Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (2 065)

plakát

Dreamgirls (2006) 

Velmi povedený film, jemuž vévodí výborná hudba, nápadité kostýmy a hudebně-taneční zábava. A do toho všeho se dostává i na hraní slavných černošských herců a zpěvaček. Překvapil mě Eddie Murphy, jejž jsem dosud v žádné natolik vážné roli neviděl a zvládl ji výborně. Ze všech scén mi nejvíc utkvělo zpívaný rozkol kapely. One night only se stalo legendární, neméně působivě rezonovalo Listen.

plakát

Za vším hledej ženu (2022) 

Hana Vágnerová je na roztrhání, v mnoha českých filmech z poslední doby se objevila v hlavní či vedlejší roli. Já ji mám rád, takže mi nevadí ji vidět kdekoli. Za vším hledej ženu považuji za příjemnou oddechovku, která má možná hluché nebo lehce trapné momenty, ale celkově nepůsobí klišoidně, postavy se nevyvíjejí očekávatelným způsobem. Jediné, co tvůrci přehnali, obsazení Daniely Kolářové do role matky Zlaty Adamovské. Už na první pohled se mi to nezdálo - mezi oběma herečkami je rozdíl 13 let.

plakát

Tenkrát na Phuketu (2011) 

Výborná letní komedie od severských přátel, u níž jsem se několikrát od srdce zasmál. Řada povedených vtípků, dobře vykreslených postav a přímořské pohody, až jsem si sám několikrát položil otázku, jestli se na to tady nevykašlu a nepoletím na nějakou dobu do Thajska.

plakát

Invalida (2023) 

V českém a slovenském rybníčku takový snímek vítejme. Na Balkáně Kusturica natočil x podobných příběhů, tam už jsou zvyklí. Na můj vkus to bylo sice až moc přehnané, avšak je mi jasné, že to byl smysl. Film sklouzává často až k parodii, černočerné komedii ad absurdum.

plakát

Otčím (2009) 

Neviděl jsem původní film a vůbec jsem netušil, že se jedná o remake. Dostalo se mi tak slušného thrilleru splňujícího všechna kritérie, logičnosti/nelogičnosti, dostatek napětí a pár slabých lekaček. A je vtipné se podívat na Penna Badgleyho a Amber Heard mínus deset let.

plakát

Vřískot 6 (2023) 

A zase Vřískot a pořád dokolečka dokola a mně to stejně nevadí a pořád mě to baví. Inovace jsou nezbytné, takže i tento díl přináší jisté novinky, abychom mohli sledovat posun v čase od prvního dílu až do současnosti. Bohužel jsem četl a viděl detektivek fakt hodně, Vřískotů a podobných hororů a thrillerů taktéž, takže mě nějaké "překvapivé" zvraty a rozuzlení napadnou hned v zárodku a to jsem vždy trochu zklamaný. Ale i tak fajn a Jenna Ortega k sežrání.

plakát

Za nepřátelskou linií (2001) 

Byl jsem zvědavý, jak se Owen Wilson popere s rolí, v níž jsem si ho vůbec nedokázal představit. A ještě ve spojitosti s Genem Hackmanem, jenž se naopak zhostil role pro něj více než typickou. Owen Wilson to zvládl velmi dobře a Gene Hackman bez překvapení rovněž. Vzhledem k roku výroby dokážu pochopit, proč Srby hrají Slováci, Poláci, Rusové a další jiné národy. Celkem velkou příležitost zde dostal Marko Igonda, což vždy potěší. Věřím, že ve špatné náladě bych takovému americkému snímku vysekl i odpad, zvláště za těch absurdních posledních dvacet minut. Ale dnes jsem hodný...

plakát

To nic, drahá (2022) 

Nečetl jsem si obsah, ale tak nějak jsem tušil, že nepůjde o žádnou sladkou romantickou komedii. A po deseti minutách mi bylo jasné, že jde o další variaci na Stepfordské paničky, které se filmově minimálně jednou nepovedly navzdory silnému obsazení. A vlastně nevím, jestli jsem takovou variaci vůbec chtěl vidět. Barevnost, atmosféra, vykreslení idylického světa na jedničku, stupňování napětí celkem také šlo, ale závěr mě dost zklamal. Budu asi přemýšlet jen nad tím, proč tak všichni opěvují Florence Pugh, je skutečná tak moc krásná a talentovaná?! Prubířským kamenem pro ni bude nejspíš Locika :-)

plakát

Gran Turismo (2023) 

Gran Turismo rozhodně nepatřil k mým osobním favoritům tohoto roku. Do kina jsem na něj zamířil v podstatě náhodou a shodou okolností. Nic jsem nečekal, nemohlo mě nic nemile překvapit, trailer jsem viděl asi třikrát, takže jsem přesně znal základní kostru a americká klišé. Nicméně dozvěděl jsem o zajímavém a téměř neuvěřitelném životním osudu jednoho Velšana podané celkem poutavým způsobem, který až tak nenudí. V zásadě tedy nakonec spokojenost.

plakát

Falcone (1999) (TV film) 

Když jsem byl letos na dovolené na Sicílii, Falcone a Borsellini jsou zvláště v Palermu všudypřítomní. Seznámil jsem se zběžně s jejich příběhem a už tehdy věděl, že po návratu z dovolené si musím pustit tento film, o jehož existenci jsem neměl tušení. Oba pánové jsou legendy, hrdinové, úctyhodné persony, které obětovaly vše, aby Sicílie, resp. Itálie mohla vybřednout z odporných mafiánských sraček. Tenhle film je jedním z důstojného uctění jejich památky. Mimochodem nedivím se, pokud se oba pánové stali předobrazem Corrada Cattaniho.