Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (1 778)

plakát

Bratři Sunovi (2024) (seriál) 

Čtvrtá hvězdička je za to, že ve své jediné akční scéně zlikviduje M. Yeohová postavu, která mě v celém seriálu iritovala ze všech nejvíc. A ne, žádné pokračování opravdu není potřeba, námět je osmi díly vydojený až až.

plakát

Vládcové nebes (2024) (seriál) 

Je skvělé, že po Bratrstvu neohrožených a Pacifiku vznikl vysokorozpočtový seriál vzdávající hold také posádkám bombardovacích letounů. Ať jsou hrdinové vyprávění ve vzduchu, nebo uzemněni v zajateckém táboře, jedná se se o napínavou a vtahující podívanou. Ta navíc disponuje majestátním ústředním hudebním tématem B. Neelyho a natolik zdařile sestříhanou úvodní titulkovou sekvencí, že mi pokaždé šel mráz po zádech, a když to přeženu, tak jenom ta by stačila na maximální hodnocení.

plakát

31. Český lev - Ceny České filmové a televizní akademie za rok 2023 (2024) (pořad) 

Mezi dvojkou a trojkou, ale nakonec za tři, protože ačkoli Ebena nepovažuji za vzor noblesy a duchaplného humoru, byl až na dva tři přešlapy snesitelný. Za excesy některých předávajících a oceněných umělců tvůrci přenosu nemůžou. Stejně tak nezodpovídají za rozhodnutí Akademie. K těm, která mi vadí, patří čím dál větší míchání televizních seriálů do celovečerní tvorby určené pro kina. O. Hes nebo K. Roden mohli být právem otrávení, když jim cenu "vyfoukl" K. Hádek. Příště tedy pobere všechny ceny vynikající minisérie Metoda Markovič? K těm rozhodnutím, kterým tleskám vestoje, patří to, že s prázdnou odešli dva současní nejpřeceňovanější scenáristé (Epstein a Šifra), potažmo pak celý projekt režiséra Chlupáčka. VŠ diplomy se v této zemi dají koupit na každém rohu, ale prestižní filmová cena snad ještě pořád ne.

plakát

Bojovník - Série 3 (2023) (série) 

Když už jsem se smířil s tím, že můj oblíbený seriál "pro primitivy" skončí druhou řadou, přišlo nečekaně pokračování a s ním další nálož intrikaření a akčních scén, z nichž mnohé jsou sice efektním, leč zoufale samoúčelným fanservisem. Třeba ta westernová přestřelka s Němci jako vystřižená z Divoké bandy, ta tomu nasadila korunu. Stačilo, holky a kluci, o žádná zázračná zmrtvýchvstání v případné další řadě už nestojím.

plakát

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023) 

Zábavná fantasy, jejíž jednotlivosti byly už mnohokrát k vidění jinde (vzpomeňme třeba na výslech mrtvoly v Hellboyovi), ale tady je drží pohromadě překvapivě dobrý scénář (s partou chybujících loserů se lze snadno identifikovat), zručná režie a skvělý casting, kdy herci dokážou dokonale prodat každou hlášku. Zmínit musím i adekvátně otitulkovanou jadrnou mluvu. Nepamatuju se, kdy jsem se v kině naposled smál nahlas.

plakát

Expend4bles: Postr4datelní (2023) 

Jak už jsem napsal, tenhle koncept s partou zestárlých akčních hrdinů se dal vydojit jen jednou. Obě pokračování u mě balancovaly mezi dvěma a třemi hvězdičkami, ale nakonec jsem se rozhodl být milosrdný. Tohle už mě opravdu nebavilo ani trochu. Některých zbědovaných herců je člověku lidsky líto (Lundgren), na některé se nedá koukat (Stallone to pochopil, Couture bohužel ne), další se nedají poslouchat (Scipio), po trikové stránce je to hrozné, takže jedna za Megan, druhá za Levy Tran a půlka za to, že Expend4bles zase jednou umožnili spoustě Bulharů vydělat nějaké peníze.

plakát

Flash (2023) 

"To absolutně nedává smysl," řekne v závěru novinář po prohlášení titulní postavy a má naprostou pravdu. Ale téhle komiksové hovadině nelze upřít zábavnost a po dlouhé a nepříliš produktivní pracovní poradě jsem asi něco podobného na vyčištění hlavy potřeboval. Nad marvelovkami jsem zlomil hůl a ani restart DCU mě až tak nezajímá, tohle slepé střevo jsem si ovšem v kině užil právě s vědomím, že už nebude mít žádné pokračování.

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Když jsem v roce 1985 poprvé viděl v místním kině Dobyvatele ztracené archy, bylo mi 12. Nejlepší věk. Za pár dnů mi bude 50, a ačkoli jsem viděl spoustu filmů, Indiana Jones zůstane jedním z mých nejoblíbenějších hrdinů. Přesto mi nikdo nevymluví, že na symbolický závěr Poslední křížové výpravy se už nemělo navazovat. A když už ano, tak úvodních dvacet minut Nástroje osudu jsem chtěl vidět v devadesátých letech se skutečným Fordem na skutečném vlaku.

plakát

Iveta - Série 2 (2023) (série) 

Kvalitativní skok se nekonal. Herecky dosáhla druhá řada svého vrcholu ve druhé epizodě, na jejímž začátku (stejně jako na celé Šumavě) kraloval Oskar Hes. Vzhledem k tomu, že co do délky většiny scén šlo opět o testování divácké snesitelnosti a že tvůrci neměli kuráž na to ukázat titulní postavu nahou ("Říkal, že když na sobě nebudu nic mít, nikdo mě nezaměří.") či schovanou pod stolem v alobalu ("Tvrdil, že tak narušíme monitorovací systém. I z vesmíru."), s tímto seriálem jsem skončil. Linie s vojákem z předchozí řady vyšuměla krátkým společným setkáním? Nebo je to snad Rychtář/Macura?

plakát

Jagna (2023) 

Něco jako Rok na vsi říznutý Tornatoreho Malénou, kdyby ji napsali bratři Mrštíkové (Maryša) nebo Alois Jirásek (Vojnarka). Zvolený vizuál dodává silnému příběhu působivou atmosféru. Vedle krásné Kamily Urzedowské v titulní roli potěšil také veterán Miroslaw Baka.