Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (3 564)

plakát

Zatím spolu, zatím živi (2010) 

Akční oddychovka, od které jsem dostal přesně to, co jsem čekal a nic moc navíc. Úvodní scéna v letadle je celkem vtipná, ale brzy to spadne do obyčejné rutiny a bez většího překvapení to tak dojede i do konce. Některé akční scény jsou ale i přes maximální míru nadhledu natočeny velmi zručně a film si po celou dobu drží svižné tempo.

plakát

Západní křídlo - Série 5 (2003) (série) 

Méně neutuchajícího idealismu, méně humoru a břitkých dialogů, více reálných problémů a dramatických momentů. Postavy dělají více chyb a objevují se i častější rozepře uvnitř týmu. Podíváme se více mimo Bílý dům a i když se mi na prvních sériích líbilo právě to, že veškeré dění vidíme možná až trochu klaustrofobicky pouze zevnitř a pouze z pohledu zaměstnanců západního křídla, momenty mimo klasické interiéry působí velmi osvěžujícím dojmem. A ač je po odchodu Aarona Sorkina z pozice scenáristy drobná změna stylu patrná, kvalita writingu jako takového z mého pohledu nikterak výrazně neklesá. Pořád je to dialogově vybroušený intelektuálně náročný seriál, který si vyžaduje plnou pozornost a který svého diváka ani na chvíli nepodceňuje.

plakát

Jízda (1994) 

Tenhle hodně jiný indie Svěrák se mi tentokrát do vkusu moc netrefil. Lowcost road-movie s homevideo lookem, která sice i s lowres obrazem dokáže kouzlit vcelku pěknou letní atmosféru, ale zároveň je to film, kde mě všechny ty nepříliš bystré a neustále nadržené postavy svým slizkým chováním a cringe dialogy občas fakt děsně iritovaly. Divoké a notně buranské devadesátky z toho vyloženě sálají.

plakát

Kundun (1997) 

Velice konzervativně natočené, ale pevně režijně vedené, s úžasnou výpravou, mnoha různými detaily, které jsou podány tak, že i bez explicitního vysvětlování, řeknou neznalému diváku o buddhismu i kultuře Tibeťanů mnohé. A vyřádil se tu i Philip Glass se svou hudbou, která je všechno, jen ne typická, a ve správných momentech umí až nepříjemně tnout do živého. "Bylo zahájeno mírové osvobození Tibetu. Příslušníci lidové armády vstoupili do této oblasti Číny na žádost tibetské menšiny. V této baště imperialismu si tibetský lid uvědomil že žije ve feudalismu pod tyranií dalajlámy. Lidová armáda postupuje na Lhasu zdravena obyvatelstvem, které vítá své osvoboditele a nadšeně se k nim přidává." Komouši jsou prostě všude stejní.

plakát

Dragon Age: Redemption (2011) (seriál) 

Jednu hvězdu za miloučkou Feliciu Day, ale jinak je to... no prostě po všech směrech velký špatný, i na poměry levného webseriálu.

plakát

V pasti: Barcelona (2023) 

Takový ten klasický Netflix. Vypadá to hezky a není to vůbec tak marné, jak by hodnocení mohlo napovídat, ale scénář spíše připomíná epizodu z nějakého seriálu než plnohodnotný celovečerák se vším všudy. Hezké efekty, neokoukaná Barcelona, místy slušné napětí a vcelku originálně pojatá hlavní postava. Je to dobrá žánrová jednohubka a fajn spin-off, který ale zároveň nikam Bird Box jako značku neposouvá.

plakát

Sedm let v Tibetu (1997) 

Perfektně annaudovsky výpravné a uvěřitelné takovým tím způsobem, který po dobrodružství dychtícího diváka pohltí a přenese v čase a prostoru někam úplně jinam aniž by si uvědomoval, že sleduje film. Autenticita, kterou současná kinematografie plná rozeznatelných digitálních triků nedokáže už úplně napodobit. Příběhově je to pojaté hollywoodsky velkolepě, asi i co do skutečného příběhu hodně zjednodušeně, ale Annaudův cit pro vyprávění a feel "toho světa tam venku" jsou tu silné jako málokde.

plakát

Matka roku (2023) 

Pár dobrých, i když dost umělohmotných, akčních scén nevyváží hromadu hluchých míst a fakt, že tvůrci jako kdyby nevěděli, jestli chtějí natočit vážný akční flick a nebo stylizovanou parodii na Johna Wicka s gopnikama z východní Evropy.

plakát

Comet (2014) 

Studie jednoho komplikovaného vztahu na pomezí reality a snů. Vizuálně a režijně dost silné, zejména díky různému hraní si s barvami a úhly kamery, ale ač nevím, jestli mám z hereckého hlediska radši Emmy Rossum nebo Justina Longa, jejich postavy mi spíše lezly na nervy.

plakát

Aloha (2015) 

Přiznám, že ze začátku jsem se ve filmu docela ztrácel a scénář potvrzoval to, co tvrdí i zdejší komentáře + jsem měl pocit, že v prvních 30 minutách Emma Stone děsně přehrává. Ale pak si to najednou sedlo a začalo to fungovat - pravda, především díky povětšinou parádním hereckým výkonům a několika dojímavým momentům. Škoda, že z té Havaje tam toho nebylo víc.