Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (1 472)

Iron Man

Iron Man (2008)

Kontrolovaná exploze, reprezentující výbuch obloukového reaktoru, byla domluvena s patřičnými autoritami na 22:00, kdy se také uskutečnila. Výbuch byl ale natolik silný, že zničil osvětlení za 180 tisíc amerických dolarů, jež mělo simulovat záři vybuchujícího reaktoru. Nedaleko letící helikoptéra policie Los Angeles dokonce vyslala na místo strážníky, neboť došlo k obavám, že se stala katastrofa.

Iron Man

Iron Man (2008)

Aby se předešlo spojení teroristické skupiny Deseti prstenů (Ten Rings) s afghánskou populací, tak jejich primárním jazykem byla tvůrci filmu zvolena maďarština.

Iron Man

Iron Man (2008)

Na logu teroristické skupiny Deseti prstenů (Ten Rings) si můžeme všimnout znaků v prstenech. Designérka Dianne Chadwick, na popud scénografa J. Michaela Rivy, si s ním dala záležet. Teroristická skupina měla být od počátku spojována s Mandarinem, a tak měla adekvátně odkazovat na jeho původ k Čingischánovi. Chadwick se tak spojila s překladateli a kaligrafy, kteří ovládali tradiční mongolské písmo, jež se zavedlo během vlády Čingischána. Slova ve znacích odkazují na kmeny a klany mongolského a turkického původu.

Spider-Man

Spider-Man (2002)

Scéna, v níž Newyorčané brání Spider-Mana (Tobey Maguire) před Green Goblinem (Willem Dafoe) v originále se slovy: „If you mess with one of us, you mess with all of us,“ byla natočena až při dotáčkách. K těm došlo po teroristickém útoku 11. září a konferenci v Beverly Hills, kde se stanovilo 6 priorit, jak docílit jednotného přístupu k odpovědi na teroristický útok v médiích.

X-Men

X-Men (2000)

Michael Jackson loboval u produkčního týmu, aby ho obsadili do role profesora Charlese Xaviera. Při odpovědi producentky Lauren Shuler Donner, že „Profesor X je starý bílý chlap“, Jackson opáčil, že „může nosit makeup“. Do role byl namísto něj obsazen Patrick Stewart.

Fantastická čtyřka

Fantastická čtyřka (1994)

Avi Arad, v té době CEO Marvel Films, před uvedením filmu odkoupil práva na film a jeho distribuci. Snímek se tak nikdy nedostal do kin.

Fantastická čtyřka

Fantastická čtyřka (1994)

Po producentské stránce se o film staral již od roku 1983 Bernd Eichinger, který za filmová práva Marvelu zaplatil 250 tisíc amerických dolarů. Ten se léta snažil prodat film velkým studií, ale uspěl až u Rogera Cormana, jenž byl spojován s „béčkovými“ filmy a byl též nazýván jako jejich „král“. Bernd měl ve smlouvě klauzuli spojenou s postavami. Pokud by se film nedostal do produkce do konce roku 1992, přišel by o držení filmových práv postav z Fantastické čtyřky. Produkce začala jen pár dní před koncem roku, 28. prosince 1992.

Ant-Man a Wasp: Quantumania

Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023)

Tento film je 31. v pořadí MCU. Čistou náhodou přesně tolik příchutí zmrzliny má řetězec Baskin-Robbins, v němž Scott (Paul Rudd) pracoval ve filmu Ant-Man (2015).

Ant-Man a Wasp: Quantumania

Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023)

Na Scottově (Paul Rudd) plaketě nejlepšího zaměstnance století si můžeme všimnout jmenovky „Jack“. Ta odkazuje na Paulova syna Jacka.

Ant-Man a Wasp: Quantumania

Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023)

V potitulkové scéně vidíme variantu Kanga (Jonathan Majors), Victora Timelyho. V komiksech se přemístil na počátek 20. století z důvodu porážky Avengery, odkud mohl plánovat dobytí moderní doby. Založil město Timely ve Wisconsinu, kde se stal starostou a založil továrny Timely Industries. Později založil říši Chronopolis, která se stala křižovatkou mezi minulostí, přítomností a budoucností.

Iron Man 2

Iron Man 2 (2010)

Scarlett Johansson (Black Widow) několik dní po premiéře filmu obdržela od Marvel Studios zvláštní zásilku do svého domu. Doručení předcházelo urputné ujišťování, zda Scarlett bude skutečně doma. Když poté otevřela, aby balíček přebrala, byl jí předán se slovy: „Tady je vaše další mise.“ Mezi několika komiksy s Black Widow a detailní historií postavy se nacházela taška na oděv s logem S.H.I.E.L.D.u s poznámkou: „Uvidíme se na Vaší příští misi.“ V tašce byl její stealth kostým pro film Avengers (2012).

Iron Man 2

Iron Man 2 (2010)

Japonská zahrada pro závěrečnou bitvu byla vybudována v Sony Studios v Los Angeles.

Iron Man 2

Iron Man 2 (2010)

Během natáčení zemřel Mickeymu Rourkeovi (Ivan Vanko) pes Loki. Zármutek se tak snažil přetavit i do scén, zejména v úvodní části filmu, neboť ty se natáčely krátce po Lokiho skonu.

Reklama