Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Drama
  • Thriller
  • Sci-Fi

Recenze (3 630)

plakát

Rod Draka (2022) (seriál) 

Když překousnete blonďaté černochy a nějaké to teplajznické cicmání se, nejsou tyhle nové "Trůny" o nic horší než první. Ale ani o nic lepší. Takže stejně jako dřív - vynikající výprava, působivé exteriéry, místy dobrá (i slušně krvavá) akce, zajímaví málo známí/neznámí herci, no a do toho kopec dialogové vaty a dvorních pletich a intrik. Jen mě dost nepříjemně rozladila výměna představitelů několika hlavních rolí po pátém dílu, třeba princezna čubka Rhaenyra byla "za mlada" mnohem šmrncovnější. Takže mými favority zůstávají už jen temný albín Daemon a jeho starší sestřenka Rhaenys, Queen Who Never Was.

plakát

Little Dixie (2023) 

Čistokrevně béčková braková gangsterka, s tunou nesmyslů a nelogičností ve scénáři, s digitálními krvavými cákanci po výstřelech a s trapně volným řetězem na Grillově motorovce, kterou se chystá řezat hlavu guvernérovi. Ale zároveň je to ohromná hlína. Třeba když Grillo bez rozdílu kosí poliše, grázly i náhodný svědky jak na běžícím pásu a tváří se u toho tak nezaujatě a flegmaticky, jako kdyby v práci házel lopatou. Nebo jak se Grillo producíruje na veřejnosti s krví nasáklou brašnou, ve který má hlavu guvernéra. Nebo když si s ní povídá v autě. Nebo když hlavu v motelový koupelně balí ještě do igelitky, aby tak nebarvila. Nebo celá ta úchylácká WTF pasáž s psychopatem Cucem a se starým vrásčitým tranďákem, něco tak ujetýho se fakt jen tak nevidí. Popravdě bych tomu dal nejradši čtyři, ale zase když se podívám, jakým filmům obvykle dávám čtyři... Ale co bych nedal, ten biják je tak špatnej, až je vlastně dobrej. A tuze zábavnej, i když často nechtěně.

plakát

Los parecidos (2015) 

Tedy nápad je to skvělý, režijní styl neotřelý, mexické prostředí ušmudlané mexické čekárny věrohodné, ale sakra proč se všichni ti lidi museli měnit zrovna v tak ošklivého zarostlého opičáka? Jasně, asi to bylo nejjednodušší pro maskéry, tak proto. Ale sehnat herce s dlouhými vlasy snad problém být nemohl, tak proč tam nechali šaškovat toho údajného brýlatého studenta v tak příšerné paruce?! Tenhle detail mi sledování filmu otrávil natolik, že čtvrtou fakt dát nemůžu, navíc když ještě většina herců tak strašlivě přehrává. Ale psychárna to je opravdu nadprůměrně slušná.

plakát

Musa (2017) 

Tak pozor, tenhle film si zasluhuje SPOILER, protože dělat z diváka pitomce a snažit se mu namluvit, že ta nesympatická Rumunka, šeredná jako půlnoc sama, je jednou ze sedmi Mús a tím pádem dcerou samotného Dia, je nebetyčná drzost a smrtelný hřích proti estetice. Prý "ta, která vzbuzuje vášeň", no to určitě, leda žaludeční nevolnost. A ta nekonečně trapná a dementní zápletka s jejím synem, achich ouvej. A vůbec celá "músická" mytologie je totálně zprasená, ti španělští ptáci ji zprznili snad ještě víc, než by to dokázali ptáci hollywoodští. Celý štáb za trest svrhnout na věky do Tartaru. Ale circa první dvě třetiny jakž takž průměrné koukatelné béčko, i když po skvostných úvodních titulcích jsem si od něho stejně sliboval mnohem víc. Jediná zajímavá scéna byla nakonec ta s pojídající se Frankou, ale režie tenhle slibný motiv vůbec nevyužila.

plakát

Mayday (2023) 

Velký bílý macho muž s ještě větším černým macho mužem, za pomoci dalších tří velkých macho mužů (bílého, černého a žlutého), zachraňují bílé, černé i žluté pasažéry zříceného letadla, unesené odpornými žlutohnědými hajzlíky. Nevzpomínám si, kdy jsem naposledy viděl tak skvělý akčňák. Oldschoolový, mozkovýplachový, takřka bezchybný. A navíc ještě obohacený o vynikající složku katastrofickou, pasáž s nouzovým přistáním letadla je myslím lepší, než jakákoliv jiná pasáž o nouzovém přistání letadla, jakou jsem ve filmu dosud viděl. Vysoce nadprůměrná je pak i akční složka, zvlášť práce s palicí velkého černého macho muže se mi tuze líbila. Nebo když žlutý macho muž kosil žlutohnědé hajzlíky průbojnými střelami skrz auto, to jsem taky žral. A patos se drží na vcelku snesitelné úrovni, takže v návalu momentálního kvalitního diváckého uspokojení nemám problém zaokrouhlit nahoru. Jen by mě zajímalo, jak a kam se velký černý macho muž plánoval dostat z ostrova Jolo, ale to už by byla jiná pohádka.

plakát

Dívka a moře (2023) 

Jestli se těšíte na nějaký strhující polodokument "based on true story" o dobrodružné plavbě kolem Země, plný existenciálně silných momentů a koncipovaný coby hluboká sonda do hrdinčiny duše, tak tuhle sračku okamžitě smažte a zapomeňte na ni. Plavba v ní se totiž odehrává jen pohybem animované čáry po mapě a zhruba devadesát procent děje spočívá v Jessičině telefonování si s rodiči a sourozenci, nebo s "trenérem" Curtisem. A do toho se občas vrzne  záběr z paluby, ve kterém Jessica řádí na netu, tancuje, zpívá si, holí si nohy, nebo má v lepším případě depku. Zdaleka nejzajímavější pasáž z celého filmu je pak závěrečných pár desítek sekund autentických záběrů z oné skutečné plavby, ale myslím, že ani skutečná Jessica by mě příliš nenadchla, extrovertní náctileté dyslektické blondýny se zálibou v růžové barvě mi zkrátka nijak neimponují, ani kdyby přistály na Měsíci. Zvlášť když ze všeho nejvíc působí jako povrchní duchoprázdné komerční influencerky a nikoliv jako námořnice.

plakát

Venuše (2022) 

Blbá nesympatická štětka čmajzne partě grázlů klepky a zdrhne do strašidelnýho paneláku ke svojí ségře. Ségra je taky blbá, protože tu čůzu okamžitě nevyrazí. No ale to by potom nevzniknul tenhle film, že jo. No a štětka pak velmi záhy zjistí, že na světě můžou bejt i děsivější věci, než mít v zádech tlupu nasranejch naposilovanejch vymaštěnců. Film většinu času stabilně jede po čtyřhvězdový koleji, a to díky temný atmošce a nevyzpytatelnýmu nepředvídatelnýmu ději, pár vteřin je dokonce pětihvězdových (to když Victor potká v kópelce Věstonickou Venuši v BDSM postroji), ale bohužel odlehčenej groteskní závěr je tak kazišuckej a obludně pitomej, že mi dojem z celýho filmu rázem radikálně pokazil. SPOILER: Takže ta blbá nesympatická štětka se jakože stala... ne, ona snad od počátku byla vtělením akkadský Lamaštu? Božínku...

plakát

Vlk viking (2022) 

Překvapivě zdařilá norská popkulturní pohádka o vlkodlacích. Se zajímavými herci s civilním hereckým projevem, se zádumčivou atmoškou a přitom vcelku akčním dějem, slušně krvavá a stoprocentně braková, ačkoliv se snaží o realistickou věrohodnost. Holka v hlavní roli sice ve skutečnosti není heterochromická, ale na rozdíl od většiny teenagerů v amerických filmech je určitě sympatická. Jenom tu její "dojemnou" hluchoněmou sestřičku si mohli tvůrci odpustit, ale to už je holt Netflix, že ano.

plakát

Útěk z pole (2022) 

Nevím co napsat jiného, než že se jedná o důkladnou vykrádačku The Cube, ovšem se slabším scénářem, se slabšími herci a herečkami a s mnohem slabší výpravou a vizuální působivostí celkově, protože děj se neodehrává v promakané krychli, nýbrž jen v kukuřičném poli. Ale jelikož mě film ničím konkrétním neštval ani se mi ničím neprotivil, ba naopak se mi dost líbila hlavní hérečka, do podprůměru ho nehodím, jako relaxačka na jedno použití je to dostačující materiál.

plakát

Severní moře v plamenech (2021) 

Nervydrásající katastroficko-ekologický thriller norské provenience, před jehož akčním nábojem a strhujícím dějem musí závistí zblednout i ty nejlepší díly těch nejlepších Dietlových československých televizních seriálů. Nastěhuje se Sofia ke Stianovi a bude dobrou náhradní matkou jeho synu Odinovi? A podaří se jí posléze při téměř pirátské sóloakci zachránit jejího milého vousatého plešáčka z útrob obří plošinné nohy? Nezahubí je poté uniklá hořící ropa na mořské hladině? Dokáže Sofia ve finále povolit ventil na pumpě čerpadla? A čí je to vina, že lidé bez ohledu na Matku Přírodu bezohledně provrtali mořské dno jako ementál? A co na to Gréta? To vše a ještě mnoho dalšího se jistě dozvíte, pokud vydržíte až do konce a neusnete.