Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (3 822)

plakát

Absolvent (1967) 

And here's to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know (Wo wo wo). God bless you, please, Mrs. Robinson, Heaven holds a place for those who pray (Hey hey hey, hey hey hey). Absolvent je další ze snímků, které řadím mezi úžasné oddechovky. Dustin Hoffman hraje jako vždy geniálně, byť jeho postava mi tu ne vždy byla sympatická...Chování, které tu předvádí, ovšem patří ke ztřeštěnému mládí, které nezná hranic a nezastaví se před ničím, kouká-li z toho prospěch a splnění si svého cíle. Hello darkness, my old friend, I've come to talk with you again, Because a vision softly creeping, Left it's seeds while I was sleeping, And the vision that was planted in my brain Still remains Within the sound of silence. Hodnotím plným počtem hvězdiček. 2* dávám za děj, zpracování a nápad, další 2 patří výkonu Dustina Hoffmana a poslední je za fenomenální soundtrack z dílny mých oblíbenců Paula Simona a Arta Garfunkela. Are you goin' to Scarborough Fair? Parsley, sage, rosemary, and thyme. Remember me to one who lives there, she once was a true love of mine.

plakát

Absurdistán (2006) 

Vskutku dovedeno ad absurdum. Člověk ani neví, zda se tomu smát nebo se děsit představou, že k podobné situaci tak trochu směřujeme..

plakát

A co teď? (2011) 

Zdařilá atmosféra, ale prvky komediálního žánru mi tedy poněkud unikly. A jako drama spíše průměr.

plakát

Adéla ještě nevečeřela (1978) 

Klasika, kterou zná asi každý Čech. Nutno podotknout, že jsem ji viděl naposledy ve svých možná 7, 8 letech a potom až nyní, tedy cca 22 let poté. Příběh filmu je skvělý, zpracování rovněž zaujme, hudba parádně dokresluje scény a herecké výkony jsou samy o sobě brilantní.

plakát

Adelheid (1969) 

Pro mě rozhodně nejlepší Vláčilův snímek, který jsem zatím viděl! (Pravda, zatím to byly jen 3 filmy.) Údolí včel bylo skvělé a zařadil bych je hned za Adelheid. Markéta Lazarová měla také velkou sílu a atmosféru, ovšem něco jí chybělo či naopak přebývalo. Adelheid má úžasnou a sugestivní náladu, Vláčilův typický rukopis tu nechybí, aranžmá scén je dokonalé a herecký výkon Petra Čepka a Emmy Černé opravdu potěší. Při vypočítávání kladů však musím zmínit i vynikající hudbu Zdeňka Lišky, který patří mezi nejlepší české (československé) skladatele filmové hudby a kdyby se narodil v Americe, jistě by patřil do světové elity. Hodně zvažuji, zda nedát plný počet hvězdiček..pravděpodobně si Adelheid pustím v budoucnu ještě jednou a mé hodnocení se buď potvrdí nebo vyvrátí..prozatím veliké 4*.

plakát

Adios Django (1966) 

Nemohu dát vyšší hodnocení, jelikož způsob, kterým je tento western líčen, nemám rád. Spaghetti westerny jsou sice fajn, ovšem pokud jde o ryze italskou (popř. též italsko-španělskou) produkci, tak v sobě nesou něco, co mi není dvakrát sympatické (x Hodný, zlý a ošklivý; Tenkrát na západě). Možná byla z moji strany chyba, že jsem před tímto filmem viděl Maršála Johna Waynea, který je zpracováním (pravda-je to klasický western, nikoli spaghetti, ovšem o to nejde), kvalitou i příběhem někde jinde. Abych ale Adios Django (při pohledu na originální název nechápu, kde se vzal tento) jen nekritizoval, tak musím vyzdvihnout hudbu, Franca Nera a nakonec i nevšední děj, resp. ono velké překvapení, které oba bratry čeká. Samotný závěr jsem takto nepředvídal, tudíž 3* jsou sice maximum, které mohu dát, ovšem mají svůj stálý lesk.

plakát

Africká Královna (1951) 

Příjemný dobrodružný film, v němž dominuje vedle krásné africké přírody Humphrey Bogart a Katharine Hepburn. Komediální role Bogartovi docela sedla, ale víc se mi líbí v typických noir filmech.

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

Agent poprvé. Celkem zajímavá podívaná, 4* už by bylo myslím moc. Člověk musí porovnávat s jinými filmy (akčními) a mnohé jsou proti tomuto jako nebe a dudy... Doplnění komentáře: (říjen 08) V době sledování tohoto snímku jsem netušil, že existují nějaká další pokračování (která jsem bohužel zatím neviděl), takže věřím, že po zhlédnutí dalších příběhů Bournea, přidám i tu 4. hvězdičku! Doplnění komentáře: (listopad 09) Rozhodl jsem se, že se konečně pustím do celé bourneovské trilogie, takže jsem začal, jak jinak, hezky od začátku, tzn. tímto snímkem. Hned u prvních scén jsem nechápal, jak jsem mohl po prvním zhlédnutí tento akční thriller tolik kritizovat. Byl jsem naprosto unešen strhujícími scénami, svižným tempem, vynikajícím námětem, dokonalou hudbou, perfektně hrajícími herci atd., takže mi nezbývá, než přihodit hvězdičky... Ačkoliv má tento díl série nejnižší hodnocení, byl pro mě asi tím nejlepším. Zbývající dva příběhy Bourna jsou jen o vlásek slabší. 5* - parádní podívaná, kterou si mile rád někdy zopakuji. => Někdy je dobré nedávat na první dojem a nebránit se reprízy! Taková drobnůstka: Když Jason utíká z ambasády, tak se dostává na požární schodiště (resp. plošinu), kde zjišťuje, že žebřík není celý. Spustí se tedy na římsu a "přilepí" ke zdi. Zajímavé je, že když jeho pronásledovatelé vrazí na onu plošinu, je na ní netknutý sníh. Při pohybu Bournea by ale musel být nějakým způsobem porušený. Profláknutý nedostatek: Ve scéně, v níž sedí Jason Bourne na lavičce v parku a o chvíli později se postará o dva policisty, jsme (dle filmu) ve Švýcarsku. Jak je ale možné, že v pozadí je vidět Národní divadlo? :) A mimochodem - v Curychu jezdí tolik škodovek a Favoritů? :)

plakát

Agnus dei (2016) 

Solidní francouzsko-polské drama, které zaujme nejen prostředím, v němž se odehrává, ale také příběhem a jeho celkovým zpracováním. Nouze není o napětí i zdařilé herecké výkony, tudíž hodnotím pěknými čtyřmi hvězdami.

plakát

Agora (2009) 

Při sledování tohoto snímku si říkáme, jak jsou ti lidé strašné plemeno, co si vzájemně dokáží udělat. Klademe si otázky, jak mohli být tak zaslepení a vraždit se skrz jiné vyznání víry. Agora vypráví příběh ze 4. století po Kristu a my žijeme v 21. století a přesto jsme se nezměnili. Dále se vraždí pod záštitou náboženství, pácháme zvěrstva ve jménu boha a omlouváme tím své činy. Víra v něco je neškodná a možná i užitečná věc, ovšem ve většině lidských pojetí se zvrhne do podob, které důvěrně známe z historie. Je až nepochopitelné, jak rychle se křesťanům podařila zlomit dlouholetá pohanská tradice. Film Agora je velmi zdařilý příběh, dobře natočený a poměrně působivý.