Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Horor

Recenze (460)

plakát

Avengers: Endgame (2019) 

Po shlédnutí Endgame vnímám Infinity War jako takové "nutné zlo". Endgame se totiž vrací ke svým pravým Avengers kořenům. Spousty vtipných scének, které – narozdíl od IW – byly ve správný čas na správném místě. Žádné narušování dramatických scén nějakým blbým vtipem, protože se tvůrci báli, že jejich drama nestojí na pevných základech. Z mého pohledu tři hodiny svižně utíkaly a to i přes zmíněnou pomalejší polovinu. Abych pravdu řekl, ta pomalejší polovina mě bavila o něco víc, než ta akčnější. Co se týče samotných postav, některé mají sympatický tweak, jiné jedou v zaběhlé linii. Během sledování jsem si uvědomil, jak mě vlastně baví nové postavy a že se o budoucnost MCU opravdu bát nemusím. Speciální zmíňku si ale zaslouží Thor, respektive Chris Hemsworth. Na Endgame je opravdu strašně znát, jak Chrise Ragnarok herecky doslova nakopnul. Fakt je vidět, že si to natáčení od srdce užíval. Co se týče finále. to samozřejmě nenechalo jedno oko suché. Bohužel, z nějakého důvodu, mé oči suché zůstaly obě. Né, že bych byl nějaký emočně vyprahlý člověk, na konci druhých Guardians of the Galaxy by pode mnou mohla jedna vodní elektrárna napájet menší město. Nevím, popravdě řečeno mě to nezasáhlo asi tak, jak by si samotný snímek zasloužil. Buď jak buď, Endgame je perfektní zakoneční jedné éry jednoho studia, které mělo půjčku na krku, geniální nápad, a v rukávu pár skvělých herců.

plakát

Captain Marvel (2019) 

Tak se Marvel konečně pustil do sólovky se ženou v hlavní roli. Musím říct, že jsem byl maličko skeptický vůči obsazení Brie Larson, ale ona je naprosto boží! Že je boží i Samuel L. Jakcson už víme, ale tohle bylo opravdu příjemný překvapení. Nedokážu si teď představit lepší dvojku, než je Marvel a Fury. Jejich dialogy skvěle fungovaly a hlavně působily přirozeně. To celé obalte do hávu devadesátek a máte zaděláno na senzační představení nové postavy do další éry Marvel filmů.

plakát

Ant-Man a Wasp (2018) 

Já nevím, mě prostě tenhle mustr marvelovek strašně baví. Má to sympatický postavy, má to náboj, má to hlavně super vtipný nápady, má to boží efekty... Jako jo, je to pořád to samý, ale sakra co víc bych jako měl chtít, než je tohle? Za mě perfektní mainstreamový komiksový sci-fi.

plakát

Avengers: Infinity War (2018) 

No, musím uznat, že se bratrům Russovým povedlo skloubit tolik postav tak, aby to nějakým způosbem dávalo smysl. Dost snadno z toho mohl být nepřehledný mišmaš superhrdinů. Infinity War podle mého názoru selhává úplně někde jinde. Nemůžu se zbavit pocitu, že to celé bylo značně uspěchané. Veškeré scény mezi superhrdiny, kteří se potkávají poprvé, měli žalostně malý screen time a kvůli tomu jsme se vlastně ani nestihli vžít do jejich rolí, soucítit s nima, prožít nějaké emoce. A jsou to právě emoce, které chyběly u všech těch smrtí. Každému musí být naprosto jasné, že takřka žádná smrt v poslední části filmu není fatální. Tady to ale nevadí tolik, jako pro smrti během filmu. Nemůžu se zbavit pocitu, že nejsou fatální a tedy tak trochu zbytečné. No a pokud fatální opravdu jsou, tak byly zpracovány fakt mizerně, a to právě kvůli vměstnání všeho do dvou a půl hodin. Na takovou smrt a obřad Yondu budu vzpomínat hodně dlouho, u IW jsem neuronil ani kapku. Stejně tak mi chyběl nějaký větší segment z Thanosovy historie. A zrovna Thanos je důvod, proč se IW relativně povedlo. Celkově bych IW rozdělil na dva filmy. Z prvnotních setkání různých superhrdinů se dalo vytřískat mnohem více, stejně tak mohla být v první části bitva o Xandar. Jako tradicní marvelovský blockbuster film určitě dobrý, ale řadím ho spíše do nižších řad mého žebříčku oblíbenosti.

plakát

Black Panther (2018) 

Vizuální pecka, která se může po technické stránce rovnat Doctor Strange. Dějově lepší průměr, nicméně stopáž byla zbytečně dlouhá, některé pasáže se opravdu vlekly a asi poprvé jsem měl u Marvel filmu chvílemi pocit nudy. Wakanda jako útočiště Země funguje skvěle a přináší trochu nový a jiný prvek do Marvel univerza.

plakát

Spider-Man: Homecoming (2017) 

Úvodní půlhodinka se opravdu táhla nudou a naprostým nezájmem. Každopádně jak se film postupně vyvíjí, nuda ustupuje a střídá jí fajn akce, letmý humor a skvělá myšlenka, jak pozdvyhnout opravdu nudnou postavu, která z nějakého důvodu měla kolik, šest filmů? Tou skvělou myšlenkou je samozřejmě Starkův oblek. Já vím, zase oblek. Je to takový Iron Man v pubertě, ale tentokrát z jiného pohledu, z pohledu člověka, který objevuje své schopnosti. Něco takového ve světě MCU nabídl pouze Doctor Strange. Spider-Man s high tech vybavením naprosto zapadá do světa MCU a dodává Spider-Manovi konečně nějakou grácii a mystičnost. On vlastně stejný prvek fungoval právě v původní Iron Man trilogii. Toď asi vše ke scénáristické genialitě, protože zbytek je takový lehoučký nadprůměr. Celkově se podle mého z první sólovky dalo vytřískat o něco více.

plakát

Doktor Strange (2016) 

Perfektní herecké obsazení v kombinaci se zatím nejlepší marvelovskou výpravou a špetkou humoru dělá z Doctor Strange opravdu povedenou sólovku. Aby toho nebylo málo, tak je film vizuální pecka, která si přebrala pár konceptů z Inception a Matrixu. Perfektní kombinace. Akční scény hezky odsypávaly a nenudily, což u některých jiných marvelovek vnímám jako drobný problém.

plakát

Muži, kteří vybudovali Ameriku (2012) (seriál) 

Nejlepší dokumentární série, jakou jsem měl tu čest vidět. Díky skvělému vyprávění, charismatických hercích a hudbě, která sedla jak prdel na hrned, jsem se nechal silně vtáhnout do děje. Životní příběhy největších kapitalistů v surové relativně volnotržní Americe během industriálního období je opravdu radost sledovat. Viděl jsem blu-ray verzi a jedinou výtku mám na velmi časté opakovačky děje. Chtělo si s tím dát trochu víc práce ve střižně a zkrátit o dobrých 40 minut.

plakát

MOST! (2019) (seriál) 

Most! je svěžím vánkem na české scéně. Vlastně ani není moc překvapivé, že se seriál stal virálním kultem. Ono stačilo vzít pár neokoukaných herců a natočit něco jiného než pohádku, historický film, nebo komedii od Zdeňka Trošky, a taky trochu okoukat produkci od HBO. Seriálový peak se dostavil přesně v polovině, kde nejvíce gradovalo jak napětí a drama, tak komediální stránka. Z druhé poloviny už jsem tak nadšený nebyl. Naštěstí to táhne nahoru naprosto vynikající Erika Stárková, která dle mého skromného názoru má obrovský podíl na úspěšnosti Mostu. Zvlášť vypíchnout musím finále, které mě mile překvapilo. V našich končinách je to trochu nezvyk, ale holt existují tvůrci, kteří respektují svého diváka. Proto jsme dostali krásné zakončení, které nestojí na cliffhangeru, některé linie přirozeně zakončuje, ale zároveň dává prostor pro případné pokračování. Já vlastně nejsem rozhodnutý, zda chci druhou řadu. Scénáristický materiál by se určitě našel, otázka je, zda-li by se tvůrcům povedlo pokračovat ve vysoce nasazené laťce. Buď jak buď, já si tuhle jízdu užil. 85%

plakát

Joey (2004) (seriál) 

Joey sice nešel ve šlépějích sám sebe z Přátel, nicméně mě se to prostě líbilo. Líbilo se mi to tak moc, že bych vyměnil poslední 3 série Přátel za pokračování tohohle spin-offu. Joey má totiž pro me něco, co Přátelé neměly. Charismatické a vtipné ženské postavy. Je vlastně trošku paradoxní, když Matt LeBlanc v rozhovorech říkal, že cítí velké břemeno, kdy seriál stojí na něm. Mě totiž přijde, že zbytek postav v čele s představitelem Michalea krásně Joeyho doplňovali a v nemálo scénách mu i sebrali vítr z plachet. Buď jak buď, Joey je jeden z velmi mála seriálů, u kterého mě mrzí jeho zrušení.