Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Akční
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (92)

Láska a smrt

Láska a smrt (1975)

Boris (Woody Allen) během filmu složí báseň „Měl jsem být párem zkrvavených hnát“, ale pak ji zahodí jako sentimentální. Ve skutečnosti je jejím autorem T. S. Eliot.

Spáč

Spáč (1973)

O fotografii Richarda Nixona prohlásí jeden z vědců, že si myslí, že šlo o prezidenta USA, ale že provedl něco hrozného, a tak byly všechny záznamy o něm vymazány. Několik měsíců po vzniku filmu pak došlo k aféře Watergate, která se od zmíněného příběhu příliš neliší.

Banáni

Banáni (1971)

Scéna, kdy Fielding Mellish (Woody Allen) nad večeří svádí jednu z partyzánek, je parodií na "jídelní" scénu z filmu Tom Jones (1963).

Banáni

Banáni (1971)

Postava generála Vargase (Carlos Montalbán) se objevuje i ve dřívější Allenově povídce „Viva Vargas!“, jejíž variací snímek je.

Banáni

Banáni (1971)

Howard Cosell a Don Dunphy, kteří ve filmu ztvárnili sportovní moderátory, nemají ve skutečném životě v povolání daleko. Dvojice moderovala pořad Nekonečný svět sportu.

Seber prachy a zmiz

Seber prachy a zmiz (1969)

Ve filmu se objevuje celá řada odkazů na slavné komiky. Například souboj s žehlícím strojem odkazuje na Charlieho Chaplina, ukradená nefunkční pistole na Harolda Lloyda, přepadení banky zase na bratry Marxe.

Seber prachy a zmiz

Seber prachy a zmiz (1969)

Na filmu pracoval jako střihač Ralph Rosenblum, který podle své knihy natočený materiál důkladně zkrátil a dodal rytmus ve střídání "dokumentárních" a hraných pasáží.

Seber prachy a zmiz

Seber prachy a zmiz (1969)

Podle Woodyho měl film skončil naturalistickou smrtí hlavní postavy; studio se ale postavilo proti.

Seber prachy a zmiz

Seber prachy a zmiz (1969)

Film měl vyjít na 2 miliony amerických dolarů, Woody Allen ho ale dokončil týden před termínem za 1 600 000 dolarů.

Frankensteinova kletba

Frankensteinova kletba (1957)

Přestože v prvních scénách přijíždí Paul Krempe (Robert Urquhart) jako učitel teprve patnáctiletého Victora Frankensteina (Peter Cushing), ve skutečnosti byl jeho představitel Robert Urquhart o osm let mladší než Peter Cushing hrající dospělého barona Frankensteina.

The Black Castle

The Black Castle (1952)

Děj se odehrává za vlády císaře Karla VI., tedy v letech 1711-1740, ovšem na plese společnost tančí na skladbu "Malá noční hudba" od W. A. Mozarta, který se však narodil až v roce 1756.

Rocketship X-M

Rocketship X-M (1950)

Snímek obsahuje sekvenci ukazující důsledky atomové války, která zničila vyspělou civilizaci na Marsu. Jedná se zřejmě o první film, kde se tvůrci podobným tématem zabývali.

Rocketship X-M

Rocketship X-M (1950)

Propagační materiál k filmu nesl důležité sdělení: "This is NOT Destination Moon."

Rocketship X-M

Rocketship X-M (1950)

Podle původního scénáře měl být film o expedici na Mars, kde by astronauti narazili na živé dinosaury, ale tato koncepce byla zamítnuta. V další verzi měla posádka mířit na Měsíc, ale vlastník práv k filmu Destination Moon (1950) hrozil tvůrcům žalobou. Proto se tvůrci museli vrátit k pozměněnému původnímu scénáři a vyslat raketu na Mars.

Reklama