Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po letní dovolené, která překvapivě napravila věčně nabručeného revizora Pražských dopravních podniků Gustava Anděla, se s ním tentokrát setkáme jako s hlavou rodiny, která má starosti s dospělým synem Mirkem, jenž se chystá ke svatbě. A protože to není jen tak, rozhodne se starostlivý otec nastávající snachu důkladně prověřit. Využije k tomu jedinečnou příležitost - poukaz na zimní dovolenou ve Vysokých Tatrách, který dostala i Mirkova Věruška. Nepoznán tak může sledovat chování synovy vyvolené. Potíž je ovšem v tom, že si ji splete s její kamarádkou stejného jména. A ta nejenže je poněkud rozverná, ale navíc má s sebou svého přítele a Anděl s nevolí sleduje, jak se domnělá snacha nechá obletovat nápadníky, a ještě se nevhodně chová. Nenápadné sledování mu navíc způsobí řadu nečekaných trapasů a dostává do choulostivých situací nejen jeho, ale také kamaráda z letní dovolené Vyhlídku, s nímž se tu opět setká. Ten si totiž místo hudebního nástroje veze s sebou novomanželku. A té se vůbec nelíbí, k čemu všemu ten podivný kumpán Anděl jejího manžela navádí. (TV Nova)

(více)

Recenze (313)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Obecně asi přijatelnější než Dovolená, i když ani tu bych nezatracoval. Na horách už se neagituje, nejspíš proto, že po rozjuchaně spontánní výstavbě školky měl soudruh revizor splněno. Bořivoj Zeman plánoval celou sérii andělských veseloher a údajně z toho sešlo proto, že první dvě byly tak děsivě populární (dohromady přes 8 milionů diváků), že se soudruzi zalekli, zda se jim to nevymyká z rukou. Myslím, že nevěřit ani vlastnímu úspěchu je pro komunistickou ideologii velmi příznačné. :o) Stejně by mě ale zajímalo, jak by vypadal další díl. Že by se Barrandov plácnul přes kapsu a natočil "Anděla v Bulharsku"? 60% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pokračování nostalgie mládí. Naštěstí budovatelského nadšení ubylo, naneštěstí ubylo i vtipu. Hlavní zápletka působí trochu kostrbatě. Ale i tak je to stále příjemná, zábavná a nenáročná podívaná. A tolik přírodních krás Vysokých Tater v zimě, dnes již vzdálený cizokrajný kraj! Hlavní postavou je opět revizor dopravních podniků hlavního města Prahy Gustav Anděl (dobrý Jaroslav Marvan). Bohužel není už takový nabručený mrzout, spíše nenapravitelný zvědavec, strkající nos do věcí budoucích. Z dalších rolí: starostlivá Andělova manželka Eliška (Milada Želenská), Andělův syn Mirek (Jaroslav Mareš), Andělův kamarád a novomanžel Vyhlídka (Josef Kemr), Vyhlídkova manželka s velkou dopadovou plochou pro ztlumení pádů Mánička (Stella Zázvorková), zdvořilá nastávající Andělova synka Věra Matoušková (půvabná Milena Dvorská), vejtaha a vykuk Puleček (skvělý Rudolf Deyl), Věřina matka (Vlasta Fabianová), a hysterická a frustrovaná Kolesárová, vyvolávající zbytečný skandál (Mária Hájková). Půvab filmu nechybí, ale s pokračováním je to vždy obtížné a jen výjimečně dosahuje kvality svého předchůdce. Ale i tak zůstává lahodná zábava pro chvilku odpočinku a relaxace. Díky Marvanovi a díky Deylovi. ()

Reklama

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Přestože nepatřím mezi pamětníky ani vzdáleně, film Anděl na horách mám velice ráda. Když člověk pomine hlavní pointu celého filmu (tj. silně prokomunistický nádech), dokáže se pobavit, nalezne pana tatínka snažícího se chránit svého syna před jeho přítelkyní Věrou a z toho vyplývající komické i trapné situace, ať už v hotelu Morava či na Lomnickém štítě. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

I když je to točeno v dobách tvrdého stalinismu, je neskutečné jak veselé dílo vzniklo v tak tvrdé době. Josef Marvan jako Anděl je pro mě klasika. I když ten film obsahuje mnohé socialistické prvky já se u něj vždy bavím ! PS. Proč tu každý po sobě papouškuje slova propaganda a agitace?? Vám asi něco spadlo na hlavu ! To můžete pak psát o každém filmu z 50. tých let. ROH by měla existovat i nadále. Tahle komedie prostě nestárne. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina je často taký otravný a panovačný, až ma rozčuľoval, ale všetko to zachraňuje veľmi príjemná zbierka slovného humoru, ktorý nestárne. Situačný humor však už v súčasnosti ničím neprekvapí ani nenadchne. Ale vďaka za tie hlášky... "Tam se můžete vytáhnout"-"Jak to myslíte?!" - "No, je tam výtah." ()

Galerie (13)

Zajímavosti (26)

  • Tvůrci plánovali natočit ještě třetí díl Anděl u moře, ale k realizaci nikdy nedošlo. (cariada)
  • Na začátku filmu, když jsou vyznamenáváni vzorní pracovníci, tak vedoucí mluví o Janě Matouškové a Věře Novotné. Později jsou ale obě křestním jménem Věra a na tom je postavená zápletka filmu. (ČSFD)
  • Film byl vydán v audio verzi i na gramofonové desce. (sator)

Reklama

Reklama