foto

Zdeněk Srstka

  • nar. 26.9.1935 (81 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodina Zdeňka Srstky pochází z Kladna u Hlinska v Pardubickém kraji. Otec i dědeček se živili jako řezníci a Zdeněk po svých předcích zdědil nejen lásku ke zvířatům, ale i hřmotnější postavu a chuť zdolávat fyzickou námahu. Vyučil se v ČKD elektromechanikem a od mládí se aktivně věnoval sportu. Začínal s boxem a na učilišti přešel ke vzpírání a zápasu. Dlouho se sportu věnoval profesionálně, na olympiádě v Římě získal za vzpírání 9. místo v trojboji. K filmovému prostředí se dostal díky profesi kaskadéra. Byl u počátků formování profesionální kaskadérské skupiny barrandovského studia. Ta se skládala ze zkušených sportovců - reprezentantů a olympioniků. Kaskadérské profesi se učili od základů, neznali triky, a tak vlastně šli do akce natvrdo.

Jedním z prvních Srstkových filmů byla westernová parodie LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA, kde si zahrál jednoho z pistolníků. Vysoké nasazení českých kaskadérů ve rvačkách vedlo k vysoké autentičnosti akčních scén a bylo jedním z důvodů úspěchu legendárního snímku. Filmařům neunikla výrazná fyziognomie Zdeňka Srstky a začali ho od té doby využívat nejen jako dublera a statistu v akčních scénách, ale především jako typového herce menších rolí všude tam, kde bylo potřeba ukázat robustní postavu a buldočí tvář. Šlo většinou o figurky typu katův pacholek, žoldnéř nebo hospodský rváč, ale jak rostla Srstkova herecká zkušenost, přišly i jiné příležitosti s větším množstvím textu.

Postupně se objevil v bezmála padesáti filmech a stovkách televizních inscenací, seriálů a zábavných pořadů. V 80. letech si získal popularitu z vystupování ve scénkách úspěšné šou MOŽNÁ PŘIJDE I KOUZELNÍK. Jeho nejznámější filmovou větou se stalo proslulé "Hliník se odstěhoval do Humpolce" z filmu MAREČKU, PODEJTE MI PERO. Je dokonce možné, že mu jen o vlásek unikla kariéra velkého charakterního herce. Pánové Smoljak se Svěrákem, kteří bezpochyby představují nanejvýš spolehlivý zdroj informací ze světa šoubyznysu, ve svém pořadu VESELÉ PŘÍHODY Z NATÁČENÍ tvrdí, že jim bylo líto nevyužitého talentu Zdeňka Srstky a rozhodli se mu přidělit jednu z hlavních rolí svého filmu ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ. Těžké otřesy z boxerských úderů a kaskadérských zranění patrně způsobily, že si herec přes veškerou snahu režiséra nedokázal z rozsáhlého textu vybavit víc než jediné slovo "kachny", které nicméně snaživě opakoval ve všech scénách, kde se objevil.

Zdeněk Srstka se vlastně kaskadérsví a herectví nikdy nevěnoval na plný úvazek - spíš je považoval za atraktivní koníček. V roce 1968 nastoupil jako hlavní správce na koleje ČVUT a v této funkci strávil následujících 33 let. Měl na starosti partu údržbářů a zahradníků. Po odchodu z této funkce nějaký čas mimo jiné provozoval hospodu na Strahově. Vedle filmařiny zůstal věrný sportu. Měl rád těžkou atletiku a vytrvale posiloval. Ještě v 69 letech se stal mistrem Evropy ve bench pressu ve veteránech. Kaskadéřině se věnoval přes třicet let a šestnáct let trénoval začínající kaskadéry. V posledním desetiletí si ho většina televizních diváků vybaví jako moderátora pořadu CHCETE MĚ?, kde nabízí opuštěné pejsky z útulků do opatrování. V minulosti se také nejednou objevil v nejrůznějších komediálních divadelních představeních.

Poprvé se oženil ve druhé polovině 50. let, ale manželství už v roce 1961 skončilo rozvodem. Tři roky předtím se mu narodil syn Jiří, který vystudoval práva a do povědomí veřejnosti se zapsal jako dlouhodobý ředitel Národního divadla a poté jako ředitel divadelní a literární agentury Dilia. Do druhého manželství vstoupil Zdeněk Srstka po čtyřicetileté přestávce počátkem roku 2008, kdy se po sedmileté známosti oženil s bývalou laborantkou Alenou Dvořákovou. Žije na okraji Prahy, stará se o několik psů a postupně zmírňuje svou sportovní zátěž.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Filmy

2016 Tajemství pouze služební
2013 Kameňák 4
2012 Školní výlet
2011 Czech Made Man
Gorila
Vůně kávy (TV film)
2009 Country Club: První směna
Pamětnice
2006 Jak se krotí krokodýli
2005 Trampoty vodníka Jakoubka (TV film)
1999 Červený Bedrník: Valentine Gautier (TV film)
Speciální jednotka (TV film)
1998 Můj obr
Vše pro firmu (TV film)
1996 Magda, její ztráty a nálezy
Na hraně (TV film)
Sestřička a princ ze snů (TV film)
1995 Cesta peklem
Divoké pivo
1994 Přetržený výkřik (TV film)
1993 Deset malých běloušků (TV film)
Kanárská spojka
Kaspar Hauser
1991 Případy pana Janíka (TV film)
Skládačka (TV film)
1990 Čarodějky z předměstí
Dáma z Berlína
Křížová vazba
O zapomnětlivém černokněžníkovi
Svědek umírajícího času
1989 Dva lidi v ZOO
Kainovo znamení
Něžný barbar
Otravný víkend (TV film)
Šampáňo (TV film)
1988 Láska na inzerát (TV film)
Raggedy Rawney, The
Sedem jednou ranou
1987 Lovec senzací
1986 Kus života (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Jeden den v hostinci U klidného spánku
Kára plná bolesti
...nebo být zabit
1984 Amadeus
Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
Eismeer ruft, Das
Fešák Hubert
Komediant
Kouzelníkův návrat
Rozpuštěný a vypuštěný
Šéfe, jdeme na to! (TV film)
Šéfe, vrať se! (TV film)
Vyhrávat potichu
1983 Fandy, ó Fandy
Levé křídlo
Oči pro pláč
Samorost
Slavnosti sněženek
1982 Jak svět přichází o básníky
Poslední propadne peklu
Příště budeme chytřejší, staroušku!
Sny o Zambezi
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Šéfe, to je věc! (TV film)
Únos Moravanky
Velký případ malého detektiva a policejního psa Kykyna (TV film)
Zelená vlna
1981 Buldoci a třešně
Kam zmizel kurýr
Mezičas (TV film)
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Cukrová bouda
Dívka s mušlí
Nevera po slovensky
Temné slunce
V hlavní roli Oldřich Nový
Zabijačka (TV film)
1979 Božská Ema
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Julek
Lásky mezi kapkami deště
Smrt stopařek
1978 Balada pro banditu
Deváté srdce
Já jsem Stěna smrti
Kulový blesk
Lvi salónů
Píseň o stromu a růži
Poplach v oblacích
Stíhán a podezřelý
Tajemství Ocelového města
1977 Adéla ještě nevečeřela
Ať žijí duchové!
Honza málem králem
Hop - a je tu lidoop
Na veliké řece
Pan Tau: Lov na slona (TV film)
Tichý Američan v Praze
Volání rodu
1976 Čas lásky a naděje
Den pro mou lásku
Dům Na poříčí
Malá mořská víla
„Marečku, podejte mi pero!“
Parta hic
Vánoce u Matěnů (TV film)
1975 Hudba kolonád
Osvobození Prahy
Sarajevský atentát
Tam, kde hnízdí čápi
Tobě hrana zvonit nebude
1974 Dvacátý devátý
Motiv pro vraždu
Sokolovo
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Hroch
Noc na Karlštejně
Zločin v Modré hvězdě
Zvony pana Mlácena (TV film)
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
Cesty mužů
Kronika žhavého léta
Pan Tau v cirkusu
Slečna Golem
Šest medvědů s Cibulkou
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Kateřina a její děti
Na kolejích čeká vrah
„Pane, vy jste vdova!“
Pěnička a Paraplíčko
1969 Den sedmý, osmá noc
1965 Fotbal
Magnetické vlny léčí (TV film)
1964 Dobrodružství s nahým klukem
Každý den odvahu
Limonádový Joe aneb Koňská opera
Lov na mamuta
1962 Tarzanova smrt

TV seriály

2015 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Překvapení, překvapení! (S04E03)
Návraty (S04E02)
Zápasy osobní, bitvy obecní (S04E01)
2014 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Tajemství kozího chlívku (S03E30)
V týlu nepřítele (S03E28)
Konce a začátky a nečestné prostředky (S03E20)
další epizody (41)
2013 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Oko za oko (S01E32)
Panenka vs. sedmá velmoc (S01E31)
Lidi umí překvapit (S01E30)
další epizody (31)
Sanitka 2 (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
2011 Noha 22 (TV seriál)
2008 Cyranův ostrov (TV seriál)
2007 Trapasy (TV seriál)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2001 Duch český (TV seriál)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
Maigretova trpělivost (E11)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Česká soda (TV seriál)
1991 Stíny včerejška (TV seriál)
Území bílých králů (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Otisk (S01E04)
Fabrika na oficíry (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Gagman (TV seriál)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Funus (E01)
Počkej si na bílé štěstí (TV seriál)
Yveta (E03)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Válka si nevybírá (E04)
1984 Sanitka (TV seriál)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Létající Čestmír (TV seriál)
Návštěvníci (TV seriál)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
1975 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Mědirytina (S01E07)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Stěhovavá trafika (E01)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vyznavači ohně (S01E02)
1969 Pan Tau (TV seriál)
Záhada hlavolamu (TV seriál)

Dokumentární

2011 Tajemství filmových kaskadérů (TV film)
2008 13. komnata Jiřího Krampola (TV film)
2003 Pokračování příště (TV seriál)

TV pořady

2014 Nikdo není perfektní (TV pořad)
Překvápko! (TV pořad)
2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Šance 2013 (TV pořad)
Zlatý časy! (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Světla ramp : Pocta Barrandovu (TV pořad)
2010 Český lev 2009 (TV pořad)
2009 Filmový úlet s.r.o (TV pořad)
Talkshow Jana Saudka (TV pořad)
Zázraky přírody (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2006 Boží show (TV pořad)
Čétéčko (TV pořad)
2005 Hvězdy letí do století (TV pořad)
Pošta pro tebe (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Báječný ženský (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Legendy televizní zábavy (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
Telebazar (TV pořad)
Volejte Novu (TV pořad)
2002 Jak na to... (TV pořad)
Panoptikum Ivana Mládka (TV pořad)
2001 Country estráda (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
XXL (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Čundrcountryshow (TV pořad)
1992 Chcete mě? (TV pořad)
Kufr (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace