Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Fantasy
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (41)

plakát

Zloba - Královna černé magie (2014) 

Mám rád pohádky, takže to u mě měla Zloba lehčí. Mokřady mi připomínaly Pandoru, ale to je u mě taky dobře. Vizuální stránka tedy cajk. Vše něžné, stvoření milá a vyloženě pohádková. "Akční" scény se taky povedly. Objevuje se to tu v komentářích často a já také kvituji i jiné než klasické zakončení pohádkového příběhu. Člověk má chvilku pocit, že to takhle přece být nemá, ale když se dětem nebudou za každou cenu stavět absurdní představy o romantické lásce nebo princích bez bázně a hany, tak se především dívkám bude lépe dospívat. Zlobu ještě určitě několikrát uvidím. Přemýšlím, jestli mám být hnidopich, ale kýč u pohádky nebudu kritizovat. Takže snad jen slabší chvilky režie, resp. hereckých výkonů. To je ten mráček nad pandořímy mokřady.

plakát

Parfém: Příběh vraha (2006) 

Autorům se musí nechat, že i když televize nesmrdí, resp. nevoní, podle scény, tak já to cítil. Cit a důraz s jakou je na nás přenášen všechen lesk a bída, tedy vlastně (hlavně) smrad a vůně středověku, je smeknutí klobouku hodna. Mám rád autenticitu. Vůbec nevím, jestli to tak ve středověku mohlo vypadat, každopádně si to tak ale představuju. Chladnokrevnost a neschopnost ukončit svoje mistrovské dílo je brutální i přes veškerou poetiku, s jakou je příběh vyprávěn. Připravte se na úchvatnou výpravu, na které vás nikdo nebude šetřit, ale budete si ji pamatovat ještě hodně dlouho po tom, co skončí.

plakát

Faunův labyrint (2006) 

Teď zpětně si říkám, že se nejedná o film, ve kterém by vedle sebe existoval fantasy svět a ten svět konce světové války. Stejně tak jako to můžeme brát jako fantasy, tak to může být psychologické drama, ve kterém je vykreslen zoufalý svět holčičky, kterou život dohnal do smyšleného světa. Naskakuje mi husina, když se někomu podaří realisticky vykreslit skutečná zvěrstva minulosti. Ještě zvlášť, když se v příběhu objeví nějaká ultra svině. A tady se to povedlo. Do pohádky to má stejně daleko jako striptérka do kostela. Takže nedoporučuji slabším povahám. Vy ostatní si to dost pravděpodobně užijete. Lidé by neměli zapomínat na to, co dokáže jedna zvrácená mysl. A neustále se to napříč dějinami opakuje, že zmagořit dav se mnohdy dá i něčím zcela absurdním. A to pak takové svině dostávají prostor a moc.

plakát

Bohové Egypta (2016) 

Zapomeňte úplně, ale úplně, na vše, co se vám vybaví, když uslyšíte "Bohové Egypta". Scifi ze světa, kde vládnou velicí lidé nad normálními by nebylo zavádějící. Ti větší jsou silnější, rozmarní a zotročují si ty normální. Jo, a umí se proměnit v holuba nebo třeba v krávu. Vizuálně silné, i když do realističnosti to má na dnešní poměry dost daleko. Tvůrci se snaží vměstnat poměrně velké množství frků. Většina vás ale nutí ukončit to, aniž byste se dozvěděli, kdo je vrahem. Když si to tak teď po sobě čtu, tak to na 3 hvězdy nevypadá. Za mě to tak ale je. Z konzumní zábavy je to to lepší, co jsem v poslední době měl tu možnost vidět. A film má takové kvality, že jsem vydržel, takže vím, kdo tím vrahem je.

plakát

Apocalypto (2006) 

Je to zde zmíněno dostkrát. Mayská civilizace je do filmu naroubovaná dosti uměle. Četl jsem o tom, že byly civilizace, které se zničily tím, že se uobětovali bohům, protože neznali jinou cestu léčby. Nicméně vykreslení tohoto nebo tomu podobného aspektu civilizace je vyhnané ad absurdum a Mel si to mohl odpustit. Pojetí mě dalo by se říct až vykolejilo. Toť ale vše. Děj je přímočarý, nemá hloubku. Vše je ale uvěřitelné, naturalistické a baví po celou dobu. Slabší nátury odvraťte zrak, vy ostatní si to užijte.

plakát

Hněv Titánů (2012) 

Zapomeňte na mytologii a její adaptace. Používají archaické zbraně místo bezbolestný. Toť ale asi jediný rozdíl. Smysl je stejný - odpočinková akce u níž si autoři dali záležet na vizuální stránce věci. Rozjímat nad moudrostí starověké civilizace nebo rozklíčovat důvod použití těch nebo oněch mýtických stvoření běžte do knihovny. A toto vynechte. Vy ostatní konzumenti přímočaré akce, vítejte.

plakát

Válka Bohů (2011) 

Vizuálně zajímavé. Jen Hiperion Rourke stojí za to být zmíněn. Toť vše :/ Vizuální stránka vládnoucí nad obsahem intenzivně prosakuje do kin. Mám rád, když mě film vizuálně okouzlí, ale musím si u něho alespoň odpočinout. Vizuální stránku věci jsem ochotný konzumovat bez dalších očekávání. Toto bohužel moje očekávání předčilo, i když jsem žádné neměl. Už nechci znovu. Už je to nějakou hodinu po skončení a stále mám pachuť na mozkových buňkách.

plakát

Souboj Titánů (2010) 

Jednoduše: nemějte očekávání hloubky, vybroušených dialogů, strhující atmosféry. Film je prost okamžiků, které se vám vepíšou do srdce a už tam navždy zůstanou. Bez těchto očekávání, s přijetím faktu, že si tak maximálně odpočnete, si ho můžete užít. Posaďte se nechte se provést klasikou v příjemném hávu.

plakát

Agora (2009) 

Nejprve o filmu. Uvěřitelné, bez příkras, popisné, nevtírající divákovy nějaký konkrétní názor nebo pohled na svět. Kulisy, kostýmy, všeobecně výprava na vysoké úrovni. Historická přesnost bude spekulativní, ale lze na to koukat jak na film, tak na dokument. Základní fakta a historická osa je vykreslena autenticky. A teď si neodpustím také můj názor :) Co je jasné, že na základě tohoto filmu dost pravděpodobně ke křesťanství nekonvertujete. Bohužel ale s velkou vlnou násilí je spojena každá církev, kterou začali spravovat lidé. V každé skupině lidí se najde schopná svině, pocit moci nad lidstvem je vysoce návyková droga. Hold, když máte v rukách nástroj moci a strachu, kterým jste schopni z davů udělat ovce, tak se vždy najdou tací, kteří se nechají unést. Je jen s podivem, kolik zvěrstva za celou historii lidstva církevním hospodářům prošlo. Miluj bližního svého, nesesmilníš a nezabiješ platí asi jen v případech, kdy vám ten bližní nepřekáží.

plakát

Americký gangster (2007) 

Bez cenzury režírované. Životopis :) skutečné osoby, podle které bylo napsáno, neznám. Nicméně je mi to jedno. Dlouhá stopáž a absence frenetické akce není nic, co by vám při sledování chybělo. Zásadovost, klid a neochota nechat se zastrašit mi přímo učarovala. Pokud se chcete podívat na skvěle napsaný, zahraný i režírovaný film ze života celebrity mezi gangstery, tak toto by měl být jeden z počinů, který byste určitě měli vidět. Russell si zkusil Mirka Dušína, který ale vytahuje kolt stejně často jako kdejakou sukni. Stav jeho rodinného života tomu odpovídá. Takže vítejte v gansta světě.