Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (215)

Balón

Balón (2018)

Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) a Günter Wetzel (David Kross) se znali 4 roky, pracovali spolu v továrně. Nejprve plánovali, že postaví helikoptéru. Tento záměr zavrhli z obavy, že nezvládnou sestrojit funkční motor.

Balón

Balón (2018)

Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch.

Ad Astra

Ad Astra (2019)

V čase 19:25 lze vidět Tommy Lee Jonese (Clifford McBride) ve stejném kostýmu jako ve filmu Vesmírní kovbojové z roku 2000. Jediný rozdíl je v upravených záplatách, aby vyhovovaly Space comm kostýmům v Ad Astra.

Ad Astra

Ad Astra (2019)

Vzdálenost od kráteru Tycho (kde Roy přistane na Měsíci) do centra Farside (kde se nachází „Cepheus“) je zhruba 2 700 km. Pokud by se Royův rover pohyboval zobrazenou rychlostí a nepředpokládali bychom žádné zastávky, trvalo by pár dní, než se tam dostane.

První pokušení Krista

První pokušení Krista (2019) (TV film)

Film vytvořila brazilská komediální skupina Porta dos Fundos. Na její sídlo hodili odpůrci jejich díla 24. prosince 2019 dva molotovovy koktejly.

První pokušení Krista

První pokušení Krista (2019) (TV film)

Bezmála 2,5 miliónu Brazilců podepsalo petici požadující stažení filmu z nabídky streamovací služby Netflix. Jejich požadavek následně podpořil brazilský soud.

Cesta do zatracení

Cesta do zatracení (2002)

Maguire (Jude Law) rozmlouvá s Michaelem Sullivanem (Tom Hanks) v bistru. Kamera kmitá mezi oběma aktéry. V jednom záběru sedí Maguire „na sucho“, v následujícím už si sype cukr do hrnku s kávou. Neměl mu ho ale kdo přinést.

Lída Baarová

Lída Baarová (2016)

Herec Ondřej Malý se v jedné scéně objevuje v roli jednoho ze dvou policistů, kteří zavinili smrt matky Lídy Baarové, v jiné scéně představuje režiséra Vinohradského divadla, který souhlasí s vyhazovem sestry Baarové Zorky Janů.

Hotel Mumbai

Hotel Mumbai (2018)

Teroristické útoky uskutečnilo deset členů islámské militantní organizace Laškare tajjaba (tzv. Armády čistých) sídlící v Pákistánu za pomocí automatických zbraní a granátů. Započaly 26. listopadu a skončily v sobotu 29. listopadu 2008. Při útocích bylo zabito nejméně 174 lidí, včetně devíti teroristů. Dalších nejméně 300 lidí bylo zraněno.

Král

Král (2019)

Jindřich V. zemřel ve 34 letech na úplavici 2 měsíce předtím, než mohl být jmenován francouzským králem. Přesně o tolik ho přežil Karel VI. francouzský.

Král

Král (2019)

Jindřich V. přijímá v souvislosti se svou korunovací dary od zahraničních vládců. Zatímco mechanickému ptáčkovi od benátského dóžete dvořané nadšeně zatleskají, křišťálovou vázu od českého krále Václava slovně ocení pouze sám Jindřich.

Jsem vrah

Jsem vrah (2016)

Otec Zdzisława Marchwického byl pětkrát ženatý a v těchto svazcích se mu narodily čtyři děti. Jan Marchwicki také dostal trest smrt jako Zdzisław Marchwicki, zatímco jeho třetí bratr Henryk byl odsouzen na 25 let za účast ve spiknutí za spáchání vraždy. Nevlastní sestra Halina dostala tříletý trest odnětí svobody za přijímání odcizených věcí, jako jsou hodinky a pera, o nichž věděla, že pocházejí od Zdzisławových obětí. Halininmu synovi, kterému se také říká Zdzisław, byly uděleny tresty za to, že neinformoval policii o vražedných spiknutích. S Upírem (Vampírem) ze Zagłebie byli v souvislosti s vraždami čtrnácti žen a šesti nedokonaných pokusech odsouzeni všichni tři jeho sourozenci. Zdzisławův bratr Jan Marchwicki dostal rovněž trest smrti, bratr Henryk byl za spoluúčast odsouzen na 25 let. Nevlastní sestra Halina dostala tříletý trest odnětí svobody za přijímání odcizených věcí, jako jsou hodinky a pera, o nichž věděla, že pocházejí od Zdzisławových obětí. Za krytí zločinů byl v rámci procesu odsouzen Halinin syn, rovněž Zdzisław. Pouze jeden pokus o vraždu nebyl obviněným prokázán.

Jsem vrah

Jsem vrah (2016)

Proti Zdzislawu Marchwickému svědčila Miroslawa Sarnowska, která přežila jeho útok. Později se stala třetí z pěti obětí polského sériového vraha Joachima Knichały.

Pitbull. Niebezpieczne kobiety

Pitbull. Niebezpieczne kobiety (2016)

Postava s přezdívkou „Cukr“ má autopark za desítky miliónů. Jedno z jeho aut – bílý Range Rover má českou registrační značku.

Nabarvené ptáče

Nabarvené ptáče (2019)

Film měl podle dostupných údajů rozpočet 175 milionů korun. Snímek se dočkal vesměs omezené kinodistribuce jen v Česku a na Slovensku, kde si souhrnně přišel na zhruba 13,2 milionu korun. V Česku na něj přišlo do kin 100 tisíc lidí.

Irčan

Irčan (2019)

Robert De Niro se narodil v New Yorku rodičům, kteří měli italské a irské předky. Z části tedy skutečně má irský původ.

Piano

Piano (1993)

V roce 2019 se BBC dotázalo 368 filmových odborníků z 84 zemí na 100 nejlepších filmů, které režírovaly ženy. Na prvním místě ankety se umístil film Piano, který téměř 10% dotázaných kritiků zařadilo na první místo.

Sedmikrásky

Sedmikrásky (1966)

V listopadu 2019 BBC vyhodnotilo anketu o 100 nejlepších filmů režírovaných ženami. Sedmikrásky se umístily na 6. místě. Hlasovalo celkem 368 expertů (filmoví kritici, novináři, programoví ředitelé festivalů, akademici...) z 84 zemí světa. Každý porotce mohl své hlasy udělit deseti filmům. V anketě se sešlo 761 filmů, zvítězilo Piano (1993).

Reklama