Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi
  • Akční

Recenze (2 926)

plakát

Cesta hlubokým lesem (1963) 

Na téma kolektivizace bylo natočeno mnohé, ale zde se můžeme podívat na příběh, který v sobě nenápadně nese celé to fundamentální: kolektivizace způsobila rozvrat a vystavěla mezi lidmi pevné meze nedůvěry, zatímco byly ty v polích radostně rozorávány... Výborné herecké výkony Kačera, Prachaře či Lohniského a... Fašung.

plakát

Život pro Jana Kašpara (1959) 

Neviděl bych to tak černě. První vážně míněný celovečerní film Vladimíra Síse má co nabídnout. Kromě okřídleného ale vděčného pořekadla "podle skutečné události", jsme na poli dlouhodobě oblíbeném - blízkost smrti, nemocnice, doktoři, nejasná diagnóza, převoz vrtulníkem... Po Nemocnici na kraji města z tohoto tématu dodnes žijí nekonečné série v různých růžových zahradách. Mám takovou obavu, že z použitého tématu by OvRZ žila půl sezóny a tady je to popsáno v necelém jednom díle... Dalším trumfem jsou herci, neboť sestava je tu nečekaně silná. Otrávený Peterka si moc nezahraje, ale máme tu hvězdy Růžka, Brabce, Cupáka, Bohdalovou, neznámého ale výborného Lubomíra Černíka a nade všemi ční František Smolík. V neposlední řadě je nutno poukázat na Sísovu nápaditou režii a i přes nižší technickou kvalitu mnoho zajímavých nápadů. Velmi se mi líbily jakoby 2D záběry zvrchu na dvůr nemocnice.

plakát

Temný Kraj (2017) (seriál) 

Oproti kriminálkám na jedničce či nově musím být spokojený s "neokoukanými" tvářemi, nicméně šlendrián ať už je způsobený čímkoliv (doufám že nedostatkem peněz, ne neschopností) je naprosto zjevný a kvůli tomu nejde tenhle seriál brát vůbec vážně...

plakát

Columbo - Columbo v přestrojení (1994) (epizoda) 

Netypický díl, který plně ukazuje v čem je Columbo tak perfektní. Tady v tomto díle to chybí, ale pro jednou je to zajímavé.

plakát

Evo, vdej se! (1983) 

Další z příjemných filmíků, který dobře připomene, jak bylo tehdy "dobře". Jistě, příběh je nadčasový, ale o to působivěji dneska působí to všeobecné tísnivo, důvěrníci, posudky, stížnosti, udáníčka... Potěšilo mě, že se to nakonec nezhroutí do deprese, paní učitelka by si to nezasloužila... :-)

plakát

Modelky s.r.o. (2014) 

Zas takový průšvih to není. Člověk se musí ovšem oprostit od faktu, že jednu z hlavních rolí hraje Martin Písařík, že zde promenují celebrity typu Petra Novotného, Vlasty Korce, Kateřiny Cajthamlové či Luboše Veselého X. Další předpoklad, který jsem vzal za své, že to není myšleno vážně. Pak se tu zcela jasně rýsují tři roviny vyprávění: první kameňákovitá crazy komedie s dutohlavými modelkami, druhá konverzační linie s lidmi kolem modelek, kteří umějí formulovat smysluplné věty a třetí rovina kolem Reginy Rázlové a Evelyny Steimarové, která v sobě zrcadlí dokonce i životní zkušenosti a sem tam nějaké to moudro. Když se tahle mozaika složila, docela to k sobě i sedlo. V pohodě dokoukáno.

plakát

Řachanda (2016) 

České pohádky jsou postavené na přirozenosti a lidskosti, a to i v případě nadpřirozených bytostí. České pohádky vždy stojí na středobodu dobra ztvárněného dobrosrdečnou, inteligentní a skromnou postavou. České pohádky nepotřebují trolly, gnomy, ogry... ani pitvořící se hlupáky. A proto tahle pohádka u nás fungovat nemůže.

plakát

Trollové (2016) 

Nafouknuté třpitivé, mazlivé, barevné nic s padnoucími písničkami. Nejvíc mě dostal Sound of silence a Bergen theme. Samozřejmě že jde více o marketingovou strategii než film, ale tohle potenciál opravdu má, takže tvůrce chápu. A koneckonců, dívalo se na to docela pěkně...

plakát

Reportáž psaná na oprátce (1961) 

Objektivně nutno pochválit kvalitní režijní vedení a profesionální herecké výkony, ovšem jinak je to sledovatelné jen velmi obtížně.