Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po letní dovolené, která překvapivě napravila věčně nabručeného revizora Pražských dopravních podniků Gustava Anděla, se s ním tentokrát setkáme jako s hlavou rodiny, která má starosti s dospělým synem Mirkem, jenž se chystá ke svatbě. A protože to není jen tak, rozhodne se starostlivý otec nastávající snachu důkladně prověřit. Využije k tomu jedinečnou příležitost - poukaz na zimní dovolenou ve Vysokých Tatrách, který dostala i Mirkova Věruška. Nepoznán tak může sledovat chování synovy vyvolené. Potíž je ovšem v tom, že si ji splete s její kamarádkou stejného jména. A ta nejenže je poněkud rozverná, ale navíc má s sebou svého přítele a Anděl s nevolí sleduje, jak se domnělá snacha nechá obletovat nápadníky, a ještě se nevhodně chová. Nenápadné sledování mu navíc způsobí řadu nečekaných trapasů a dostává do choulostivých situací nejen jeho, ale také kamaráda z letní dovolené Vyhlídku, s nímž se tu opět setká. Ten si totiž místo hudebního nástroje veze s sebou novomanželku. A té se vůbec nelíbí, k čemu všemu ten podivný kumpán Anděl jejího manžela navádí. (TV Nova)

(více)

Recenze (313)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nejen v létě do Javornice, ale napřesrok v zimně do bratrské Tatranské Lomnice. Pohled do soukromí pana revizora plus budovatelská reklama na zimní rekreace, kterých bylo tolik, že o ně nebyl zájem, ale také na rozvernou, ovšem nadplán pracující mládež. "Tady jste mi napsali, že mě posíláte na rekreaci..." Tato věta hovoří za vše. Ovšem byli tu i ti druzí, kteří jeli na rekreaci nucenou, daleko na východ a někteří se nevrátili. Dnes už zbyla jen socialistická agitka využívaná českými mediálními kapitalisty. Tento fakt by musel působit na dělníka v padesátých letech stejně absurdně, jako pro dnešního dělníka vrácený poukaz na plně hrazenou rekreaci. "Má pravdu, Mejzliku..." ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nebyla to věru lehká doba pro film, ta padesátá léta. Ani takový velikán, jakým Bořivoj Zeman byl, nedokázal poručit větru dešti, vyprodukoval pouzze průměrný film, ač měl k dispozici plejádu nejlepších herců. Byla to holt taková "blonďatá doba"- pěkná, ale blbá. Témata k natáčení byla tak stupidní- no řekněte- jak natočit dobrý film o závodní rekreaci? Na takové "velké téma" člověk čeká celý život! Nakonec to dopadlo vlastně dobře a průměr je tedy úspěchem! A Kemr a Marvan to zvedli malinko výš...60% ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Opojné reálně socialistické simulakrum. Scénář do posledního slova nabitý účelovými žvásty různé intezity a otevřenosti funguje podobojí jako dokument zručně odvedené, byť ne právě subtilní propagandy a skrze stejné kvality i jako slušná komedie - máte-li ovšem náladu na zlé žerty. Odkudsi zpoza bodrých sentencí červenolících úderníků, referentů a podobných existencí prosakuje čirá existenciální hrůza. Lidskou tvář socialismu, který napraví i ty, kteří nejsou podle slabikáře, představují humpolácký Marvan a uvědomělý Kemr, panoptikum totalitních vzorů uzavírá Věra Mileny Dvorské, jíž má pro všechnu tu správňáckost jeden nutkání poškádlit něčím festovným bez varování konečník. Jako sci-fi troufalejší než Matrix. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Obecně asi přijatelnější než Dovolená, i když ani tu bych nezatracoval. Na horách už se neagituje, nejspíš proto, že po rozjuchaně spontánní výstavbě školky měl soudruh revizor splněno. Bořivoj Zeman plánoval celou sérii andělských veseloher a údajně z toho sešlo proto, že první dvě byly tak děsivě populární (dohromady přes 8 milionů diváků), že se soudruzi zalekli, zda se jim to nevymyká z rukou. Myslím, že nevěřit ani vlastnímu úspěchu je pro komunistickou ideologii velmi příznačné. :o) Stejně by mě ale zajímalo, jak by vypadal další díl. Že by se Barrandov plácnul přes kapsu a natočil "Anděla v Bulharsku"? 60% ()

mirkaaa 

všechny recenze uživatele

Tento díl se mi líbil víc než Dovolená s Andělem. Hlavně proto, že zde ubylo agitace. Opět se setkáváme s výborným Jaroslavem Marvanem a neméně dobrým Josefem Kemrem. Tato komedie spolu s Andělem na dovolené patří k těm nejzdařilejším z filmové tvorby Jaroslava Marvana a právem patří mezi úspěšné veselohry. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (26)

  • Postava mrzutého revízora pražských dopravných podnikov zvíťazila v ankete divákov Českej televízie o Hrdinu filmových úsmevov. (Raccoon.city)
  • I keď mala snímka výrazné ideové prosocialistické posolstvo, je paradoxom, že vtedajšia odborná kritika filmu vyčítala malú politickú angažovanosť a predstaviteľovi Andela, Jaroslavovi Marvanovi, vyčítali, že stvárňuje socialistického revízora ako prvorepublikového úradníka. (dyfur)
  • Gustav Anděl (Jaroslav Marvan) se dívá z okna zotavovny Morava směrem na Lomnický štít, přičemž je vidět i balkón, avšak tato zotavovna nikdy neměla balkóny směrem k Lomnickému štítu. (Pepy)

Reklama

Reklama