Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Krimi

Biografie (79)

Zuzana Stivínová (herečka)

12.05.2008

Zuzana Stivínová se narodila v Praze, pochází z vyhraněně uměleckého prostředí. Je dcerou významného hudebníka Jiřího Stivína a vnučkou herečky Evy Svobodové. Její teta Zuzana Stivínová starší byla před svou emigrací do Francie rovněž herečkou. Zuzana má tři sourozence. Už od dětství nepochybovala o tom, že ji bude živit… (více)

Václav Bedřich (režisér / scenárista / herec)

11.05.2008

Václav Bedřich se narodil v Příbrami. Od dětských let bylo jeho zálibou kreslení. Když se během 2. světové války uzavřely vysoké školy a on nemohl studovat, přihlásil se do filmových ateliérů AFIT a brzy se stal předním animátorem. Po válce přešel do studia Bratři v triku a animoval pro Jiřího Trnku. Počátkem 50. let získal… (více)

Adolf Born (scenárista / režisér / herec)

10.05.2008

Adolf Born se narodil v Českých Velenicích v rodině železničáře. Mezi jeho předky koluje také maďarská krev - dědeček byl coby zámečník na zkušené ve Vídni a oženil se tam s maďarskou kuchařkou. Řada Bornových příbuzných žije v dnešním Rakousku. Adolf Born je znám svou nostalgií po éře Rakousko-Uherska. Patří k ní mohutný knír… (více)

Pavel Zedníček (herec)

07.05.2008

Pavel Zedníček se narodil na kovárně v Hošticích-Herolticích na Vyškovsku. Má jednu sestru. Vyrůstal v kolonii baťovských domků ve Zlíně. Nastoupil na kožařskou průmyslovku, ale představa práce v obuvnické továrně ho nelákala - vlastně ho spíš děsila. Už na základní škole byl považován za třídního baviče, smíška a velkého… (více)

Hana Maciuchová (herečka)

07.05.2008

Hana Maciuchová se narodila ve Šternberku u Olomouce. Její rodiče byli vášniví divadelníci a ukazovali jí divadelní prostředí zblízka. Otec ji ve 14 letech nabídl roli družičky v Jiráskově Lucerně, kterou právě zkoušel olomoucký divadelní spolek Mrštík. Odmalička ráda tancovala, zpívala a recitovala ve škole. Studium herectví… (více)

Bořivoj Navrátil (herec)

05.05.2008

Bořivoj Navrátil se narodil v Kroměříži. Velice záhy přišel o oba rodiče. Nebyly mu ještě ani čtyři roky, když matka zemřela na tuberkulózu, otec její smrt neunesl a zastřelil se. Malého Bořka i jeho bratra vzala do opatrování otcova sestra a rodina se přestěhovala do Jihlavy, kde Bořivoj prožil dětství a dospívání. Oba chlapci… (více)

Jaroslav Moučka (herec)

03.05.2008

Jaroslav Moučka se narodil ve Studené u Telče do majetkově skromných poměrů. Otec byl obchodním cestujícím, matka švadlenou. Jaroslav se postupně učil kamnářem, pekařem a knihkupcem. Nakonec se úspěšně vyučil jako strojní zámečník a soustružník a tuto profesi během války také vykonával. Jeho politické postoje formovala jednak… (více)

Zdeněk Miler (režisér / scenárista / spisovatel)

28.04.2008

Zdeněk Miler se narodil v Kladně. Od útlého dětství rád kreslil a zcela přirozeně směřoval k dráze výtvarníka. Vystudoval Státní grafickou školu v Praze a od roku 1938 pokračoval studiem na VŠUP u profesorů Jaroslava Bendy a Antonína Strnadla. Představoval si, že ho bude živit volná umělecká malba, jenže zasáhla válka. Studium… (více)

Zdeněk Srstka (herec)

26.04.2008

Rodina Zdeňka Srstky pochází z Kladna u Hlinska v Pardubickém kraji. Ačkoliv jeho otec i dědeček se živili jako řezníci, Zdeněk miloval zvířata. Po svých předcích zdědil hřmotnější postavu a chuť zdolávat fyzickou námahu. Vyučil se v ČKD elektromechanikem a od mládí se aktivně věnoval sportu. Začínal s boxem a na učilišti… (více)

Květa Fialová (herečka)

25.04.2008

Květa Fialová se narodila na Slovensku, v obci Vel'ké Dravce v okrese Lučenec. Její maminka byla výtvarnice, vedle malby se věnovala i sochaření. Na Slovensku žila rodina do roku 1938, kdy je slovenští nacionalisté přinutili odejít do Čech. Z konce 2. světové války si dospívající Květa odnesla nanejvýš traumatizující zážitek,… (více)

Jana Hlaváčová (herečka)

23.04.2008

Jana Hlaváčová se narodila v pražské Libni v rodině úředníka. Její otec se později stal knihovníkem a jeho životní vášní bylo divadlo, kterému se jako ochotník intenzivně věnoval. Obě své dcery od nejútlejšího věku také s prostředím divadla seznamoval. Ovlivnil je natolik, že se obě rozhodly pro herecké povolání. Jana Hlaváčová… (více)

Ilja Racek (herec)

10.04.2008

Ilja Racek se narodil v Praze ve středostavovské rodině. Jeho otec Sáva Racek byl profesorem žižkovského gymnázia. V hlavním městě, s výjimkou časných výletů do Jindřichova Hradce za příbuznými, prožil Ilja Racek i své dětství a dospívání. Už v raném věku propadl kouzlu loutkového divadla a za okupace, ještě velmi mladý, začal… (více)

Dagmar Havlová (herečka)

08.04.2008

Dagmar Veškrnová se narodila v Brně-Husovicích, pochází z divadelnické rodiny. Studium na brněnské konzervatoři ukončila v roce 1971 maturitou a pokračovala studiem na JAMU. V roce 1975 získala titul magistra. První mimoškolní divadelní zkušenosti získala v Divadle na provázku. Se svým prvním manželem Radvítem Novákem se… (více)

Jana Krausová (herečka)

08.04.2008

Jana Krausová se narodila v Praze a tam také prožila všechny podstatné části svého života. Oba rodiče se pohybovali v hereckém prostředí. Otec byl známý loutkář a herec Josef Pehr. Podle vlastních slov ji ale v dětském věku k herecké profesi nic nelákalo, odmalička si zato ráda kreslila a přitahovalo ji výtvarnictví. Otcova… (více)

Josef Somr (herec)

30.03.2008

Josef Somr se narodil v moravské obci Vracov u Kyjova jako prostřední ze tří bratrů. Rodiče měli malé hospodářství a malý Josef na něm už od útlého dětství musel pomáhat. Otec, původní profesí truhlář, si našel místo na dráze a postupně prošel všemi profesemi, až se stal výpravčím. Jeho syn se tak mohl důvěrně seznámit s prací… (více)

Magda Vášáryová (herečka)

18.03.2008

Magda Vašáryová se narodila v Banské Štiavnici v učitelské rodině. Otec byl středoškolský učitel literatury a gramatiky, matka učila němčinu. Sestra Emília je úspěšnou slovenskou herečkou. Základní školu absolvovala ve Štiavnici, pokračovala studiem na matematicko-fyzikálním gymnáziu v Bratislavě a poté nastoupila na… (více)

Luděk Munzar (herec)

17.03.2008

Luděk Munzar se narodil v Nové Včelnici v jižních Čechách, dětství ale prožil ve Smiřicích u Hradce Králové, a tak si vytvořil vztah spíše k východním Čechám. Vystudoval Vyšší hospodářskou školu v Hradci Králové. Celý život ho přitahovala technika a během dětství a dospívání měl velký sen stát se vojenským stíhačem. Nakonec ale… (více)

Zdeněk Podskalský st. (režisér / scenárista / herec)

15.03.2008

Zdeněk Podskalský se narodil v Malenicích na Šumavě. Toužil se stát ochotnickým hercem, ale trpěl velkou trémou. Začal studovat na reálném gymnáziu ve Strakonicích, které ukončil maturitou v roce 1942. Následně absolvoval ještě abiturientský kurz. Po válce pokračoval v letech 1945-1949 studiem sociologie, psychologie a… (více)

Petr Kostka (herec)

14.03.2008

Petr Kostka se narodil v Říčanech u Prahy. Pochází ze starého divadelního rodu, jehož kořeny sahají až do 1. poloviny 19. století. Jeho otcem byl herec Jiří Kostka. Po maturitě na Vyšší hospodářské škole složil v roce 1957 úspěšně zkoušky na DAMU. Studium ale nedokončil a v roce 1960 nastoupil do Městských divadel pražských.… (více)

Arnošt Goldflam (herec / scenárista / režisér)

11.03.2008

Arnošt Goldflam se narodil v Brně v rodině s židovskými kořeny. Jeho matka se v době války ukrývala u Lvova, nacistické razie přežila schovaná za skříní, odkud vycházela pouze v noci. Těžké trauma se na ní podepsalo, zemřela, když bylo Arnoštovi 18 let. Jeho dětství a dospívání kromě citově založené matky ovlivňoval také… (více)

Reklama