Reklama

Reklama

31. Český lev - Ceny České filmové a televizní akademie za rok 2023

(pořad)
Zábavný
Česko, 2024, 130 min

Režie:

Michael Čech

Scénář:

Petr Koubek, Marek Eben

Účinkují:

Marek Eben (moderátor), Jan P. Muchow, Jenovéfa Boková, Marek Doubrava, Václav Havelka, Milena Steinmasslová, Karolína Lea Nováková, Denisa Barešová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen z Dvořákovy síně pražského Rudolfina... Český lev vstupuje do své další desítky. 31. ročník slavnostního předávání výročních cen České filmové a televizní akademie představí výběr kvalitních filmů známých i z televizní obrazovky. Šanci na zisk skleněné trofeje mají v 19 statutárních kategoriích tvůrci 26 snímků s premiérovým uvedením v roce 2023. Divácky atraktivním večerem provede milý a elegantní moderátor Marek Eben spolu s plejádou předávajících hvězd. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Mezi dvojkou a trojkou, ale nakonec za tři, protože ačkoli Ebena nepovažuji za vzor noblesy a duchaplného humoru, byl až na dva tři přešlapy snesitelný. Za excesy některých předávajících a oceněných umělců tvůrci přenosu nemůžou. Stejně tak nezodpovídají za rozhodnutí Akademie. K těm, která mi vadí, patří čím dál větší míchání televizních seriálů do celovečerní tvorby určené pro kina. O. Hes nebo K. Roden mohli být právem otrávení, když jim cenu "vyfoukl" K. Hádek. Příště tedy pobere všechny ceny vynikající minisérie Metoda Markovič? K těm rozhodnutím, kterým tleskám vestoje, patří to, že s prázdnou odešli dva současní nejpřeceňovanější scenáristé (Epstein a Šifra), potažmo pak celý projekt režiséra Chlupáčka. VŠ diplomy se v této zemi dají koupit na každém rohu, ale prestižní filmová cena snad ještě pořád ne. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Mám jenom pár poznámek k celému večeru. Filmové zahájení předávání cen s panem Ebenem jako detektivem hledajícím sošku lva se mi moc líbilo. Nápad s kouřem u pultíku, který měl naznačit, že děkování je dlouhé, mi přišel vtipný. A dle mého názoru určitá daná pravidla mají dodržovat všichni s ohledem na další tvůrce. O nic jiného nejde. Průběh byl jinak standardní, někdy více někdy méně vtipný či k zamyšlení. Velkou radost mi udělalo několik ocenění pro Bod obnovy. A potom ještě jedno nepochopení, jak je možné, že film, který nedostal v průběhu večera žádné ocenění, se mohl stát nejlepším filmem roku? Divné.....spontánní radost z hlavní ceny měl snad jen producent filmu Bratři. Ostatní tvůrci tohoto snímku mi nepřišli zrovna nadšeni vzhledem k průběhu slavnostního večera. No a na závěr posílám velkou gratulaci panu Smutnému! ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Předávání Českých lvů bylo vždycky bizarním zážitkem. Nikdy se nestalo, aby večer proběhl jako důstojná ceremonie hodná svého významu. Nikdy to nebylo bez problémů, nikdy to nebyla čistá práce, vždycky se objevil nějaký problém. Ať už byl styl celého večera záměrně takový nebo jiný, nikdy to nebyl kladný zážitek, solidní zábava. Přesto je to vždycky sledovaná událost, svátek českého filmu (a televize). Hlavní chyba z minulých let byla sice už přehodnocena a byl odstraněn Plyšový lev, přesto průběžně vyvstávají problémy nové. Letos jako nejvýraznější disproporce vyniklo klání mezi filmovou a televizní tvorbou. A samozřejmě jedna kauza zastínila ostatní. Nedokončený proslov Darii Kashcheevy. Tato zdánlivá profesionálka, cenami ověnčená absolventka FAMU, se rozhodla, že přečte svoji řeč z mobilu. Což se nepovedlo, bylo to primárně selhání z její strany, nepochopila, že nesoutěží v žádné z hlavních kategorií a opravdu má přidělenu jen tu jednu minutu. Nevím, kde se stala chyba, jestli ztratila víru ve svou znalost češtiny, kterou má na velmi dobré úrovni (což prokázala už před lety při propagaci svého prvního filmu) a proč se těch pár vět nenaučila přednést spatra. Chtěla upozornit na podmínky práce kreativních rodičů, kterým by dle jejího názoru zřejmě prospělo zařazení dětských skupin podle skandinávského vzoru. Potud je to myšlenka v základu dobrá. Nelze se ale divit problematickému vyznění, pokud se o něj chce zasadit koktající a přetékající ze svého slotu. Jakožto bývalá cizinka, která se etablovala a dnes už reprezentuje český film a jako taková je široce respektovaná, má všechny páky na to, prosadit změny ve svém oboru, aniž by musela své přání na změnu takto devalvovat. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Docela fajn předávání. Až na tu slečnu Darju - ten proslov čtený z mobilu si mohla odpustit, úplně to tam nepatřilo. Ale daleko horší bylo to okřiknutí a utnutí režisérem nebo nevim kdo to tam tak hnusně vyštěkl. Měli poslat moderátora aby jí nějak přerušil, ale tohle bylo hodně velké fopa... Moc jsem přál lva Regině Rázlové, ale Simona Peková byla tak šťastná a bezprostřední, že jí ho prostě nelze nepřát. A nějak moc nechápu míchání seriálů s filmama. Je jasný že např. vedlejší herec má v seriálu daleko víc prostoru než ten ve filmu. Celkově se na to ale dívalo dobře. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tak zase po roce další předávání Českého lva, které tentokrát proběhlo opravdu důstojně a téměř bez žádných kontrovérzních volovinek, ze kterých by mohl žít internet ani mé vlastní prožívání (jako byl loni Martin Zbrožek se svou fenkou Mimie!!). Až na přerušený projev a rejpavé zmínky Zavadila k manželství pro všechny to bylo fakt usazený a v pohodě. Úvodní video zase super. Jinak  nic zvláštního. Marek Eben byl standardní, tím se tak nějak nic nezkazí. Ještě teda si zde opět po Krausovi a Cenách české filmové kritiky odbyla svůj další teatrální výstup Simona Peková. Zase byla sranda, a jak jsem její výkon Přišla v noci původně obdivoval, tak začínám být opravdu na pochybách, jak moc to vůbec musela hrát.:D Každopádně ji cenu přeju a přeju ji i Jeřábkovi, protože bych do něj takovej výkon vůbec neřekl a on pro mně z velký části udělal Volhu. Ale vlastně to přeju i Kryštofovi, protože prostě Standa Pekárek, třesu.  , Bratři jsou fajn exkurs do historie, ale z těch tří mou viděných filmů nominovaných na nejlepší film se mi zdály suverénně nejslabší. Určitě to i tak není špatný film, ale trochu mně mrzí tato konvenční volba akamedie a to jak úplně obešla Úsvit.  Na Matyldu a Němá tajemství se ještě někdy kouknu. A konečně - Ceny pro Přišla v noci určitě zasloužené a fajn. P.S Aha, tak kontroverzní voloviny přeci jen jsou! A já díky tomu  alespoň konečně  zjistil, jaký má obličej a hlas ten televizácký režisér Michael Čech. ()

Galerie (129)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Reklama

Reklama