Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Krimi
  • Pohádka

Recenze (2 346)

plakát

Rudí prezidenti - Poslušný generál - Ludvík Svoboda (2018) (epizoda) 

V podstatě věcný obraz generálova života opět naráží na úskalí sovětizace. Armádní generál Ludvík Svoboda byl vystaven smršti dějinných událostí, ve kterých se náš národ zmítal prost jakékoliv stabilní politické opory. O východních i západních zdrojích této podpory dnes víme mnohé, zdaleka však ne všecko. Hledáme-li však mravní konstanty Svobodova života, vidíme je v jeho věrnosti demokracii, českoslovenství a republice i v jeho nesmlouvavém odporu k německému nacismu, který ho stál několik životů jeho nejbližší rodiny. Polistopadová poněkud často poněkud tlampačová statečnost by měla mít více soudnosti a věcnosti i citlivosti. Na druhou stranu je nutné ocenit přitažlivost zpracování a důraz na každodennost hrdiny od Zborova, Sokolova i z Dukly.

plakát

Rudí prezidenti - Těžkosti Antonína Novotného (2018) (epizoda) 

Novotného období zdaleka nebylo idylické; odehrávaly se v něm i recidivy padesátých let. Šelmě však začaly vypadávat zuby a ani drápy nebyly už to co dříve. Uvolnění atmosféry a rozmach kultury a vědy navazující a rozvíjející odkaz První republiky ale patří do jeho období také. Bylo by chybou to popírat.

plakát

Rudí prezidenti - Sjednotitel ve strachu - Klement Gottwald (2018) (epizoda) 

Není možné nekomentovat vyjádření třetirepublikových politiků. Tvůrci pořadu opomněli, že sovětizace Československa probíhala zhruba od ledna 1944 a že Stalin - hodný strýček Joe - byl spojencem Londýna a Washingtonu. Vedle iluzí vládl i dvojí jazyk. Mnohé záleželo i na kontextu. Proti zbytku není co namítat. Pro mne osobně bylo překvapivé zjištění, že Gottwaldova dcera byla vystudovanou historičkou a novinářkou i to, že jejím prvním manželem byl Jihoslovan. Zajímavé byly i barevné záběry Benešova příjezdu-návratu do Prahy.

plakát

Rudí prezidenti - Muž z lidu - Antonín Zápotocký (2018) (epizoda) 

Ojedinělá ukázka toho, jak je složité i jednoduché zároveň postihnout člověka, který zůstal věrný svému přesvědčení, ačkoliv ne jedenkrát překročil čáru nejen lidské slušnosti, ale i demokratického práva. Ale i proto nebo právě proto si uchoval své lidské rysy uměleckého řemeslníka a plebejského písmáckého spisovatele-prozaika. Sovětizace naší společnosti byla jedním a likvidační perzekuce Ledna 1968, známého i jako Pražské jaro, neštěstím dalším. Podobně vyvážených a propracovaných dokumentárních pořadů by měla Česká televize natáčet více.

plakát

Všechny velké a malé bytosti - Série 2 (2021) (série) 

Čapkovsky ztvárněný život na meziválečném anglickém venkově se skotským mladým veterinářem mimořádně šťastně spojuje radost z normálního lidského života, skutečné štěstí a tzv. vysoké umění.

plakát

Jedlý hmyz (2021) (TV film) 

Ekologie bez iluzí a mýtů vtrhává do naší všednodennosti. Nejen mořské řasy, ale i hmyz. Proč ne? jen tomu dát řád a dobrou chuť. Jistotu kvalitních živin a cenové dostupnosti. Je-li možné jíst mlže a humry, je možné i tohle. Vracíme se k prvním praprimátům a našim hmyzožravým prapředkům? Planetu máme jen jednu. A žít dobře by měli všichni.

plakát

Povstalecká história - Vel'ký projekt (1984) (epizoda) 

Náprava dějin je patrná a umělé idylično rovněž. Sovětské Slovensko bylo uvnitř slovenské části KSČ silnějším konceptem a zrádce "šovinista" Beneš opravdu velkým nepřítelem. Mj. se zasloužil o obnovu Československa a další vzestup slovenských práv včetně slovenské jižní a východní hranice. Je však také pravdou, že dnes by se podobný seriál se srovnatelným záběrem a tématem točil hůř (viz ČESKÉ STOLETÍ).

plakát

Praha ve službách Moskvy aneb Tajné války železné opony (2023) (TV film) 

Zajímavé archivní rešerše s nevyjasněným metodologickým zaměřením působí dojmem doplňků seriálu Československé televize TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA a tendenční obdobně zemanovskému seriálu zaměřené publicistiky normalizační éry. Jinak řečeno: není jasné, odkud a kam vítr fouká. Vše "korunuje" agitační závěr poučený u Kojzarů, Jamborů a Miroslavů Žižků jako reprezentantů normalizačního humusu, který je neorganicky spojen s válkou na Ukrajině.

plakát

Pražský hrad - Krok za krokem (2007) (TV film) 

Vyvážený dokument-informace o pražském Hradě postrádá zmínky o Soběslavově a Karlově paláci; jejich úprava a zpřístupnění jsou zřejmě zadáním pro příští generace. Zajímavým oživením by byla i informace o archeologických vykopávkách a velkomoravských horizontech i lokalizace kněžiště-stolce Žiži. Minulost pražského Hradu zasahuje hluboko do 9. století a není prosta reliktů zpřítomňujících tuto nejstarší dobu.

plakát

V exekuci - Jak se vymáhají dluhy (2023) (epizoda) 

Pohled do střev a konečníku společnosti reprodukuje fekálie všeho druhu. Zbývá otázka, jak je možné, že tyto legalizované nemravy jsou lhostejné jak legislativě, tak exekutivě i justici. Faktické nedefinování lichvy jako zvlášť nebezpečné formy kriminality vypovídá o stavu země bez ohledu na etickou a politickou orientaci nad jiné významně. A výstižně.