Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Romantický

Recenze (1 562)

plakát

Brotherhood of Blades II: The Infernal Battlefield (2017) 

Jeden z mála prequelů, který má kvalitu svého předchůdce. Kapitán Shen Lian (Chen Chang) se namočí do případu menšího spiknutí proti císaři. Navíc ma zlikvidovat malířku Bei Zhai (Yang Mi), která leží v žaludku vrchnímu eunuchovi Wei. Můžete se těšit na solidní scénář, vyšetřování nenudí, postavy jsou výrazné, děj svižně odsýpá a souboje jsou přímo luxusní. Chen Chang má charisma a Yang Mi se svým herectvím příliš nezaostává. Pomyslnou třešničkou na dortu je OST Kenji Kawaie. Akční drama, které ve svém ranku nemá konkurenci, jsem zvědav, jaký film přinese režisér Yang Lu příště.

plakát

Guo Nian Hao (2016) 

Starý, vysloužilý učitel chemie Lee, čeká návštěvu svojí dcery a vnučky, odmítá se hnout za zbytkem rodiny do Pekingu, protože jeho rozlehlý dům je přece historická památka z doby dynastie Qing (no nekupte to). Doba nového roku (pro Číňany únor) je tady a tak starý pán může očekávat spoustu nečekané zábavy a překvapení... To co se ze začátku tváří jako novoroční trhlá komedie se svéráznými postavami postupně vykrystalizuje v poměrně zajímavý trojgenerační střet, na kterém divák vidí současné sociální tenze čínské společnosti a problémy jednotlivých generací. Péče o staré rodiče, jistota zaměstnání ve středním a starším věku, nejistota mladých lidí, jimž budoucnost už ani dobrá zahraniční univerzita nemusí zaručit. Vydržte sledovat až do konce, nový rok Vám popřejí celebrity z Tchaj-wanu i pevninské Číny. Budu ji muset doplnit do herců, ale ve filmu si výrazný díl ukousla kazachstánská herečka Reyizha Alimjan (známá jako Little Cecilia Cheung), jako vnučka Zhu Li a jejího krasavce, přítele hráje tchaj-wanská star Aaron Yan, kterého jsem nemohl poznat, má normální účes, barvu vlasů a hned vypadá jako člověk... Film rozhodně není pro začátečníky, je to směr novoroční komedie a sociální drama v jednom,velmi zajímavé a působivé. Na čtyři hvězdy kousek chybí, tři a půl však mohu dát a rozhodně půjde do sbírky. Nakonec svůj názor měním, přece jen si to čtyři hvězdy zaslouží.

plakát

Tajná mise v Soulu (2017) 

Námětem jednoduchá akční blbinka, kterou pozvedává z 3,5 hvězdy na 4 nejen výkon hlavního představitele, Hyeon Bin jako severokorejský detektiv je fakt sekáč, má charisma a černá sáčka s odznakem KLDR určitě teď v prodeji letí. Nesmlouvavý, drsný hrdina Im Chul Ryung, který nešetří ani sebe, Hyeon Bin mě překvapil, jak přirozeně akční roli zvládl jako zkušený mazák a nikoliv jako začínající akční hrdina. Navíc má k ruce sympaticky neschopného detektiva, kterého hraje Yoo Hae Jin. Dostanete nejen akci, ale i porci humoru, geniální roličku tady dostala Yoona, která hraje švagrovou Kang Jin Taeho, okamžitě se do severekorejského geroje zabouchne, její počínání je fakt k popukání. Ale pozor tenhle film pozvedává na úroveň čtyř hvězd i občas perfektní a trefné dialogy, kdy míří kritika do jihokorejských a nejen severokorejských vod! Velmi uvědomělý, hravý a propracovaný snímek, tvůrci si s tím dali hračičkovskou práci. Pro ostatní to bude asi jen obyčejný akčňák, ale pro lidi trochu znalé tamních reálií by to mohl být majstrštych roku. Ostatně film taky zvlácoval místní žebříčky návštěvnosti, přejel své soupeře. Perfektní hudba a kamera samozřejmostí...

plakát

Ji Yi Da Shi (2017) 

Leste Chen se pustil po komediálním žánru opět do světa velkého filmu, kde se pokouší posunout hranice myšlení a invence v rámci čínského prostoru. Jak moc se mu to zase podařilo se můžete přesvědčit sami v jeho nové lehce mysteriózní scifi detektivce s atmosférou thrilleru. Přináší na scénu námět, kdy si slavný spisovatel Jiang Feng (Huang Bo) nechá odstranit těsně před rozvodem vzpomínky na svoji ženu Zhang Daichen (Xiu Jinglei), která ho však žádá, aby se pro své vzpomínky ještě jednou vrátil. Ale nic nejde jak má, došlo k záměně vzpomínek se sériovým vrahem žen, které jsou oběti domácího násilí. Linie vyšetřování jsou velmi spletité a těžko se v tom asi budou někteří orientovat, ale nebojte dočkáte se rozuzlení. Film má někdy až mrazivou atmosféru, černobílé vzpomínkové, snové pasáže jsou naprosto uhrančivé, minimum hudby, vymazlený zvuk. Perfektní herecké výkony, zejména Huang Bo, který se musel vydat ze všech sil do své dvojrole. Xu Jinglei je hlavní charakter, sekunduje jí Jang C-šan. film Vás prostě nejen umí překvapit, zabavit, ale naprosto uhranout. Za mě čtyři a půl, třeba při repríze nadělím 5. Film působí jako zjevené na čínském trhu, kde publikum převážně preferuje západní akční spektály, nebo domácí historické produkce, přesto si na sebe slučně vydělal. Mimochodem vyčkejte titulků, vynikající ending song ve stylu Bondovek.

plakát

Ave, Caesar! (2016) 

Ti, kteří neznají absolutně nic o americkém filmovém průmyslu z let čtyřicátých a padesátých, tehdejší atmosféry, filosofie dějin, komunistické filosofie se tomuhle filmu nemohou zasmát. Narážky a výroky jim budou připadat divné, zbyde jen trocha situačního humoru. Ale o tom ten film není, perfektní parodie tehdejšího stylu natáčení filmu, kromě vynikajícího Clooneyho, mě dostává role Scarlett Johansson jako nafrněná mořská panna, fakt spousta humoru a zabijáckých narážek i dialogů, zejména když dorazí profesor Marcuse:) Neomarxisti již vědí. Channing Tatum má rovněž roli k sežrání, film jako výsměch 50.letům, kdy antikomunismus i rusofilství bujelo je pro mě jeden z nejlepších počinů loňského roku.

plakát

CRISIS (2017) (seriál) 

První letošní zásek na pažbu, kdy Japonci trefili kvalitu za 4 hvězdy a něco k tomu. Na japonské poměry celkem dospělý a realistický seriál ve stopách kvality takových paleb jako Hanzawa Naoki nebo Border atd. Zajímavé téma speciální jednotky, která zahlazuje průšvihy vlády a jejích členů z minulosti i současnosti. Tým ve složené hackerka Oyama, svaly -Akira Inami (Šun Oguri), svaly a mozek - Saburo Tamaru (Hidetoši Nišidžima), Yusuke Kashii jako specialista na výbušniny, vedoucí polního týmu Mitsunari Yoshinaga a celkový šéf Daiki Kaji mají rozhodně napilno a nečeká je pouze vyšetřování a konfrontace sprostých "teroristů", ale i zatraceně těžké morální volby. Hlavné myšlenka podána skvěle, zda vlastně hrdinové chrání stát, nebo pomáhají prohnilosti systému. Kdo je nakonec ten terorista a idealista? Frakci Heisei Restoration Army nejde nefandit. V intencích japonského myšlení podvratná ideové revoluce v mezích zákona... Rozhodně se přimlouvám za druhou sezónu, adrenalin, napětí, perfektní souboje tělo na tělo, povedené a charismatické charaktery, památné dialogy a výroky. Šun Oguri vypadá s bradkou a knírkem jako sňatkový podvodník, ale sekne mu to. A ještě jedna věc, bez kulervoucího OST a návykového openingu by ten zážitek byl poloviční. Sawano Hiroyuki, KOHTA YAMAMOTO odvedli na soundtracku pořádný kus práce, povedená kolaborace dvou skvělých skladatelů. Moc, moc se přimlouvám za druhou sezónu, chci vidět, kdy konečně japonští scénáristé překročí Rubikon a meze konvenční systémové morálky a idejí... Kdo by nechtěl vidět takový tým na druhé straně barikády?

plakát

Rangoon (2017) 

V Indii tento film patří mezi největší propadáky roku a proč vlastně? Protože divákům, přijde oslava vlastenectví příliš mimo jejich současné problémy, odmítají ten pohled filmu na Brity jako utlačovatele, nebo odmítají INA (Indian national army) za sílu zla, protože se k osvobození Indie spojila s Japonci? Popravdě řečeno fakt nevím, musel bych po tom dost zapátrat, kdyby však Indům přišlo cool být pod Brity, tak by v roce 1947 nevyhlásili samostatnost. Ale opusťme rovinu politiky a historie, soustřeďme se na film. Hrdinka filmu Julia má jet povzbudit bojující indické vojáky na barmskou hranici a místo jejího miláčka Bilimora (Saif Ali Khan), který z ní udělal filmovou hvězdu, dostane neplánovaný trek se seržantem Nawabem (Shahid Kapoor), ti dva se nemohou snést, ale asi tušíte, jak se to bude vyvíjet... Jakkoliv tahle linie je průhledná, tak hlavní hereci jsou vynikající a fakt to mezi nimi jiskří, emoce jsou doslova hmatatelné, perfektní výkony od všech, dobrá hudba i hudební čísla. Navíc příběh je to fakt napínavý, jak se Indové pokouší vymanit z nadvlády Britů, zatímco jiní nevěří na Gándhího politiku nenásilí a chtějí bojovat, i když to znamená spojit se s Japonci. Film je naprosto perfektní, když to srovnám se sterilními Spojenci https://www.csfd.cz/film/418588-spojenci/komentare/

plakát

Psací stroj z Chicaga (2017) (seriál) 

Yoo Ah-In jako úspěšný spisovatel Han Se Ju při svém turné narazí v Chicagu na podivný korejský psací stroj, který si žádá jeho přítomnost a při kontaktu s ním se náhle ocitá v 30.letech v Koreji, kde vidí svůj minulý život. Bohužel jeho úspěchy nejsou bez mráčku, pochází z komplikované rodiny, kde může čekat jen to nejhorší od nevlastní matky i bratra. Navíc má tvůrčí krizi. Náhodou potká dívku Jeon Seol (Im Soo-jeong), která se prohlašuje za jeho první fanynku, ale řada náhod a okolností ho vede k tomu, aby se jí vyhýbal, považuje ji za nebezpečnou... Plac na příběh a typ seriálu, který jste ještě neviděli je nastaven velmi slibně. Začátek Vás prostě vtáhne, křížení časových rovin, kdy se hlavní hrdina pokouší zjistit, co se dělo v minulosti, je vcelku originální a nutí Vás jet díl za dílem. Pobaví popkulturní vtípky na Stephena Kinga, Eugena O'Neilla. Prvních 5 dílů nátřesk, poté několik dílů menší zpomalení, a po díle 12 spěje seriál neomylně ke svému rozuzlení. Linie moderního příběhu bohužel není tak zajímavá, jako stará Korea, navíc mě tak úplně neseděl až příliš naivní humor a romantická linka, prostě to nebylo ono. Bylo to jako sledovat dva zápasníky, těžká váha (30.léta), dával často těžce na frak lehké váze (21.století). Seriál jakoby kulhal na jednu nohu. Jenže dávat tři hvězdy by byl zločin, 3,5 hvězdy nestačí. Ten seriál je prostě jiný, než všechny, které se tématem odboje zabývaly, má skvělé kostýmy, výpravu, atmosféru, herce, Yoo Ah-In je tak charismatický, sexy a oduševnělý jako spisovatel z 30.let, ženy musely šílet, ještě nikdy jsem neviděl nikoho kdo by se tak na roli inteligentního a charismatického spisovatele hodil. Výtvarná stránka, kamera, dialogy, vynikající OST, to vše mě nutí nad občasnými nedokonalostmi (a někdy možná až příliš silnými emocemi) mávnout rukou a se slzou v oku dát za čtyři hvězdy. Uvidím, zda při repríze dospěji k jinému názoru. Divácky seriál v Koreji příliš neuspěl 2-4%, ale v zahraničí se asi bude hodně líbit, dal by se dlouho rozebírat a narazil jsem i na odvážné názory, že svým způsobem je to Art mezi seriály. Jestli chcete něco složitějšího, neobvyklého, a přitom korejsky bolestivého, zkuste to.

plakát

Geujeo barabodaga (2009) (seriál) 

Hwang Jung-min jako poštovní úřední Goo Dong Baek nemá absolutně chybu, protože často hraje role gangsterů, badass charakterů, kdo by mu věřil komickou, romantickou roli? A on přesto je tady k nepoznání, skoro celou show ukradl pro sebe, perfektní herecký výkon. Han Ji Soo hraje velmi dobře Kim Ah-Joong, která bravurně zvládá přepínat svoje nálady, z all mighty celebrity do bezelstného charakteru k potměšilému vtipálkovi s křehkým srdcem. Jakkoliv předvídatelný příběh je, nikde mě nepřestal bavit kvůli vynikajícím výkonům a charakterům všech osob v hlavních i vedlejších rolích. Vtípky na korejské reálie (musely to samozřejmě odnést Girls Generation). Romantika jako hrom, která však není nějak naivně bezbřehá, vážné a hřejivé momenty jsou tady také, povedený humor, pošťuchování a koexistence hlavní dvojky, jejich sourozenců mě dostávají. Repríza hned a povinně, a třeba příště i vyšší hodnocení, hodně silný kalibr herectví, navíc žádné prostoje, nuda, nebo kulhavý finiš, 4,5 hvězdy.

plakát

The Missing (2017) 

Xu Jinglei opustila svůj žánrový kout romantických a dramatických filmů, pustila se pěkně zostra do ranku policejního thrilleru. Příběh policistky, která ztratila svoji malou dceru a jak na potvoru možný únosce po nehodě si moc nepamatuje a lidi po něm pořád jdou, policie je ta nejmenší starost. V hlavní roli Bai Baihe, je celkem zajímavá v roli vynervované hrdinky téměř na konci sil, která porušuje všechna pravidla, aby dosáhla svého. Vím, že její výkon slízl v recenzi na Asianfilmstrike kritiku, ale mně přišel dobrý, můžeme zajásat nad tím, že používá Yetiho:). Film však mocně táhne neznámý podezřelý Stanley Huang, který má na krku hlavní porci akce. Překvapilo mě, jak je režisérka v tomhle typu akčního krimi thrilleru jako doma, děj odsýpá jako na běžícím páse, děj se pomalu kompletuje a má povedený finiš. Ve vedlejší roli tchaj-wanský Ming Dao urval také zajímavou roli, film vystačí pouze s pár hlavními postavami, ale všechno je tady správně, napětí, příběh akce, odmítám dávat 3,5 hvězdy, když technické provedení na jedničku, hudba (An Wei) skvělá, takže zaokrouhluji na 4. Dlouho jsem neviděl smysluplný povedený thriller z čínského prostoru. Xu Jinglei by tímto titulem po 3 slabých filmech mohla zažít restart kariéry jako režisérka, uvidíme, s čím přijde jako herečka.