Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (1 216)

plakát

Smrt darebáka (1977) 

Tenhle film komunisti milovali (nedivím se) a tak ho poměrně často ve své televizi reprízovali. A já jako mladý chlapec vždycky obdivoval Alaina Delona v tom parkeru, jak je hezky nad věcí a Ornellu Mutti, jak je neskonale krásná. A tak tomu i zůstalo, při posledním zhlédnutí jsem se nad tímhle politickým noir thrillerem rozplýval blahem a žasl, jako moc aktuální stále je. Skvěle zahráno i natočeno s parádní Sardeho hudbou.

plakát

Blbec k večeři (1998) 

Ruku na srdce, kdo z nás, se někdy nepoškleboval lidem mdlého rozumu a netahal je trochu za nohu a královsky se bavil, protože jim nedocházelo, co se právě v té chvíli děje? Právě na tom je založený tenhle film, které s sebou nese i trochu toho karmického prozření, ovšem ne moc ... Jacques Villeret je můj oblíbený herec a jeho ufon ze Zelňačky je geniální kreace, ale zde ho snad svým blbcem ještě o dost předčil. Skvělá konverzační komedie ...

plakát

Fargo (1996) 

Fargo staví na podivně poťouchlé atmosféře tvořené existenciálně piruetními dialogy vedenými ne zrovna stereotypizovanými postavami, špetkou poctivého násilí a hromadami sněhu. A jako takové je nadmíru zábavné ... Nedivím se, že o tom, co se tenkrát stalo, nikdo moc mluvit nechce.

plakát

Jasné nebezpečí (1994) 

Jeden známý v devadesátkách Jasné nebezpečí vychvaloval jako jeden z nejlepších filmů, co zná, a já nechápal proč. Vždyť je to hrozná nuda, kde se dost mele na hubu a málo střílí a kope. Až po nějaké době mě ten mix politického thrilleru a akčního filmu začal bavit a nyní na něj nedám dopustit. Obě linky - politická i akční - jsou totiž super. Na jedné straně sniper a William Dafoe, na druhé krapet neobratný Harrison Ford a pletky americké administrativy s překračováním své pravomoci. Člověk jen musí přistoupit na to, že je to crossover - na politický thriller málo politické, na akční film zase moc ukecané. V své kombinaci těchto dvou stylů, ale geniální ...

plakát

Muž se zaječíma ušima (2020) 

Skvělý surreálně cynický film o krizi identity i tvůrčích schopností. Film stojí a padá s Krobotovým minimalistickým herectvím, ve spojení s Oldřichem Kaiserem válcují značnou část "tuzemské" tvorby. Už dlouho jsem se takhle nebavil ...

plakát

Monty Pythonův smysl života (1983) 

Monty Pythonova jízda po smyslech života, pitvajícící se v niternosti lidského bytí s nihilismem sobě vlastním. Film nemá na první pohled souvislý děj, tmelí jej však snaha zachytit různé pohledy na to, čím lidé dokáží žít, z čehož si nepokrytě utahuje. Schytává to snad vše, co vás dokáže napadnout, vírou a náboženství počínaje, mamonem a kapitalismem konče, vše opepřené paradoxem a značnou dávkou nekorektnosti ... A navíc je to strašná sranda. Je libo ještě mátovou placičku?

plakát

Volha (2023) (seriál) 

Třesu šéfe, třesu ... tohle se opravdu povedlo. Film o kurvách akcentovaných totalitním systémem a jejich snaze v tom nějak kličkovat. Jsou zde zachyceny snad všechny možné strategie, které lidi volili a nabízí se otázka, zda nevolí dodnes, byť v menší intenzitě a s větší možností volby. Volha je zkrátka syrový a surový seriál, který se nebere servítky o lidech jako takových a klade před nás otázky až existenciální. Velkým plusem je, že je to celé natočeno zdánlivě lehkým stylem, kde nechybí základní atributy udržení pozornosti: sex, prachy, násilí a humor. Ten mix odlehčeného stylu a vážných témat se opravdu povedl a dělá u tohoto seriálu neskutečnou pecku, navíc řemeslně po všech stránkách perfektně zmáknutou.

plakát

Batman (2022) 

Nejtemnější Temný rytíř všech dob. To depresivní a veskrze ponuré naladění se fakt povedlo. Batmana mám z komiksových superhrdinů nejraději a měl jsem trochu strach, zda po Burtonovi a Nolanovi lze filmy o netopejřím milionářským synkovi ještě někam posunout, ale jsem příjemně překvapen, že to jde. Moderní pojetí legendy se nemaže s nějakým přílišným vysvětlováním Batmanova světa, ale soustředí se spíš na jeho motivace a temnější atributy příběhu s výrazným detektivním laděním. To je velké plus a vedle té celkově úpadkové atmosféry, je to hodně sympatický přístup. Slušné vyvážení akce a batmanovské mytologie, obé navíc ve svižném a fresh podání. Potěšil i hudební motiv od Nirvany ... a p.s.: Colina Farrella jsem normálně nepoznal.

plakát

Adelheid (1969) 

Sudety 1945, Körner a Vláčil ... stačí? Dobrá, přihodím ještě Čepek, Vostrčil a Černá. A nyní již máte dostatek indicií, abyste pochopili, že toto je jeden z nejlepších tuzemských filmů všech dob.

plakát

Pluk mizerů (2022) (seriál) 

Vznik SAS vyprávěný bandou pankáčů na amfetaminu. Chvíli jsem si na mix punku a dixielandu musel zvykat, ale pak jsem mu přišel na chuť. Ono je to nakonec dost originální a vskutku geniální nápad, protože skvěle vystihuje nastavení členů této speciální jednotky britské armády a jejich veskrze odmítavý postoj k autoritám i konvencím. Paddy Mayne a David Stirling vystiženi fakt přesně, stejně jako vztah mezi nimi. Velké plus i za autentickou výstroj a výzbroj i za zmínku o LRDG. Těším se na další sérii.