytečně pomalé a né tak zajímavé, jak by se na danou látku patřilo. Někdo film přirovnávná k americkému Zero Dark Thirty, ale to mi přišelo o level lepší. Kdo však má rád filmy dle reálných událostí a cokoliv s teroristy, tak zhlédnutím neprohloupí. Řemeslně i herecky je Novembre kvalitní. 6/10.

plakát

Maniac Driver (2020) 

Giallo/Pinku z Japonska vzdávající hold Argentovi. Zajímavá studie charakteru zvráceného maniaka, kterému chlap v motorkářské helmě zabije ženu a poté se sám zabije. Hlavní hrdina se tedy začne mstít společnosti a rozjede killing spree v ulicích Tokya, jelikož nabyde pocitu, že má právo vzít ženu někomu jinému. Hrdina trpí silnými depresemi a tak tak přežívá ve společnosti. Je tu spousta nahoty ( Kdo má rád atraktivní Japonky, tak se je na co dívat), hraje tu punk/rocková hudba, je tu zajímavá práce s kamerou i barevným filtrem, hlavní hrdina má působivé filosofické úvahy ( jeho monology o ženách, o světě, politice, spravedlnosti mě fakt bavily) a je tu i trochu gore, byť v tomhle ohledu je to poněkud slabší, nic k zapamatování či vypichnutí, tady si mohli dát větší práci. Díky krátké stopáži jde o snesitelnou a netradiční žánrovku. 6/10.

plakát

Infinity Pool (2023) 

Co se stane v La Tolqa zůstane v La Tolqa. Zatím nejlepší Brandon Cronenberg, který až nyní plně režijně dozrál a jde v taťkových šlépějích. Cronenbergův rukopis tu jde zkrátka velmi cítit a komu jeho filmy nevoní, tak ani teď se to nejspíš nezmění. Infinity Pool je však spíš Psychedélickým Thrillerem než Hororem, který sází na znepokojivost a nekomfortnost. Zvrácené spíše námětem a myšlenkou než explicitním násilím- toho je tu na můj vkus méně než jsem dle zámořských ohlasů čekal, ale zas to vybalancují jiné prvky. Ústřední pár si užívá all-inclusive ve fiktivním resortu, ale idylickou dovolenou změní náhlá fatální nehoda, která změní život všech zúčastněných navždy. Zaujmou drsná místní pravidla s pervérzní místní subkulturou, psychologickým hédonismem a originálně pojatým klónováním. Režijně a technicky nadstandardní, herecky působivé. Alexander Skarsgard hraje skvěle a Mia Goth předvádí další afektovaný a šílený výkon- Pearl 2 Evolved. ( Ta holka mě fakt baví a rajcuje zároveň) a potěší jedna psychotropní a halucinogenní sexuální Orgy scéna, která je fakt v TOPU a už rozumím zvolenému ratingu NC-17, byť spíše kvůli nahotě než násilí. Gore tu imho prakticky není vůbec ( krom jedné hezky rozmlácené hlavy tu není takřka nic), ale znepokojivá atmosféra, kde něco nepříjemného visí ve vzduchu tu funguje výborně a scénaristicky je to docela nepředvídatelné a poměrně správně divoké. Rozhodně jsem se bavil více, než jsem doufal. Film díky svému kontrovérznímu pojetí a absenci výraznějších hororových scén nepotěší úplně všechny, ale to je pro Cronenberga typické. Má to hloubku, skvělé herce, působivé nápady, suverénní režii i pervérzní nahotu + ty masky byly dokonale creepy, škoda že je nevyužili ještě lépe a častěji.. Chybělo fakt už jen pořádný Gore k naprosté spokojenosti. 8/10.

plakát

Mortal Kombat Legends: Snow Blind (2022) 

Třetí pokračování animované série Mortal Kombat a je to opět výživný MASAKR plný Fatalit a šťavnatého Gore. Milovníci násilí všeho druhu okamžitě zbystřit. První díl Scorpion´s Revenge je sice nepřekonaný, ale i tohle je velmi působivá záležitost s animací, která mi nevadí tolik jak například u japonského anime. Máme tu bojovníka Kenshiho, který příjde o zrak, ale vezme si jej pod křídla Sub- zero, který mu dá řádný tréning, aby se mohl pomstít Černému Draku a Kanovi, který tu hraje ultimatního hajzla. Největším plusem je samozřejmě samotná akce. Je jí hodně, je šíleně brutální, některé fatality berou dech a kreativnost nezná hranic, krev stříká v hektolitrech a já nemůžu být neštastný   Film rychle uteče i díky krátké stopáži, občas se dá zasmát i nad vtipnými hlášky a je to zkrátka fajn brutální zábava. 8/10,

plakát

The Goblin (2021) 

Solidní akční nářez z JK. Málokdy se stane, aby neznámý režisér i neznámí herci se vytasili s takovou akční peckou, která má i velmi kladné ohlasy v zahraničí. Já byl mile překvapen. Máme tu hlavního hrdinu s přezdívkou Goblin, který si jde za někoho odsedět 10 let do vězení, jakmile se vrátí rozhodne se žít poklidný rodinný život, jenže mu unesou dceru, aby se ujistili, že bude držet jazyk za zuby a jemu nezbývá než ohlásit návrat Goblina v Revenge módu. Už úvodní minuty začínají brutální akční scénou, kde se krví nešetří a já věděl, že tohle bude něco pro mě. Akce je tu dost, jde se z jedné akční scény do druhé vyjímaje střed filmu, kde se výrazně zpomalí a věnují se příběhu, což je pochopitelné, aby v závěrečné třetině opět mohli šlápnout na plyn a rozjet slušné akční inferno. Celý film se bojuje s NOŽI! Tady se nestřílí a nepoužívají moc ruce, tady se všichni řežou buď baseballkama, ale hlavně nožema a boj s noži je má slabina, takže jsem si všechny scény užíval. Má to výbornou kameru, skvělou choreografii, dostatek krve a hlavní hrdina využívá knife combat skill na maximum a našli se i obstojní oponenti, takže po akční stránce velká spokojenost. Z některých fatalit a combíček jsem byl v němém úžasu ( jedna ve mně evokovala Raid 2, kde Uwais rozpáral v závěru 5 tahy nepřítele). Příběh mě až tak nezaujal, ale to je tady vedlejší. 8/10.