Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (163)

plakát

Fargo (1996) 

Letadlo, které přistává když Carl přijiždí na letiště, je Northwest DC-9.***Jedním z časopisů na polici na WC v domě Lundegaarda je Playboy. Je vidět když Jerry přijde domů po únosu jeho ženy a prohlíží byt.***Jméno zákazníka, který si kupuje auto, je Bucky (jeho jméno je slyšet když ho osloví jeho žena). V titulcích je uveden jako "rozlobený zákazník".***Fuck a jeho odvozeniny se ve filmu objevují 75x, nejčastěji v podání Carla.***Sněžný pluh, který projede kolem motelu na konci filmu, nebyl součástí scénáře, do záběru se dostal jelikož státní zaměstnanci ignorovali varování o probíhajícím natáčení.***Obrazy kachen, které jsou krátce vidět v domě Gundersonových, jsou malby bratrů Hauptamnových, o kterých je ve filmu zmínka jako o konkurentech Norma pro výběr motivu na poštovní známky. Jejich malby se skutečně často objevují na poštovních známkách v Americe.

plakát

Drak přichází (1973) 

Úvodní bitka ve které se objeví Bruce Lee a Sammo Hung, byla natočena až po dokončení natáčení filmu, na žádost Bruce Lee.***Nádvoří, na kterém trénují Hanovi studenti, jsou ve skutečnosti upravené tenisové kurty.***Bruce Lee zemřel v Hong Kongu 3 týdny před premiérou filmu.***Pro scénu v zrcadlové síni bylo použito kolem 8000 zrcadel.***Jeden ze zvažovaných názvů filmu byl "Blood and Steel".***Film se původně natáčel bez zvuku, všechny efekty a dialogy se do filmu doplnily později.***Jackie Chan se ve filmu objeví ve scéně v jeskyni, kde mu Bruce Lee zlomí vaz.***Kien Shih, který hraje Hana neuměl anglicky, během natáčení pouze přeříkával repliky, tak jak nejlépe dovedl, ve filmu ho nadaboval Keye Luke.***Úvodní titulky filmu trvají 8 minut.***Bruce Lee byl během natáčení pětkrát zraněn.

plakát

Dobyvatelé ztracené archy (1981) 

Slavný britský wrestler Pat Roach je ve filmu zabit dvakrát: nejpríve jako obří sherpa v hořícím baru a podruhé jako německý mechanik, kterého rozseká vrtule.***Jako dabléři Harrisona Forda byli použiti tři různí kaskadéři: Vic Armstrong pro jízdy na koni, Martin Grace pro pády a Terry Leonard pro scény s náklaďákem.***Klobouk Indiany Jonese je ze známého obchodu Herberta Johnsona, který se nachází na Saville Row v Londýně.***Roli Indiany Jonese odmítli Nick Nolte, Steve Martin, Chevy Chase i Jack Nicholson.***Indyho bič byl vydražen v aukci v roce 1999 v Londýně za 43 000$.***Poslední scéna, kdy je vidět uložení Archy ve vládních skladech, je pocta jedné z finálních scén z filmu Občan Kane (1941).***Pro Stevena Spielberga to bylo první natáčení v Anglii.***Roli Indiany Jonese odmítli Nick Nolte, Steve Martin, Chevy Chase i Jack Nicholson.***Harrison Ford si nepříjemně pohmoždil žebra ve scéně, kdy je Indy tažen za náklaďákem.***Klobouk Indiany Jonese je ze známého obchodu Herberta Johnsona, který se nachází na Saville Row v Londýně.***Ve filmu je použit model ponorky z filmu Das Boot (1981).***Obří balvan před kterým Indiana Jones utíká je vyroben ze skelné vaty.

plakát

Den, kdy se zastavila Země (1951) 

Robota Gorta hraje ve filmu Lock Martin - dva metry vysoký uvaděč losangeleského čínského divadla. Protože byl oděný do těžkého kostýmu, potřeboval pomoc ve scéně kdy nese v náručí Patricii Nealovou. V některých záběrech jsou snadno vidět pomocná lanka.***Aby raketa vypadala hladce a bez jakýchkoliv spár, byly škvíry kolem dveří zatmeleny a natřeny stříbřenkou.

plakát

Dealer (1996) 

První filmová role Zlatko Burice (Mila).***Film je věnován Peteru Refnovi (1941-1994), strýci režiséra Nicolase Winding Refna.***Režijní debut Nicolase Winding Refna.***Scény byly natáčeny chronologicky, tak jak jsou uvedeny ve filmu.***V dánském filmovém žebříčku nejlepších filmů se Dealer v roce 2004 umístil na 16. místě.***Film měl být původně krátký 10-minutový snímek s Nicolasem Winding Refnem v hlavní roli.***Frank (Kim Bodnia) se objeví téměř v každé scéně filmu (kromě dvou posledních scén).

plakát

Čaroděj ze země Oz (1939) 

Jedna z vystřižených scén se objevila ve filmu To je ale zábava! (1974).***Judy Garlandová musela hrát s převázanými prsy, aby vypadala mladší.***Roli strašáka měl původně hrát Buddy Ebsen, později byl obsazen do role plechového muže, ale nakonec se ukázalo, že je alergický na make-up, a od filmu odstoupil.***

plakát

Cesta do fantazie (2001) 

Na ruční animaci se podílelo okolo 40 animátorů.***Jelikož hrozilo nedodržení termínu premiéry, většina pracovního týmu dělala přesčasy s tím, že se vždy střídali ve vaření večeře a to včetně režiséra Miyazakiho.***Písničku, kterou si zpívá správce lázní složil sám režisér Miyazaki.***Na nahrávání hudby byl pronajat koncertní sál v Tokiu.***Titulní píseň měla být původně použita pro jiný Miyazakiho film ze kterého však nakonec sešlo, ale jelikož se režisérovi píseň zalíbila, rozhodl se ji zařadit jako úvodní píseň pro Cestu do fantazie.***Město ve kterém se příběh odehrává, bylo vytvořeno dle původních staveb ve skanzenu, který je nedaleko Studia Ghibli.***Hlavní hrdinka filmu je založena na skutečné postavě, jedná se o dceru přítele režiséra Miyazakiho. Inspiraci režisér získal při společně strávené dovolené na jeho horské chatě. Stejně tak se ve filmu objevují další postavy inspirované skutečnými lidmi, Kiki z doručovací služby vznikla podle dcery producenta filmu, Chihiřin otec je vytvořen podle dívčina skutečného otce, Chihiřina matka je vytvořena podle jedné členky Miyazakiho týmu.

plakát

Bournův mýtus (2004) 

Výbuch domu byl natočen bez použití speciálních efektů.***Stejně jako na konci prvního dílu i zde zazní skladba od Mobyho - Extreme ways.***Choreograf bojovým scén se inspiroval v bojovém umění Kali, které pochází z Filipín.***Auto, ve kterém probíhala honička Bournea v Moskvě bylo řízeno kaskadérem ze střechy auta, případně z kokpitu připevněném mimo auto.

plakát

Bourneovo ultimátum (2007) 

Natáčení na nádraží Waterloo v Londýně trvalo 4 dny.***Ve filmu jsou použity záběry ze skutečných bezpečnostních kamer z nádraží Waterloo.***Ve filmu jsou použity záběry ze skutečných bezpečnostních kamer z nádraží Waterloo.***Při honičce v Tangieru se v záběrech objevují většinou skuteční obyvatelé. Jelikož natáčení probíhalo během ramadánu, není vidět nikoho kdo by jedl, pil, nebo kouřil.

plakát

Batman začíná (2005) 

Při designu města bylo použito téměř milion fotografií převážně z Chicaga.***Batmobil byl vytvořen podle pátého návrhu modelu. Práce na modelech batmobilu trvala 8 týdnů. Batmobil je ve skutečnosti široký 2,8 metru, dlouhý 4,5 metru a váží 2,5 tuny a dosahoval rychlosti až 160km/h.***Stavba dekorací trvala 100 dní.***Projekt byl na začátku přísně utajován, původní scénář se jmenoval "The Intimidation Game".***Kaskadéři v roli Batmana létali vzduchem rychlostí až 50 km/h. ***Scény z kláštera byly natočeny na Islandu.***Automobilová honička byla natočena v ulicích Chicaga.***David S. Goyer a Christopher Nolan se při psaní scénáře scházeli v Nolanově garáži.***Christian Bale ve filmu podstoupil 16 soubojů.***Ve scéně, kdy je vidět vlak mířící k Wayne Towers, jsou všechny automobily vytvořeny digitálně.***Většina města Gotham byla postavena v jediném hangáru.***V některých soubojích se objevují prvky z bojového umění Keysi.