Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (900)

plakát

Cobra Kai - Série 3 (2021) (série) 

Již třetí řada výtečného seriálu točící se kolem karate. A nová série začíná přesně tam, kde skončila ta minulá se všemi starými známými. Po hromadné školní rvačce, Miguel zůstává ležet v nemocnici a bojuje o život, zatímco jeho sensei Johny se jako obvykle utápí v alkoholu. Soupeř Miguela v bitce Robby mizí a nikdo neví, kde je a Daniel LaRusso se ho naopak snaží ze všech sil najít. Takový je dějový úvod třetí řady, který se ovšem postupně mění do očekávaného průběhu, kdy vidíme pokračující boj mezi dvěma znepřátelenými kluby karate a to Cobra Kai a Miyagi-Do. V tomto zápolení má zásadní vliv nový trenér Cobra Kai, tvrdý John Kreese. Je moc dobře, že tvůrci vrátili postavu Kresse, který je tím správným záporákem v seriálu. Na druhou stranu se také pohlédneme do jeho minulosti, zejména do války ve Vietnamu, kde zjistíme, že vždycky nebyl takovým drsňákem jako v současnosti. Mezitím také sledujeme problémy Danielovy firmy s automobily a jeho cestu do Japonska, kde se zase potkává s lidmi s minulosti. Celá tato část v zemi zacházejícího slunce se mi dost líbila, i když se v ní vlastně jen vzpomíná na minulé časy. Nezapomíná se ani na samotné karate a souboje, kterých sice není příliš moc, ale závěr řady vše vynahradí. Budu očekávat nadcházející řadu, ve které se můžeme těšit na nový turnaj All Valley Karate a další střet nenáviděných nepřátel.

plakát

Roztomilý člověk (1941) 

Klasická veselohra s Oldřichem Novým natočená za protektorátu. Je znát, že tvůrci filmu, v čele s režisérem Martinem Fričem, autorem slavných komedií, sázeli v těžké době na jednoduchý humor, který ovšem skvěle funguje i dnes. Postava povedeného Viktora Bláhy v podání výtečného Oldřicha Nového se jen tak nevidí. Ta když se objeví na pozvání novomanželů na jejich svatbě, nastane poprask. Jeho nevinné lži způsobí pozdvižení mezi všemi hosty a opravdová zábava může začít. Navíc, když se den po svatbě zčistajasna ukáže kamarádka nevěsty upovídaná Poldička, jenž hraje oslnivá hvězda Nataša Gollová, dodá svou výřečností snímku ještě větší grády. A to jsem ještě nezmínil další herecká esa, která ve filmu vystupují jako např. Ladislav Pešek, Theodor Pištěk, Ella Nollová, Jaroslav Marvan nebo František Filipovský. Velice vtipná a milá záležitost, která velice dobře pobaví.

plakát

Já, Tonya (2017) 

Povedený snímek vypovídající o bouřlivém životě talentované krasobruslařské hvězdě Tonya Harding. Film zachycuje, jak tvrdou výchovu od své matky, která ji již od jejích 4-let cepovala, aby byla nejlepší krasobruslařka na světě, tak později ukazuje v dospělosti jejich vzájemný složitý vztah. Rovněž se zaměřuje na divoké manželství s Jeffem, se kterým se později rozvedla. V první řadě, musím jednoznačně ocenit skvělý autentický výkon Margot Robbie, ze které energie přímo čiší a to jak na ledě, tak i mimo něj. Její vystoupení na ledové ploše jsou obdivuhodná, ačkoli některé prvky a scény jako např. trojitý axel jsou samozřejmě vytvořeny pomocí vizuálních efektů. Také neústupná matka v podání Allison Janney a manžel Jeff, jehož hraje Sebastian Stan, jsou ve svých rolích velmi přesvědčiví. Nejzajímavější část filmu je rozhodně rok 1994, kdy je napadena soupeřka Nancy Kerriganová, Tonya vyhrává mistrovství USA a následně se připravuje na blížící se olympiádu. Zvláště samotný útok a i to, jak se vším se vyrovnává samotná Tonya, patří k nejlepším momentům filmu. Ve výsledku mě ani moc nevadily docela časté výpovědi hlavních postav přímo do kamery, naopak relativně dobře zapadaly do filmu. Nevím, jak hodně odpovídá snímek skutečnosti, ale i kdyby jen z části, jedná se i přesto o podařený film o Tonya Harding, tak i o zákulisí krasobruslení.

plakát

Poslední skaut (1991) 

Čistý devadesátkový akčňák, jak má být. Ne tedy ledajaký, ale naprosto ohromující. Výbuchy a honičky aut, přestřelky a vraždy, mafiáni, zkorumpovaní politici a navíc dokonale hláškující Bruce Willis, který si krade prostor jen pro sebe. Sice mu pěkně asistuje Damon Wayans jako fotbalista Jimmy Dix, ale na cynického detektiva Joe Hallenbecka, bývalého tajného agenta, jenž ztvárňuje právě Willis prostě nestačí. Není už třeba nic dodávat, jen že film jsem si nadmíru užil.

plakát

Deníček moderního fotra (2021) 

Tak to úplně nevyšlo. Po zhlédnutí traileru jsem se i docela těšil na film, ale to co jsem dostal, mě vůbec nesedlo, naopak dost zklamalo. Jasně, že jsem neočekával komedii, u které bych se neustále válel smíchy, ale když se člověk za celou dobu pořádně ani nezasměje, tak je něco špatně. Nedalo se samozřejmě ani čekat, že by snímek přinesl trošku důmyslnější humor, ale opakovat několikrát už tak jednoduché fóry (např. močení malého dítka na otce), není nejlepší nápad. Navíc, když jsou zprostředkovány podbízivou hudbou a nevhodnou kamerou. Těšil jsem se, že hlavní představitelé, Jiří Mádl a Tereza Ramba, jsou zárukou dobré zábavy, jenže ani to příliš nedopadlo. Zatímco Ramba svoji úlohu matky, která ihned po šestinedělí opouští miminko a jde do práce, dobře zvládá, Mádl v roli otce na plný úvazek, jenž se doma stará o malé dítě, zrovna nezáří. Je to ale spíše dáno samotnou postavou než jinak oblíbeným a schopným hercem. Sledovat postavu otce Dominika, který je na začátku naprosté nemehlo a postupně se z něho stane až super táta, se mi nelíbilo. Chápu, že za celý rok péče o dítě by se asi každý rodič zdokonalil, ale i přesto zobrazení a vývoj postavy se mi zrovna nezamlouval. A také by filmu prospělo, kdyby byl o něco kratší, resp. se mi zdál příliš dlouhý a zbytečně natahovaný, ačkoli má jen 101 minut. Nelituju, že jsem na filmu byl v kině, jelikož to byl jinak hezky prožitý večer, ale snímek už asi nebudu chtít v budoucnu vidět znovu.

plakát

Přípitek (2020) 

Hezky nápaditý a vlastně i dost zábavný francouzský snímek. Již úvodní titulkové intro, resp. uvedení filmu v podání Benjamina Lavernhe v roli Adriena svědčí o tom, že Přípitek nebude úplně tak obyčejná komedie pro masy diváků. Pokud se vám už po tomto jeho krátkém vystoupení znelíbí, celý snímek asi potrpíte a budete litovat, že jste se na něj začali vůbec dívat, jelikož takových scén je nespočet a Adrien téměř nesleze z obrazu. To se mi však nestalo. Naopak. Docela jsem si celý film v kině užil. Nejen díky jeho různým fantastickým představám, které se týkají jednak možných verzí jeho proslovů na svatbě své sestry, jednak vzpomínek na přítelkyni Soniu, s nichž nyní prožívá pouze "pauzu"a jen stále čeká na odpověď zprávy a jednak jeho dalších románků a vztahů, ale i díky velmi hravé režii, která se nebojí různorodých věcí. A mimochodem Benjamin Lavernhe je ve své roli výborný. Za mně rozhodně povedený a originální kousek, který dokázal pobavit i rozesmát.

plakát

Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021) 

Skutečně, moc povedený film.  Přistupoval jsem ke snímku s mírným odstupem, což se vyplatilo. Patrik Hartl je opravdu borec. V podstatě sám si přenést na plátna kin svou úspěšnou literární prvotinu, která se díky velkému zájmu čtenářů dokonce dočkala mnoha dotisků, je obdivuhodné. A nejen nějak přenést, ale vytvořit z ní takový film je vynikající. Příběh filmu, jenž vypráví o čtyřech kamarádech středního věku, kteří si uvědomí, že nežijí podle svých mladistvých představ. A tak se rozhodnou něco s tím dělat. Originálně a bláznivě, pomocí různých výzev. A hned ta první nemá vůbec chybu. Jelikož jsem nečetl knihu, docela mě zarazila vážnost problémů, se kterými se hlavní hrdinové potýkají. Rozhodně se nejedná o komedii, jak je snímek prezentován, ale drama se vtipnými situacemi a momenty. Velkou měrou na kvalitě filmu má samozřejmě obsazení, které je prvotřídní. Nejen ústřední čtveřice herců (Čermák, Pechlát, Hofmann a Švehlík), jenž je výborná, ale také spoustu jejich známých a populárních kolegů v malých až malinkatých rolí. Kromě jednoho překvapivého zvratu v závěru snímku, se dají jiné věci docela hezky předpokládat, i přesto se jedná o dobře vedený příběh, který rozhodně nenudí. Za mě nepochybně velmi vydařený český film, který si rád zopakuji.

plakát

Pohádky pro Emu (2016) 

Příjemný český film, který se převážně odehrává v zimním čase, ale osvěží i v létě. Ondřej Vetchý hraje úspěšného muže pana Millera, který pracuje na imigračním oddělení v Londýně a kontroluje, zda si Češi nechtějí brát své anglické protějšky jen kvůli získání britského občanství. Když přijme hovor z Prahy, je mu řečeno do telefonu, že byl matkou, která měla vážnou nehodu, označen jako otec dítěte a musí si přijet vyzvednout dítě, jinak skončí v dětském domově. Po šokující zprávě a počátečním odmítnutí, se poté rozhodne vzít si téměř devítiletou holčičku Emmu k sobě do opatrovnictví, jelikož její maminka na následky nehody umírá. Jenže k tomu, aby dostal dítě do péče, potřebuje žít v Čechách a být oženěný. A tak začíná nejen seznamování s Emmou, ale zároveň začíná hledání ženy, která by se alespoň na oko stala jeho manželkou a matkou Emmy. Do této hry, stát se fingovanou paní Millerovou, se záhy připojuje recepční hotelu Marie v podání Anny Geisllerové. Film se zaměřuje především na vybrání vhodné partnerky, resp. na přípravu, jenž musí všichni tři vynaložit, aby obstáli před sociálními pracovníky, kteří musí uvěřit jejich verzi příběhu. Je docela vtipné sledovat celé jejich vystupování a trénování, kdy pan Miller využívá své zkušenosti nabyté ze svého zaměstnaní. Milostná linka mezi Vetchým a Geisllerovou dobře funguje, rovněž jejich kamarádi Marek Taclík, Anna Polívková nebo přítel Marie, kterého hraje Jiří Dvořák, k tomu svým dílem přispívají.

plakát

I dva jsou rodina (2016) 

Moc hezký a příjemný snímek. V hlavní roli s Omarem Sy. Ten hraje muže, který ještě pořádně nedospěl. Sice má práci a to v přímořském francouzském letovisku jako průvodce, kapitán výletního člunu a obsluha místního baru, která musí obstarávat zábavu, ale neustále vytáčí svojí šéfovou, svým nezodpovědným chováním a té již pomalu dochází trpělivost. Když se jednoho divokého rána objeví před jeho člunem téměř neznámá žena s dítětem v ruce, která tvrdí, že je otcem, předá mu jej a odejde, najednou se mu naprosto změní život. V dobrém úmyslu letí do Londýna, aby navrátil dítě matce, jenže narazí, jelikož matka není nikde k zastižení. Proto mu nezbývá nic jiného, než se začat starat o dítě sám. A to je zvláště zábava. Dívat se na muže, který je uvnitř stále ještě dítě, jak vychovává tříměsíční holčičku až do téměř 9 roku, je velmi úsměvné a komické. Navíc se živí jako filmový kaskadér, kde teprve není nouze o vtipné situace. A co teprve celý jejich byt, který by jakoby vypadl z natáčecího studia, hodně dětí by si takový dům a pokoj asi přálo. Vše jde jako po másle až do okamžiku, kdy ztracená matka z ničeho nic napíše zprávu o tom, že přijede a chce vidět svou dceru. Po tomto okamžiku se docela změní ráz celého filmu, ale není to vůbec na škodu, naopak film dostane nový atraktivní impuls a v závěru cílí hodně na emoce. Vynikající Omar Sy, jenž ztvárňuje otce, je neuvěřitelný a jen potvrzuje, že mu podobné role prostě sedí. Otcovství v laskavé, hravé a humorné formě, jakou si můžete jen přát.

plakát

Velké vítězství (1992) 

Skvělé nahlédnutí do ženské baseballové ligy, během 40. let minulého století. Příběh pozorujeme především očima sester Hinsonových, které jsou amatérskými hráčky baseballu. Starší Dottie, která je talentovanější, si vyhlídne lovec talentů s nabídkou profesionální soutěže, ona však odmítá. Po přesvědčení své mladší sestry Kit souhlasí a obě dvě se vydávají do Chicaga do tréninkového centra, kde si musí vybojovat postup do konkrétního profesionálního týmu. To se jim samozřejmě podaří a ony nastupují do klubu Rockfordských Broskví. Velmi netradiční téma, které je zpracováno po všech stránkách. Přibližuje nám samotný sport, včetně tréninků a zápasů, ale i dění mimo hřiště. Mladé ženy a dívky se musejí třeba naučit správnému chování, aby se z nich staly opravdové dámy. Sledujeme rovněž situace uvnitř týmu, kde hlavním motivem je konflikt mezi sestrami, který se pomalu vyostřuje. V hlavních rolích hráček se objeví třeba Geena Davis a Lori Petty jako Dottie a Kit Hinsonové, Madonna, jenž hraje Mae Mordabito nebo Megan Cavanagh jako nepříliš hezká, ale zato šikovná Marla Hooch. V roli trenéra se nám představí nejznámější herec z celého obsazení a to Tom Hanks. Je zajímavé ho vidět v takové to roli, kdy hraje velmi přesvědčivě neurvalého a stále opilého kouče, který nechce trénovat ženský tým, avšak postupně si najdu cestu ke svým svěřenkyním a začne je doopravdy trénovat. Baseball příliš nemusím, ale v takovém podání klidně může být.