Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Rodinný
  • Sci-Fi
  • Akční

Zajímavosti k filmům (13)

Kdo chce zabít Jessii?

Kdo chce zabít Jessii? (1966)

Když si pustíme pozpátku dotaz brazilského profesora Alfonza během sympózia, zjistíme, že říká česky: „Prosím jen stručný technický dotaz, paní kolegyně. Můžete mi říct, kam se vlastně poděly...?“

Expres foto

Expres foto (2002)

Režisér Mark Romanek si pro film bral inspiraci z různých starších filmů o osamělých mužích, jmenovitě např. Taxikář (1976).

Expres foto

Expres foto (2002)

Ve sci-fi v TV, které Sy (Robin Williams) večer sleduje, postava pronáší výzvu jiné planetě, aby její obyvatelé žili v míru a přestali válčit, jinak přijdou do záhuby. Jedna z blahopřejných fotografií Yorkinsových na Syově stolku také nese výzvu „Žijte v míru“.

Expres foto

Expres foto (2002)

Úryvek ze seriálu Simpsonovi (od r. 1989), konkrétně z epizody Mys hrůzy (1993), který Sy (Robin Williams) večer sleduje v TV, kde Bart dostane výhružný dopis a jeho otec Homer se k tomu staví apaticky, může odkazovat na Syovo vlastní traumatické dětství plné šikany, ponižování, vyhrožování a odmítnutí jak ze strany okolí, tak ze strany jeho vlastního otce.

Expres foto

Expres foto (2002)

Hlavní hrdina Seymour Parrish (Robin Williams) má příjmení s podobnou výslovností jako perish – záhuba, zkáza. Může souviset s jeho vlastním bezútěšným osudem případně s „rozsudkem“, který vykoná na panu Yorkinovi.

Expres foto

Expres foto (2002)

Jména postav a věcí ve filmu odkazují na jména známých fotografů – Syův asistent ve fotolabu, Yoshi Araki (pojmenován podle Nobujošim Arakim), detektiv Van Der Zee (James Van Der Zee), detektiv Outerbridge (Paul Outerbridge), Maya Burson (Nancy Burson), zákazníci Savmartu paní von Unwerth (Ellen von Unwerth) a pan Siskind (Aaron Siskind). Hotel Edgerton, kde se odehrává konec filmu, je pojmenován po fotografovi Haroldu Eugenu Edgertonovi.

Pošli to dál

Pošli to dál (2000)

Ve scéně, kde Mr. Thornsen (Gary Werntz) daruje Chrisi Chandlerovi svůj jaguár, Chris (Jay Mohr) zavtipkuje, jestli náhodou nechce, aby za to zabil jeho manželku. Mr. Thornsen odvětí, že to by bylo lákavé. Jde o takový interní vtip, neboť civilní manželkou představitele Mr. Thornsena je režisérka filmu Mimi Leder.

Pošli to dál

Pošli to dál (2000)

Většina exteriérů byla natáčena v Las Vegas a okolí. Interiéry domu McKinneyových se ovšem natáčely v Los Angeleských studiích. V Los Angeles se také natáčela noční scéna setkání novináře Chrise Chandlera (Jay Mohr) s matkou Arlene McKinney.

Pošli to dál

Pošli to dál (2000)

Dům McKinneyových byl postaven na okraji Las Vegas speciálně pro účely natáčení. Dům stále stojí, ale prošel výraznou přestavbou.

Pošli to dál

Pošli to dál (2000)

Natáčelo se na filmový materiál Fuji pro jeho barevné podání, které se režisérce nejvíce zamlouvalo.

Pošli to dál

Pošli to dál (2000)

Kevin Spacey musel každý den před natáčením strávit v maskérně 3 hodiny. Před natáčením postelové scény, kde je pohled na jeho popálenou hruď, trvala maskovací procedura dokonce 7 hodin.

Muži v černém

Muži v černém (1997)

Ústřední filmová skladba „Men in Black“ Willa Smithe má předlohu v písni „Forget Me Nots“ z roku 1982 od zpěvačky Patrice Rushen.

Kam doskáče ranní ptáče

Kam doskáče ranní ptáče (1987)

Když přibližně ve 45. minutě "originální" Pavel Musil (Pavel Diviš) sleduje televizi, zatímco jeho dvojníci uklízejí, na obrazovce běží český kriminální film Muž na drátě (1985), konkrétně scéna, kdy Jarda (Boris Rösner) v šatně z legrace přiloží Evženovi (Jiří Bartoška) k zádům maketu revolveru a řekne mu: "Ruce za hlavu," což Evžena velmi vyděsí.

Reklama