Reklama

Reklama

Destination Moon

Trailer

Obsahy(1)

Súkromný podnikateľ chce pripraviť expedíciu na Mesiac skôr než sa tam dostanú Rusi. Americkí astronauti sa vydávajú na let. Po pristátí stavajú mesačnú základňu, no nie sú si istí, či majú dostatok paliva na let späť na Zem... (matriosa)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Úsměvně naivní, ale poměrně chytré sci-fi a zřejmě jeden z prvních filmů o letu člověka do kosmu. Destination Moon odstartoval na sci-fi bohatá 50. léta. Vzhledem k tomu, že je film přes šedesát let starý, nepůsobí zdaleka tak zastarale, jak by mohl a jak jsem i očekával. A to nemluvím jen o slušných vizuálních efektech (zaujalo mne realistické zobrazení stavu beztíže, mnohem víc než samotné záběry na Zemi a Měsíc), ale i o napětí, které jsem při odletu z Měsíce skutečně cítil. Film nebyl vždy nejzábavnější, ale snad ani chvíli vyloženě nudný. A to i díky rychlému konci bez zbytečných ovací a oslav na Zemi, který určitě nebyl na škodu. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Některé filmy musíte vnímat v souvislostech doby vzniku. Destination Moon je vědecky podložené fantazírování o budoucnosti, kterou my považujeme za samozřejmou minulost. Pro každého to není (žádní mimozemšťané v dohledu, jednotliví hrdinové jsou spíš suchaři), ale aspoň fandové padesátkových sci-fi to snad docení. Z Heinleina tam moc nezůstalo. 70% ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Výtečné filmové řemeslo. Zíral jsem zejména na práci kamery -- vyloženě moderně pojatá, a díky chytrým úhlům výrazně omezili nutnost zadní projekce. Spousta věcí je neodfláknutá -- např. konstrukce rampy není žádný nevěrohodný papundekl, interiéry nejsou imitace, ale velmi poctivá plechařina s originálním designem. Děj je sice mírně ulítlý (1950 ! ), ale částečně to vůbec není naivní. Dost seriozně se přemýšlí o řadě technických aspektů (hmotnost je důležitá -- zkusíme titan... konstrukce skafandrů, zajímavý jaderný pohon rakety, přetížení, stav beztíže a nevolnost z ní atd.). Někdo tu měl vědecké poradce. No a docela solidní i dialogy a herci... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vedecko fantastické fantazírovanie o ceste na Mesiac z produkcie Georgea Pala. Hodnota tohto filmu je v prvom rade, že stvoril nový žáner, ktorý ovplyvnil celú nasledujúcu dekádu a v druhom, nemenej doležitom, že sa postavil k tejto téme veľmi serióznym sposobom. Sledujeme zrod vesmírneho projektu až po jeho uskutočnenie. Pravdou je, že dnešnému divákovi bude chýbať vačší spád a viacej dramatických situácií, ale rozhodne by som nezatracoval tento projekt podporený technicolorom a vkusnými animačnými trikmi. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Amíci sa chcú dostať na Mesiac skôr, ako Rusi, ale akákoľvek konfrontácia s niekým iným, ako je posádka a samotná obežnica, tu nie je. Je to také staré Apollo 13, kde sa príliš nehľadí na exaktnosť prevedenia letu. To je síce v poriadku, ale je to vlastne taká istá rozprávka, ako ešte nemá Langova Žena na Mesiaci, viď ležiaci kozmonauti bez skafandrov pri štarte a počas cesty. Rozhodne ma zaujíma Heinleinova predloha, mám dojem, že v nej bude toho o niečo viac k zamysleniu. Ale chápem, že vo svojej dobe najmä v očiach teenagerov to mohlo vzbudiť výrazné nadšenie. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu vidíme použití koncepce „přímý let“ (Direct Ascent), tj. jedné velké nedělené rakety pro start ze Země, přistání na Měsíci, opětovný start a návrat na Zemi. Tato koncepce je kvůli hmotnosti velmi problematická (vyžaduje výrazně silnější nosnou raketu). Avšak eliminuje rizika setkávacích manévrů ve vesmíru, proto měla v USA nejdříve podporu. (Jarek572)
  • Raketa, kterou astronauti letí, nápadně připomíná V2 – v r. 1950 jediná úspěšná velká raketa. Její koncepce se pod vedením Vernera von Brauna Američané drželi i při prvních skutečných kosmických letech. (Jarek572)

Reklama

Reklama